Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Caz medical dificil rezolvat cu succes în România

1

Spitalul Euroclinic: intervenţie de microneurochirurgie la un pacient cu craniofaringiom recidivant gigant de 8 cm

În cadrul Spitalului Euroclinic a fost realizată o intervenție de microneurochirurgie la un pacient diagnosticat cu craniofaringiom recidivant gigant de 8 centimetri. Pacientul, un tânăr în vârstă de 36 de ani, și-ar fi putut pierde complet vederea dacă nu ar fi fost operat din nou. Intervenția a durat 7 ore și a fost efectuată pro bono de către o echipă interdisciplinară (ATI, Neurochirurgie) condusă de Dr. Sergiu Stoica, având la dispoziție aparatură de ultimă generație.

„Considerăm că am demonstrat încă o dată că putem face, în România, neurochirurgie de înaltă performanță, că suntem capabili să efectuăm, chiar și în mediul privat, acte medicale complexe care se ridică la înălțimea rezultatelor medicale din alte țări. Este important ca românii să știe că au opțiuni medicale viabile în România, la costuri mult mai reduse” – a declarat Fady Chreih, director Executiv Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria.

Program de operații pro bono, în Spitalul Euroclinic

Dr. Sergiu Stoica - operatie craniofaringiom pro bonoOdată cu această intervenție, Rețeaua privată de sănătate Regina Maria pune bazele unui program de operații pro bono, în cadrul Spitalului Euroclinic. Acesta va permite efectuarea de operații gratuite lunar sau trimestrial, în funcție de capacitatea spitalului de a le susține financiar și va cuprinde 3 specialități medicale: neurochirurgie, chirurgie bariatrică și onco-ginecologie. Pacienții vor putea aplica pentru a fi selectati in programul de operatii pro bono printr-un formular care poate fi completat pe site-ul www.reginamaria.ro, în sectiunea Pro Bono. Selecția cazurilor va fi realizată de către echipa medicală aferentă fiecărei specialități.

Programul de operații pro bono se va derula sub umbrela Clubului Regal al Medicilor. Toți membrii Clubului Regal al Medicilor sunt sprjiniți direct și indirect în activitățile lor profesionale, misiunea principală a Clubului fiind aceea de a susține și recompensa evoluția membrilor săi într-un mediu dedicat pasiunii pentru medicină. Programul de operații pro bono este primul proiect lansat în această direcție.

„Credem în medicina făcută din suflet și în dăruirea față de pacient. De aceea, am decis lansarea unei astfel de platforme prin care oferim cazurilor sociale șansa de a beneficia de intervenții complexe, realizate cu aparatură medicală de înaltă performanță. Cazul pacientului cu craniofaringiom gigant este primul din acest program și ne bucurăm că este un caz pe care l-am rezolvat cu succes. Știam că riscurile vor fi foarte mari și că intervenția chirurgicală va fi complexă, însă ne-am asumat această responsabilitate și am demonstrat că avem atât o echipă valoroasă de specialiști, cât și aparatura necesară pentru a rezolva cu succes acest caz cu grad înalt de dificultate” – a declarat dr. Laura Panait, Director Operațiuni.Pacientul și-ar fi putut pierde complet vedereaCraniofaringiomul este o tumoră care se dezvoltă la baza craniului în regiunea şeii turceşti, în aproprierea glandei hipofizare. Este o tumoră benignă, care însă se poate comporta agresiv prin creşterea continuă, comprimând structurile din vecinătate, cum ar fi nervii optici, glanda hipofiză şi hipotalamusul.

Intervenția microneurochirurgicală de excizare a craniofaringiomului de 8 cm a fost extrem de riscantă prin natura și localizarea tumorii. Dezvoltându-se în imediata vecinatate a nervilor optici şi a chiasmei optice, tumora de dimensiune mare a împins aceste structuri nervoase, deformându-le şi comprimându-le, cu afectarea importantă a văzului. În evaluarea deciziei pentru reintervenţia chirurgicală, un element foarte important a fost faptul că pacientul mai avea încă vedere funcţională la unul dintre ochi. Dacă nu s-ar fi intervenit chirurgical acum, evoluţia ar fi fost spre pierderea completă a vederii în scurt timp.

Stategia operatorie a fost aleasă cu multă grijă

Unul dintre factorii esenţiali ai succesului acestei intervenții, dar și a altor intervenţii de microneurochirurgie la Spitalul Euroclinic este planificarea celei mai mari părţi a operaţiei înainte de a face prima incizie. “Strategia operatorie este un mod conceptual de planificare şi execuţie a tuturor etapelor intervenţiei” – afirmă Dr. Stoica. “O operaţie veritabilă de microneurochirurgie începe în afara sălii de operaţie cu o planificare atentă preoperatorie şi continuă ulterior, de-a lungul tuturor paşilor procedurii. Pregatirea mentală, reproducera experienţelor anterioare, o foarte bună cunoaştere a microanatomiei, folosirea unor metode de neuroanestezie de mare calitate, comunicarea fluentă între neurochirurg şi personalul de sală, o strategie bine aleasă şi bine executată astfel încât să includă şi variaţiile anticipate, toate acestea sunt elemente esenţiale ale microneurochirurgiei moderne.”
Scopul intervenţiei chirurgicale a fost îndepărtarea unei porțiuni cât mai mari din tumoră pe de o parte, iar pe de altă parte ameliorarea sau cel puţin prezervarea funcţiei glandei hipofize şi a vederii.

Majoritatea craniofaringioamelor pot fi excizate fie pe cale transfenoidală prin fosele nazale, fie printr-o craniotomie. În cazul pacientului de față, toate datele medicale au indicat craniotomia ca fiind soluția optimă. Deoarece pacientul fusese operat în două alte rânduri pe cale transfenoidală, anatomia locală era modificată cu ţesuturi fibrotice, cicatriciale, ceea ce ar fi îngreunat suplimentar accesul. De asemenea, pentru a proteja cât mai mult nervul optic stâng care era mai puţin compromis, s-a decis ca intervenţia să se facă prin partea dreaptă a tumorei, ceea ce a garantat o lezare cât mai mică a acestor structuri nervoase.

Intervenție minim-invazivă

Dr. Sergiu Stoica este un specialist recunoscut pentru experienţa deosebită în tehnicile neurochirurgicale minim invazive şi are ca filosofie folosirea acestor metode moderne chirurgicale ori de câte ori este indicat, pentru a reduce la minim trauma pentru pacient. Acest lucru începe încă de la piele: părul pacientului nu a fost ras decât pe o fâşie lată de maxim 1 cm, iar incizia a fost minimă şi a fost efectuată în spatele liniei de inserţie a părului, astfel încât nu va rămâne nici o cicatrice vizibilă.
S-a practicat un volet osos mic, de aproximativ 4/3 cm, bine plasat astfel încât să ofere neurochirurgului acces optim spre baza creierului. În plus, voletul fiind situat sub muşchiul temporal, la sfârşitul operaţiei nu se va vedea nici o deformare locală.

S-a utilizat un microscop de mare putere care a asigurat o vizualizare adecvată a structurilor nervoase şi s-a folosit instrumentar delicat de microchirurgie care a permis microdisecţia atraumatică a tumorii de structurile vitale. Imagini ale tumorii au fost proiectate pe un monitor TV în sala de operatie cu ajutorul unui sistem computerizat de navigaţie 3D, functionând ca un GPS care, în loc de hărţi, avea imaginile cu RMN-ul pacientului. Această tehnologie modernă a permis neurochirurgului să verifice cu exactitate unde se află diverse structuri nervoase vitale în raport cu tumora. Nervii optici foarte deformati, cu o funcţionare la limită, au fost manipulaţi foarte delicat, pentru a preveni pierderea definitivă a vederii.

“Pentru fiecare caz în parte, îmi asum o mare responsabilitate neurochirurgicală, în sensul de a executa cu succes strategia preoperatorie, ţinând cont de toate acele detalii mărunte sau posibile aspecte neprevăzute care pot aparea în timpul operaţiei.” a explicat Dr. Sergiu Stoica. “În plus, în neurochirurgie succesul se bazează pe efortul echipei şi depinde de munca fiecăruia şi perfecta coordonare a întregului personal din sală, de la neurochirurg, la anestezist şi pâna la asistenta de neurochirurgie şi asistenta de sală. Ceea ce avem în comun, colegii mei şi cu mine, este că iubim ceea ce facem.” a concluzionat Dr. Stoica.

Despre Rețeaua privată de sănătate REGINA MARIA:

Rețeaua privată de sănătate Regina Maria și-a câștigat poziția de lider pe piața medicală românească datorită calității serviciilor oferite și a numărului impresionant de unități medicale prin intermediul cărora se adresează celor peste 180 000 abonați şi altor sute de mii de pacienți retail. În cifre, la începutul anului 2013, Rețeaua privată de sănătate Regina Maria însemna: 18 policlinici proprii, cinci spitale, două maternități, trei campusuri medicale, cinci centre de imagistică, o bancă proprie de celule stem și peste 140 de policlinici partenere in tara.

Activitatea este susținută de o reţea naţională de laboratoare clinice (Bucureşti, Braşov, Constanţa şi Bacău) care asigură atât analizele medicale în regim de urgență solicitate de spitale, precum și analizele cu regim normal venite din celelalte unități. Rețeaua de laboratoare asigură o gamă largă de investigații, de la cele uzuale și până la cele de diagnostic avansat, în total depășind 1.300 de tipuri de analize.
www.reginamaria.ro

Despre Spitalul Euroclinic

Spitalul Euroclinic este specializat în chirurgia minim-invazivă video-asistata, cu beneficii majore pentru pacienți. Un corp medical de elită, echipamente şi tehnologii state-of-the art şi condiții de tratament și de cazare la standarde premium sunt elemente care fac din Spitalul Euroclinic o alternativă locală a clinicilor din străinătate.

Spitalul Euroclinic este singurul spital privat din ţară unde se fac operaţii pentru tumori de bază de craniu şi de extirpare a adenoamelor hipofizare, precum şi alte intervenţii complexe de neurochirurgie. Pentru a face faţă acestor operaţii cu grad mare de dificultate, în Spitalul Euroclinic medicii anestezişti folosesc metode moderne şi sigure de anestezie de tipul anesteziei controlate şi al mappingul cortical intra-operator – “awake brain surgery”.
http://www.reginamaria.ro/spitale/spitalul-euroclinic/departamente/neurochirurgie

Despre Clubul Regal al Medicilor

CLUBUL REGAL AL MEDICILOR este o asociație medicală care reunește elitele chirurgiei și medicinii în general, principala sa misiune fiind aceea de a răspunde nevoii medicilor de a obține și perpetua cele mai înalte standarde de practică medicală și îngrijire a pacienților în România. În acest sens, CLUBUL asigură leadership strategic pentru dezvoltarea diverselor specialități medicale la standardele sistemelor medicale internationale, oferă suport profesional și educațional, precum și o gamă largă de burse și programe de dezvoltare pentru medici.

Toți membrii CLUBULUI REGAL AL MEDICILOR sunt sprjiniți direct și indirect în activitățile lor profesionale, misiunea principală a Clubului fiind aceea de a susține și recompensa evoluția membrilor săi într-un mediu dedicat pasiunii pentru medicină. Programul de operații pro bono este primul proiect lansat în această direcție.

Desfășurându-și activitatea sub patronajul Casei Regale a României, CLUBUL REGAL AL MEDICILOR funcționează și ca o platformă de comunicare științifică și socială care facilitează interacțiunea între medici la nivel interdisciplinar, contribuind astfel la dezvoltarea și consolidarea unor echipe medicale de excepție.

Comitetul Fondator al Clubului Regal al Medicilor este format din Dr. Dan Ulmeanu – medic primar chirurgie generală și toracică, Dr. Sergiu Stoica – medic primar neurochirurgie, Dr. Hadi Rahimian – medic primar obstetrică ginecologie, Dr. Rubin Munteanu – medic primar chirurgie generală, laparoscopică și bariatrică, Dr. Mircea Ghemigian – medic primar chirurgie endocrinologică și Dr. Bogdan Mocanu – medic primar ORL.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.