Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cele douăzeci și unu de ferestre

0

autor text  Raluca Băloiu, istoric de artă

 

 Recent, la StudioArt (pe Bd. Dacia 153-155) – un spațiu expozițional conex galeriei Sol – a fost vernisată expoziția de pictură a Sorinei Iuganu. Aflată la cea de-a treia personală, artista aduce în centrul atenției Douăzeci și unu de ferestre, adică douăzeci și unu de simboluri transpuse într-o armonie figurativ–onirică, cu puternice contraste de culoare și siluete alcătuite din volume asemeni unor arabescuri.Picturile ei reprezintă compoziții scenografiate, care se completează cu spațiul galeriei (deloc întâmplător denumit Sol) asemeni unor note pe portativ.

Prin cele Douăzeci și unu de ferestre, Sorina Iuganu aduce în discuție ideea de cetate. Artista descoperă un loc dezumanizat, supus alienării, în care locuitorii sunt nevoiți să se retragă în universuri fictive. Singura posibilitate de ieșire din acest „babilon” este fereastra, unica legătură cu ceea ce se întâmplă în afara ei. Fereastra devine astfel, legătura cu lăuntrul, conexiunea cu divinitatea sau puntea către ceilalți.

Fiecare dintre cele Douăzeci și unu de ferestre constituie o metaforă, privită ca un exercițiu de salvare a cetății. Fereastra către iubirea protectoare, către transcendent, întoarcerea la copilărie, accesarea unor spații innaccesibile, misterioase, dezvăluirea feminității. Sorina Iuganu se apropie de inefabil prin ferestrele – locuri de trecere între pământ și cer. Sorina își asumă pe parcursul actului artistic, rolul de creator – homo faber, dublat de homo ludens, pentru a reda contopirea dintre cele două spații – teluric și celest. Pânzele Sorinei Iuganu constituie o încercare de creare a unui spațiu intermediar, între Dumnezeu și lume, sau de împăcare a lumii cu Dumnezeu.

Pentru discursul său plastic Sorina Iuganu împrumută de la macrocosmos sfera, care devine motiv recurent, element al armoniei, echilibrului, al perfecțiunii divine.

Punctul culminant al expoziției îl reprezintă personajele care unesc cerul cu pământul și formează o coerență a întregului, cucerind privitorul.

În încercarea ei de a salva „cetatea”, Sorina translatează în pictură, întruchipări ale visului și iubirii, prin personajele himerice.

Vă așteptăm până pe 31 august să descoperiți cele Douăzeci și unu de ferestre, ca exercițiu personal, călăuziți fiind de lucrările Sorinei Iuganu.

Raluca Băloiu, istoric de artă

pliant pag 1

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.