Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

CeRe a dat în judecată Primăria Sectorului 5 pentru lipsa de transparență cu privire la bugetul local

0

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe a depus ieri o plângere la Tribunalul București pentru a solicită instanței să ia măsuri cu privire la refuzul tacit al Primăriei sectorului 5 (PS5) și primarului Marian Vanghelie de a face public bugetul local pe care această instituție îl administrează. Încă de la începutul acestui an CeRe a făcut nenumărate solicitări adresate PS5, cu scopul de a-i convinge pe reprezentanții primăriei să publice informațiile despre buget cel puțin  pe pagina web a instituției.

De mai bine de 6 luni, PS5 refuză să răspundă în vreun fel solicitărilor CeRe, deși în temeiul legii 544/2001, art.5, aliniatul 1, bugetul local reprezintă o informație publică ce ar trebui oferită cetățenilor din oficiu. În încercarea de a obține informații de la PS5 despre buget, echipa CeRe, dar și oameni și organizații care au susținut demersul nostru, au dat peste 100 de telefoane la primărie, vorbind cu angajați ai primăriei din mai multe departamente, însă fără niciun rezultat. Ulterior, CeRe a trimis o solicitare către Ministerul Finanțelor Publice (instituție care centralizează bugetele tuturor instituțiilor publice pentru a construi bugetul național). Ministerul ne-a transmis faptul că este în imposibilitatea de a ne pune la dispoziție bugetul PS5 întrucât îl are doar în formă tipărită și are peste 2000 de pagini, dar că PS5 are obligația de a ne transmite aceste informații pentru că ele sunt publice.

Ieri, 4 septembrie 2014, CeRe a decis să solicite Tribunalului București soluționarea în instanță a acestei situații, în dosarul cu numărul 29978/3/14.

„Pentru că vorbim despre banii bucureștenilor, cheltuirea lor ar trebui să fie publică. Refuzul Primăriei sectorului 5 de a face publice informațiile despre buget este atât o dovadă de dispreț la adresa bucureștenilor, cât și o încălcare a legii privind accesul de drept al cetățenilor la informații de interes public” – Oana Preda, Director CeRe.

Reamintim și cu acest prilej că, în prima parte a acestui an, CeRe a solicitat tuturor primăriilor de sector informații despre búgetele pe care le administrează. Găsiți aici o situație detaliată cu toate răspunsurile pe care le-am primit de la autorități http://www.ce-re.ro/new/bugetele-bucuretiului6

CeRe acționează pentru ca deciziile publice să răspundă nevoilor și dorințelor actorilor social. În viziunea noastră, organizațiile neguvernamentale, cetățenii și instituțiile publice își asumă responsabilitatea participării publice și își exercită drepturile asociate acesteia.

 www.ce-re.ro // facebook.com/participare 

 

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.