Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

CeRe dezaprobă prelungirea contractului de chirie pentru actualul sediu al Primăriei și CGMB

0

 

Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) dezaprobă atât prelungirea contractului de chirie pentru actualul sediu al Primăriei şi Consiliului General al Muncipiului Bucureşti, cât și modul în care Primarul General, Sorin Oprescu, supune votului CGMB această prelungire de contract.

Ne opunem prelungirii contractului de închiriere deoarece în actualul sediu accesul cetăţenilor în sala de şedinţe este interzis pe motiv că sala este prea mică, reducând posibilitatea oricărui bucureştean de a urmări şi susţine o decizie pe care o consideră importantă. Faptul că sediul este neadecvat derulării activității Consiiului General al Municipiului București este recunoscut chiar de Primarul Sorin Oprescu: „ați trăit patru ani de zile în consiliu, ați activat într-un Consiliu General, într-o sală care este neîncăpătoare” (declarație Sorin Oprescu, ședință de consiliu 30 august 2012).

Astfel, din buzunarul bucureştenilor se plătesc în fiecare an aproximativ 2,7 milioane eur (valoare anuală a chiriei) pentru un sediu cu o sală de şedinţe a Consiliului General în care bucureştenii înşişi nu au acces. Participarea cetăţenilor la şedinţele de consiliu este un drept stipulat de legea administrației publice locale.

 

Mai mult, Primarul a convocat o şedinţă de îndată – un tip de şedinţă recomandat de lege doar în situaţii de urgenţă – pentru a supune votului consilierilor generali un singur proiect de hotărâre de consiliu – cel al prelungirii contractului de chirie pentru actualul sediu. Acest proiect a fost respins în repetate rânduri în ultimele şedinţe de Consiliu. Proiectul de hotărâre propune ca nivelul chiriei să fie negociat de Primar, fără a mai trece pentru aprobare prin Consiliul General – aşa cum a fost în anii precedenţi.

CeRe condamnă acest mod de luare a unor decizii publice care încearcă să ascundă sub elemente procedurale decizii cu un impact major asupra vieţii bucureştenilor – atât la nivel financiar, cât şi la nivel de participare.

CeRe deruluează o campanie de transparentizare a activităţii Primăriei şi Consiliului General ale Municipiului Bucureşti derulată sub sloganul „Nu aştepta supereroi, CeRe-ţi oraşul înapoi!” – www.nuasteptasupereroi.ro .

 

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.