Centrul Istoric Bucuresti, proiectul de restaurare a Hanului Gabroveni

0

UPDATE foto, martie 2014

46699_727532340610506_1268781191_n

HotNews.ro ne invită la un serial interesant despre Bucureşti! Jurnaliştii vor prezenta o serie de proiecte concepute de arhitecţi şi de studenţii Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”. Implementate, aceste ideii ar putea da o altă faţă Capitalei. Centrul Istoric al Capitalei nu se prezintă turiştilor într-o formă foarte bună! Este adevărat, în ultima perioadă apar semne de normalizare. Câteva străzi şi clădiri renovate încep să redea aerul interbelic al centrului comercial al oraşului. Totuşi, turistic vorbind, centrul Bucureştiului nu este extrem de atractiv. În ediţia curentă a serialului propus de HotNews.ro „lanterna” este fixată pe Hanul Gabroveni.

În perioada anilor 1802-1804 este construit Hanul Gabroveni ca urmare a dezvoltării comerciale a zonei. „Hanul Gabroveni se afla situat in centrul istoric al capitalei intre strada Lipscani si strada Gabroveni. La nivelul Bucuresti-ului, aceasta zona se regaseste la limita sudica a centrului orasului si constituie o mare parte a centrului istoric al Capitalei. Acesta mentine inca in cea mai mare parte imaginea cartierului comercial cu atmosfera de “strada mare” tipica secolului XIX” conform site-ului hanulgabroveni.ro

bucurestiul-vechi„Hanul Gabroveni de pe strada Lipscani este in aceeasi situatie. De ani de zile sta in paragina, adapostind caini si oamenii strazi. De-a lungul timpului au existat proiecte de restaurare, insa nu s-a concretizat nimic. Pana anul trecut cand Ministerul Culturii a obtinut  pentru restaurarea cladirii o finantare de 2,5 milioane de euro prin Mecanismului Financiar Spatiul Economic European.”

„ArCuB şi Ordinul Arhitectilor din Romania –  au organizat un concurs de proiecte pentru restaurarea clădirii şi construirea unui nou edificiu pe parcela de lângă. Conform proiectului, hanul va fi restaurat, iar pe terenul liber de langa se va ridica o constructie noua. Cladirea veche va adaposti ArCuB, spatii comerciale si un centru cultural, iar cea noua va fi o sala de spactacole. Autorii proiectului sunt: arh. Adina Ionita,  arh. Flaviu Barbacaru,  arh. Mihai Opreanu  si ing. Stefan Lichwar” conform HotNews.ro

(foto Florin Ghindă, Strada Gabroveni 2008- Hanul Gabroveni nu este vizibil în fotografie)

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează