Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Central District 4 Elemente, complex rezidential precertificat “Cladire Verde”, a obtinut autorizatie de constructie

0

Central District 4 Elemente a obtinut autorizatia de constructie si a inceput lucrarile in apropierea parcului Titan. Complexul, ce este deja precertificat Cladire Verde (Green Homes), este cel mai recent proiect imobiliar al dezvoltatorului Forty Management, premiat international pentru inovatie si design sustenabil.

Conceptul inovator de design al cladirii include: spatii verzi si de agrement atent planificate pe mai mult de 2/3 din suprafata terenului, iluminat complet cu LED-uri, control individual pentru sistemele de incalzire si racire, ventilatie naturala pentru fiecare apartament, arhitectura modulara pentru posibilitatea de reconfigurare a apartamentelor, vopsele si adezivi fara elemente toxice, proiectarea ferestrelor fiecarui apartament pentru a oferi diverse panorame si masuri de eficienta energetica cu scopul de a optimiza si de a reduce consumul de energie pe durata de viata a cladirii.

Ideea unui spatiu de mari dimensiuni, inverzit, la care fiecare apartament sa aiba acces imediat, este una din valorile Central District 4 Elemente. Refuzam sa concepem cladiri fara vegetatie si fara comunitate, impersonale. Am selectat plantele foarte atent, am conceput un scenariu de mentenanta, un sistem centralizat de irigatii si iluminare care sa conserve aspectul si identitatea cladirii, sa minimizeze riscul de erori in intretinerea plantelor si sa nu impovareze locatarii cu grija constanta pentru intretinerea spatiilor verzi” spune Lucian Azoitei, CEO Forty Management.

Trafic auto inexistent

Accesul auto este numai subteran. Reteaua auto in cadrul complexului a fost proiectata pentru a minimiza traficul. Astfel, accesul catre bazinele cu apa si zonele de agrement si relaxare este doar pietonal.

Nu vrem poluare si zgomot, asa ca avem doar parcare subterana, ceea ce este, din pacate, un element foarte rar intalnit. Am preferat sa plantam copaci, plante si sa cream locuri de socializare in locul betoanelor pentru parcari.” spune Lucian Azoitei, CEO Forty Management.

In plus, complexul este situat in apropierea statiilor de metrou Nicolae Grigorescu si Dristor 2 – un nod important de conexiune urbana, ceea ce poate descuraja utilizarea zilnica a masinilor.

Central District 4 Elemente inseamna Aer – spatii mari, aerisite, cu terase si balcoane unde poti aseza mese cu scaune pentru a savura cafeaua de dimineata; Apa – trei bazine mari cu apa si fantani arteziene in curtea comuna a blocurilor; Pamant – sunt 2.800 mp de curte cu plante si flori, pomi mari si zona de promenada; Foc – zona de socializare are bar, gratar, umbrele de soare, mese, scaune si un cinematograf in aer liber.

Conceptul principal al complexului este ideea de comunitate. Ne-am obisnuit cu ideea ca, la bloc, conceptul de acasa incepe la usa de intrare in apartament. La noi, acasa incepe la intrarea in complex. Nu am creat bariere sau ziduri, ci punti intre oameni sau intre oameni si natura: avem o zona de promenada cu alei si spatii verzi amenajate si avem si o zona de socializare de tip agora.” spune Ionut Dochita, arhitect coordonator tehnic.

Dezvoltat pe un teren de 4596 mp, proiectul are functionalitate mixta si va cuprinde o zona rezidentiala compusa din doua blocuri cu 192 de apartamente, plus o zona comerciala de 1400 mp, reprezentand o investitie de 22 milioane euro.

Ce inseamna precertificare Cladire Verde (Green Homes)

Conceptul de cladire verde (sau ”constructie verde”, sau ”cladire sustenabila”) se refera atat la structura, cat si la procesul de constructie – de la design, constructie, utilizare, intretinere, renovare, demolare. Trebuie sa fie respectate modalitati de lucru si bune practici, avand responsabilitate fata de mediu si aplicand norme de eficienta energetica a cladirii pe durata intregului ei ciclu de viata.

Cladirile verzi sunt sustenabile, ofera o calitate ridicata a locuirii si isi mentin pretul mai mult timp decat cladirile clasice. Totodata, ele beneficiza de programe nationale si internationale de subventionare a dobanzilor bancare, tocmai pentru a incuraja achizitia acestor cladiri prietenoase cu mediul.

Beneficiile le simt si viitorii rezidenti care platesc mai putin la intretinere (energie si reparatii), mai putin la banca (rate subventionate ale dobanzii pentru ipoteca) si au sanatatea protejata (materialele de constructie trebuie sa indeplineasca anumite standarde). In plus, daca vor vrea sa vanda la un moment dat locuinta, vor obtine un pret mai bun, datorita certificarii care dovedeste un inalt grad de performanta din punct de vedere energetic si indeplinirea criteriilor legate de mediu.

Certificarea de ”cladire verde” este acordata in doua etape de Romania Green Building Council (ROGBC). Prima etapa, precertificarea, este obtinuta inainte de inceperea constructiei, in baza respectarii unor criterii, printre care leadership de mediu, teren si amplasament sustenabil, eficienta consumului de apa, materiale si resurse, sanatatea si bunastarea locatarilor, inovatia, precum si performanta energetica. Certificarea finala a ROGBC se acorda de indata ce proiectul este finalizat.

Forty Management este o companie imobiliara care dezvolta proiecte rezidentiale in zona centrala a Bucurestiului sub marca Central District si proiecte comerciale sub brandul Trade District. Forty Management este dezvoltatorul proiectului multi-premiat international Central District Cuza 99, urmand sa lanseze pana la sfarsitul anului inca doua proiecte imobiliare.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.