„Cerul în mai multe lungimi de undă”, expoziție temporară la Observatorul Astronomic Vasile Urseanu

0

Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze la Observatorul Astronomic Vasile Urseanu (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 21) expoziția temporară „Cerul în mai multe lungimi de undă”, care se va deschide începând cu data de 21 martie 2023, ora 14.00. Vizitatorii vor putea vedea imagini ale cerului în mai multe tipuri de lumină: raze-X, infraroșu, radio, ultraviolet și gamma și înțelege cum ar arăta bolta cerească dacă am avea ochi sensibili la tipurile respective de lumină, precum și ce feluri de obiecte s-ar vedea.

„Ochiul omenesc este limitat în privința luminii pe care o detectează. Dacă privești universul doar cu ochii și doar prin telescoapele optice, este imposibil să explici toate fenomenele cosmice și modul în care funcționează stelele. Din acest motiv, astronomii au inventat telescoape și detectori prin care se poate observa lumina invizibilă emisă de găurile negre, stelele reci și fierbinți, norii de praf și de gaze în care se formează stele și planete.

În expoziție sunt folosite imagini luate de telescoape spațiale și terestre, mozaicuri de imagini, toate proiectate pe bolta cerească pentru a ne arăta cum s-ar vedea cerul. De asemenea, vom explica toate tipurile de lumină, cum se produc, cine le emite și vom face o incursiune în spectrul electromagnetic, adică în toate tipurile de lumină care există în Univers.

Începând cu data de 21 martie, la Observatorul Astronomic veți putea cunoaște și observa cerul în mai multe tipuri de lumină, exemplificat pe șase panouri de mari dimensiuni, expuse în spațiul expozițional de la etajul 2.

Dacă doriți să vedeți cum arată cerul în unde radio, infraroșu, raze-X și raze gamma și să-l comparați cu cel vizibil cu ochiul liber, vă așteptăm la Observator”, a declarat Adrian Șonka, muzeograf, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu – Secția Antropologie Urbană a Muzeului Municipiului București. Alături de curatorul Adrian Șonka, realizatori ai expoziției sunt Corina Tițescu, Mihai Dascălu și Tudor Mihăescu.

Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 30 septembrie 2023 de marți până sâmbătă, între orele 14.00 – 22.00 (duminică și luni închis).

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.