Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

“Centrul educatiei parentale este copilul”

0

Sa ai idei indraznete? Nu, nu e ceva nou in ziua de azi. Dar sa le pui in practica intr-un timp scurt pe motiv ca vor ajuta un numar mare de oamenii…as spune ca e ceva indraznet.

Sa fii tu intr-o lume care te vrea altcineva? Ei bine, la lucrul acesta avem de lucrat cu totii…

Insa nu si Oana Benghe – fondatoarea primei gradinite dedicate noii generatii de copii: “Diamond Kids”. Ea are curajul sa vada unicitatea copiilor noi generatii si sa le creeze un spatiu in care sa se manifeste liber, firesc, uman…
11231683_1702989079932084_8098004450704694498_n

Mai multe despre Oana, despre “copiii de diamant” si despre gradinita care prinde aripi, gasiti in interviul de mai jos:

1. Din punctul tau de vedere, care sunt caracteristicile principale care definesc “noua generatie de copii”?

Oana: Aceasta noua generatie de copii, “The New Ones” cum ii numim noi, sunt copii care se nasc cu un grad mai ridicat de constiinta. Putem vedea la ei o sensibilitate aparte, o intelelpciune profunda si o empatie naturala. Sunt copii care sunt retrasi, vorbesc doar cand este nevoie si atunci spun lucruri intelepte, inteleg foarte usor tot ce se intampla in jurul lor, sunt geniali, prind din zbor orice fel nou de a face lucurile, sunt dornici sa socializeze si sa co-creeze, impreuna cu adultii sau cu alti copii. Au un simt al dreptatii si al adevarului foarte bine dezvoltat. Ce poate fi nou pentru adulti la astfel de copii este capacitatea lor de a-si manifesta natural pasiunile, fara sa mai fi facut inainte sau sa fi luat lectii in acest sens.

De exemplu, ii putem auzi sa stie sa cante la pian, pur si simplu, fara sa fi luat lectii de pian vreodata. Sau ii putem vedea pictand tablouri superbe, fara sa fi luat vreo lectie de pictura. Sau sa faca fotografii, sau sa rezolve ecuatii matematice complexe fara sa ii fi invatat cineva.

Per ansamblu, ii putem vedea pe acesti copii ca pe niste persoane blande, asezate, armonioase, pline de iubire, intelepte, atente la tot ce se intampla in jurul lor, pline de intelegere fata de tot si de toate, dispuse sa faca lucruri pentru altii si pentru umanitate in general. Au ceva aparte, emana o iubire si asezare, pe care le simti din prima.

Ce este clar diferit la aceasta generatie este ca nu sunt rautaciosi sau egoisti. O sa ii vedem foarte rar sau, deloc, vorbind urat cu sau de alti copii, batandu-se, tipand, urland, fiind invidiosi.

2. Cum a luat nastere ideea gradinitei Diamond Kids?

Oana: Eu in copilaria mea si de-a lungul vietii am fost cam singura si neinteleasa. Acum, la maturitate am inteles ce nevoi aveam in copilarie si care dintre ele mi-au fost acoperite si care nu. Si, acest spatiu si acest concept au fost create tocmai pentru a le oferi copiilor o educatie adaptata nevoilor lor reale si pentru a le potenta si valida genialitatea innascuta.

3. Prin ce se diferentiaza aceasta de celelalte gradinite care promoveaza educatia nonformala si descoperirea potentialului copiilor?

Oana: Conceptul nostru se diferentiaza prin faptul ca este un concept contemporan, creat in 2015, pentru generatiile nascute in aceasta perioada care sau care se nasc in aceasta perioada. Ne raportam la energia, vibratia si nevoile Planetei Pamant si ale Umanitatii, acum in 2015. Orice alt sistem de educatie nonformala poate fi functional, sa avem insa in vedere perioada in care el a fost conceput si cate din valorile si principiile prezente in acel sistem mai sunt de actualitate acum, in 2015.

Ce ne-am propus in plus este sa oferim o forma de educatie si parintilor. Meseria de parinte nu se invata in nicio scoala. Ne trezim, pur si simplu parinti. Fie ca ne indeplinim rolul de parinte in mod instinctiv si natural, fie ca facem asa cum si noi am vazut la parintii nostri, fie ca ne inspiram de la alti parinti care ni se pare noua ca au succes in relatia cu copilul lor. Ce am observat de-a lungul timpului este ca toti parintii isi doresc sa fie parinti buni pentru copiii lor si depun tot efortul pentru a indeplini asta cel mai bine cu putinta.

Si, da, exista educatii pentru parinti. Multe dintre aceste educatii sunt create de parinti pentru alti parinti. Putini sunt cei care ii intreaba pe copii care sunt nevoile si dorintele lor. Noi le oferim parintilor viziunea copilui din noi, cu nevoile, dorintele si placerile lui. Centrul educatiei parentale este copilul.

4. Care sunt valorile pe care se bazeaza conceptul Diamond Kids in ceea ce priveste relatia educator – copil?

Oana: In relatia educator-copil, la noi, baza este modelul pe care noi insine il suntem pentru acesti copii. Mai mult decat sa le spunem ce si cum sa faca si cum sa fie ei, in primul rand suntem noi si facem noi. Copiii sunt receptivi si copiaza comportamente si stari de a fi, pe care le vad si le simt la cei din jur, mai mult decat sa asculte “directivele” noastre pline de “maturitate”.
Ne bazam foarte mult pe o comunicare clara si eficienta, sincera si dincolo de orice judecati si preconceptii. Incurajam copii sa comunice cu noi, sa ne spuna nevoile lor, le oferim spatiul prin care ei sa poata face asta si sa isi identifice nevoile.

5. Care este cea mai mare lectie pe care copiii o “predau” cu naturalete in fata parintilor si adultilor?

Oana: Cred ca una dintre cele mai lectii pe care copiii ne-o ofera noua este cea a iubirii neconditionate. Ei iubesc totul si toate. Fara limite, judecati, griji, bariere, intrebari, ganduri, oprelisti. Ei se supara repede si le trece repede. Nu stiu sa poarte pica. Ei se bucura de viata pur si simplu si traiesc in prezent. Noi, adultii, poate este nevoie sa meditam mai mult timp pana sa re-ajungem la aceasta stare inalta de vibratie.

6. Pe 2 octombrie va avea loc petrecerea de lansare a gradinitei Diamond Kids. Care ar fi detaliile pe care parintii ar trebui sa le stie despre acest eveniment?

Oana: Vineri este petrecerea prin care celebram deschiderea gradinitei noastre. Noi toti suntem prezenti, si educatorii si noi, co-fondatorii. Raspundem la intrebari parintilor, le facem cunostinta copiiilor cu educatorii si, mancam bunataturi ca la noi in gradinita si, bineinteles ne distram si ne jucam.
In plus, oferim parintilor care isi inscriu copii la gradinita, un discount de 50% din taxa, in prima luna.

Mai multe detalii despre petrecerea de lansare Diamond Kids gasesti AICI.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.