Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ceremonia Japoneza a Ceaiului

0

Fundatia Calea Victoriei va invita sambata 28 martie, de la ora 11:00, la evenimentul Ceremonia Japoneza a Ceaiului, pentru a descoperi impreuna ce reprezinta Chanoyu, ceremonia japoneza a ceaiului. La acest eveniment vom afla care sunt elementele ce au contribuit la crearea spatiului spiritual care defineste ceremonia ceaiului.

Ne vom bucura in aceasta dimineata de sambata de decorul elegant al uneia dintre cele mai frumoase cladiri de patrimoniu din oras Grand Hotel Continental.

Ceremonia Japoneza a Ceaiului

Exista in Japonia o straveche practica spirituala cunoscuta sub numele de Chanoyū – Ceremonia Japoneza a Ceaiului.  Aceasta practica i-a fascinat din totdeauna pe cei care au avut norocul sau inspiratia sa o urmeze. Practicand Chanoyū faci primii pasi pe Calea Ceaiului. Japonezii au denumit Calea Ceaiului: Chadō sau Sadō.

Dincolo de frumusetea kimonourilor, de gratia si perfectiunea miscarilor, de maiestria artizanala a obiectelor folosite in ceremonie, de prospetimea si naturaletea impecabila a arajamenului floral, de spontaneitatea graficii caligrafiei din altar, dincolo de “aerul” complet Japonez, Chanoyū ascunde o practica meditativa extrem de rafinata.

Nascuta in fuziunea istorica a elementelor filozofice si etice provenind din Taoism, Confucianism, Zen si Shintoism, ceremonia ceaiului continua si fie practicata astazi, neschimbata in decursul a peste 600 de ani.

Chanoyū  este intersectia fericita si unica a celor mai semnificative traditii culturale Japoneze.  Ceremonia Japoneza a Ceaiului transcende aceste traditii, devenind universala prin simplitatea mesajului sau:  a face focul, a fierbe apa, a pregati ceaiul si a-l oferi cu sinceritate si inima deschisa. Pentru a absorbi esenta acestei simplitati este nevoie de dedicatie, studiu si practica neintrerupta.

Chanoyū are la baza patru principii: WA, KEI, SEI, JAKU –  armonia, respectul, puritatea, linistea interioara. Linistea si pacea interioara sunt contagioase. Cand un om este intradevar linistit (gazda), oaspetii raspund si devin ei insisi linistiti. Este un proces calmant meditativ in care unitatea mintii cu emotia, cu spatiul si timpul creeaza o comunicare intensa in afara cuvintelor. A oferi o cana de ceai – un simplu act de omenie. Mesaj care transcende Japonia prin dimensiunea sa universala.

Care este pozitia ceremoniei ceaiului in spatiul filozofic si cultural universal? Poate fi inteleasa de non-japonezi? Poate fi practicata in vest, in afara Japoniei? Raspunsul nu vine niciodata din afara ci din interiorul nostru.

Mintea nu trebuie lasata sa defineasca notiuni, sa structureze concepte  si sa creeze sensuri intr-o cautare instinctiva dar inutila de a ajunge la concluzii rationale. Chanoyū este experienta pura. Chanoyū poseda o frumusete care nu se poate absorbi doar intelectual. O frumusete care se poate cunoaste numai prin experienta directa. Aceasta se poate dobindi numai prin practica. O practica menita sa dezvolte spiritualitatea conditiei umane.

Evenimentul este organizat impreuna cu Chado Urasenke Tankokai Romania Luminis si grupul de Chado din Cadrul Universitatii Romano-Americane, „Centrul de Studii Romano-Japoneze Angela Hondru”.

Data: 28 februarie 2015

Cost: 50 ron (include un ceai preparat la ceremonie); Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 45 ron (include un ceai preparat la ceremonie)

Loc: Grand Hotel Continental, sala Nicolae Tonitza, Calea Victoriei 56, intrare din str. I. Campineanu

Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.