Cele douăzeci și unu de ferestre

0

autor text  Raluca Băloiu, istoric de artă

 

 Recent, la StudioArt (pe Bd. Dacia 153-155) – un spațiu expozițional conex galeriei Sol – a fost vernisată expoziția de pictură a Sorinei Iuganu. Aflată la cea de-a treia personală, artista aduce în centrul atenției Douăzeci și unu de ferestre, adică douăzeci și unu de simboluri transpuse într-o armonie figurativ–onirică, cu puternice contraste de culoare și siluete alcătuite din volume asemeni unor arabescuri.Picturile ei reprezintă compoziții scenografiate, care se completează cu spațiul galeriei (deloc întâmplător denumit Sol) asemeni unor note pe portativ.

Prin cele Douăzeci și unu de ferestre, Sorina Iuganu aduce în discuție ideea de cetate. Artista descoperă un loc dezumanizat, supus alienării, în care locuitorii sunt nevoiți să se retragă în universuri fictive. Singura posibilitate de ieșire din acest „babilon” este fereastra, unica legătură cu ceea ce se întâmplă în afara ei. Fereastra devine astfel, legătura cu lăuntrul, conexiunea cu divinitatea sau puntea către ceilalți.

Fiecare dintre cele Douăzeci și unu de ferestre constituie o metaforă, privită ca un exercițiu de salvare a cetății. Fereastra către iubirea protectoare, către transcendent, întoarcerea la copilărie, accesarea unor spații innaccesibile, misterioase, dezvăluirea feminității. Sorina Iuganu se apropie de inefabil prin ferestrele – locuri de trecere între pământ și cer. Sorina își asumă pe parcursul actului artistic, rolul de creator – homo faber, dublat de homo ludens, pentru a reda contopirea dintre cele două spații – teluric și celest. Pânzele Sorinei Iuganu constituie o încercare de creare a unui spațiu intermediar, între Dumnezeu și lume, sau de împăcare a lumii cu Dumnezeu.

Pentru discursul său plastic Sorina Iuganu împrumută de la macrocosmos sfera, care devine motiv recurent, element al armoniei, echilibrului, al perfecțiunii divine.

Punctul culminant al expoziției îl reprezintă personajele care unesc cerul cu pământul și formează o coerență a întregului, cucerind privitorul.

În încercarea ei de a salva „cetatea”, Sorina translatează în pictură, întruchipări ale visului și iubirii, prin personajele himerice.

Vă așteptăm până pe 31 august să descoperiți cele Douăzeci și unu de ferestre, ca exercițiu personal, călăuziți fiind de lucrările Sorinei Iuganu.

Raluca Băloiu, istoric de artă

pliant pag 1

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează