Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

CeRe a câștigat procesul cu Primăria Sectorului 5 cu privire la nepublicarea bugetului local al sectorului 5

0

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică a câștigat astăzi procesul în contencios administrativ împotriva Primăriei Sectorului 5 pentru nerespectarea legii 544/2001 cu privire la nepublicarea bugetului local al sectorului 5 pentru anul 2014.

Încă de la începutul anului 2014 CeRe a facut nenumarate solicitari adresate Primăriei Sectorului 5 cerând bugetul local și publicarea acestuia pe pagina web a instituției, așa cum prevede legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Au fost date peste 100 de telefone la direcțile de buget, finanțe, informații publice ale primăriei și ai fost făcute nenumărate solicitări scrise și la fața locului. În tot acest timp Primăriei Sectorului 5 a refuzat să furnizeze bugetul local.În septembrie 2014 CeRe a dat în judecată instituția și astăzi, după 7 luni, a primit câștig de cauză. Primăriei Sectorului 5 este obligată să furnizeze bugetul local în termen de 30 de zile.

Consiliul Local sector 5

Transparența instituțiilor publice este un factor principal pentru democrație, iar banii publici ar trebui cheltuiți și planificați în văzul lumii, așa că a pune la dispoziția cetățenilor bugetele în format deschis este o obligație pe care instituțiile ar trebui să o respecte, iar pe care noi, cetățenii, să o urmărim și să o cerem respectată.

În 2014 CeRe a solicitat bugetele locale al tuturor primăriilor din București, rezultatele sunt aici:

http://www.ce-re.ro/new/bugetele-bucuretiului6

CeRe acționează pentru ca deciziile publice să răspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali. Considerăm că participarea publică este un principiu esențial al bunei guvernari. Prin participare publică înțelegem procesul prin care cetățenii și organizațiile: își exprimă nevoile, își apară interesele și drepturile, contribuie la elaborarea politicilor publice și la luarea deciziilor publice, reacționează și cer socoteală oficialilor și instituțiilor publice.Iar instituțiile publice: consultă cetățenii și organizațiile în elaborarea politicilor publice și luarea deciziilor publică, folosesc expertiza din comunitate.

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.