Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

“Cernobil – 30 de ani după”: Proiecție de film şi dezbatere la 30 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear din istorie

0

Accidentul nuclear din aprilie 1986 va fi comemorat vineri, 25 martie, de la ora 18:00 la Sala Mare a Centrul Ceh din București în cadrul evenimentul intitulat “Cernobil-30 de ani după”.

Evenimentul ce se va desfășura în cadrul festivalului de film documentar One World România propune o primă proiecție a unui film documentar despre persoanele marcate de accidentul din 26 aprilie 1986.
Imediat după proiecție, experți în domeniu nuclear vor dezbate efectele dezastrului încă prezente și situația actuală a industriei nucleare.

one w

Organizatorii acestei dezbateri, Bankwatch Romania si TERRA Mileniul III propun o discuție pe tema moștenirii accidentului de la Cernobil şi a pericolelor actuale din sectorul nuclear. Participă la dezbatere, Lavinia Andrei, președinte Fundatia TERRA Mileniul III şi Ana-Maria Seman de la Bankwatch România.
Filmul „Născuți în aprilie” care va fi proiectat în deschidere este creația unui tânărului regizor român Adrian Pârvu şi este un film despre generația celor născuți în urmă cu 30 de ani a căror viaţă a fost determinată de accidentul de la Cernobîl. El însuși s-a născut cu probleme, pentru că mama lui a călătorit în Ucraina în aprilie 1986, în timp ce era însărcinată. Adrian a filmat în Ucraina şi în România şi va prezenta un scurt montaj care anunță un documentar de excepție.

Lunile martie şi aprilie marchează două evenimente tragice în istorie – trecerea a 5 ani de la dezastrul de la Fukushima şi 30 de ani de la Cernobil, dezastre care rămân vii în memoria celor afectați direct din Japonia şi Ucraina dar şi în a celor din ţări vecine.

La 30 de ani după accident, în Ucraina se tratează în continuare 15000 de cazuri de contaminare radioactivă anual. Accidentul de la Cernobil precum şi șirul de evenimente care au urmat tragicului eveniment au marcat cetățenii Europei şi a contribuit la decizii importante pentru un număr de țări europene. Recunoscând riscurile implicate, Germania, Elveția și Italia au decis deja să pună capăt programelor lor privind energia nucleară fără să aștepte ca un nou accident, mic sau mare, să aibă loc.

Cu toate acestea guvernul ucrainean optează pentru un program de „îmbunătățiri tehnice” în loc să închidă flota sa de centrale nucleare sovietice. Acest program, care în realitate va prelungi durata de viață a acestor centrale şi așa depășite, este contestat de către organizațiile de mediu din întreaga Europă.
Energia nucleara reprezintă un risc oriunde în lume, iar TERRA Mileniul III şi Bankwatch Romania se alătura altor organizații europene care in perioada 11 martie – 26 aprilie organizează o serie de evenimente menite să atragă atenția asupra pericolului nuclear.

Energia nucleara este o adevărata “bombă cu ceas” cu costuri majore atât financiare cât şi în vieți omenești. Organizatorii acestui eveniment atrag atenția încă o data că acest tip de energie nu își mai găsește rostul în lumea actuală, alternative mai bune şi mult mai puțin periculoase fiind disponibile la preţuri din ce în ce mai reduse fie că vorbim despre eficienţă energetică sau de utilizarea energiilor regenerabile.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.