Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cât loc are producția locală și sustenabilitatea pe rafturile supermarketurilor?

0

WWF Retailer Scorecard 2014:

A apărut a treia ediție a studiului Retailer Scorecard, ce analizează performanța de mediu a primilor 11 retaileri FMCG din România. Studiul ne arată că odată inițiată conversația despre sustenabilitate încep să apară și rezultatele, scorurile tuturor participanților fiind mai bune față de anii precedenți. Cu toate acestea, în continuare niciunul dintre retailerii participanți nu comercializează fructe și legume românești provenite din agricultura ecologică, avem un singur brand de lapte românesc ecologic și doar trei retaileri au pe raft detergent cu certificare de mediu.

Topul retailerilor

Retailerii au o poziție din ce în ce mai dominantă pe piață, setează tendințe de consum și creează obiceiuri între consumatori. Sectorul influențează în mod decisiv și producătorii autohtoni, pentru care accesibilitatea rafturilor este un element vital în efortul lor de a rămâne competitivi.

Retailer Scorecard urmărește performanța retailerilor în șapte sectoare-cheie cu impact asupra mediului și societății: legume și fructe de sezon, lactate, ouă, pește, detergent, hârtie de unică folosință și politici de mediu. Evaluarea este realizată pe baza unui chestionar completat de reprezentanții fiecărei companii și a unei fișe de observație, completată în teren de reprezentanții WWF.

Eșantionarea a fost realizată pe baza unui top al companiilor de pe piața de retail FMCG și au fost selectați primii 11 retaileri: Auchan, Billa, Carrefour, Cora, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro, Profi, Penny Market și Selgros.

Dacă în 2013 doar o companie a reușit să obțină mai mult de jumătate din scorul maxim (84 de puncte obținte din chestionar și fișa de observație), anul acesta două companii au depășit acest prag și alte două au înregistrat scoruri de peste 45%.

Procentul cel mai mare din scorul total a fost obținut de Penny Market (55%), urmat de Kaufland (50%), care anul trecut ocupa penultimul loc, Mega Image (46%), Billa (45%) și Cora (26%). Liderul de anul trecut, Careffour, a obținut un scor mult mai mic (24%), următorii fiind în ordine Auchan (23%), Lidl (23%), Selgros (19%), Metro (18%) și Profi (12%).

Schimbările în clasament se explică și prin faptul că doar patru retaileri (Penny Market, Kaufland, Billa, Mega Image) au raspuns la chestionar, unul din cele doua instrumente utilizate în studiu si care cantareste 50% din scorul final. De asemenea, deșitoți retailerii care au răspuns la chestionar au obținut punctajul maxim pentru transparență, în ceea ce privește credibilitatea lucrurile stau diferit. Acest indicator se referă la punctajul obținut pentru dovezile puse la dispoziție pentru a susține raspunsurile oferite în chestionar privind diferite politici de mediu pe care au declarat că le aplică. Punctajul maxim pentru această secțiune este de 3 puncte, iar primii retaileri conform clasamentului general au obținut maxim jumătate din punctaj: Kaufand (2.12), Mega Image (1.98), Penny Market (1.82), Billa (0.84).

Dacă studiul de anul trecut ne-a arătat că retailerii au înţeles că trebuie să țină cont de mediu, nu ca o favoare făcută societăţii în detrimentul profitului, ci ca decizie de business care va asigura profitul pe termen lung, după studiul de anul acesta putem spune că sunt necesaredecizii mai curajoase. Lipsa unui progres relevant per ansamblu ne indică faptul că suntem încă departe de gradul de sustenabilitate dorit, deși la nivel declarativ, mai toate strategiile de comunicare ale celor mai importante instituții și companii țin cont de acest criteriu. Cum punctam și în Raportul Planeta Vie, resursele se diminuează și consumul crește, iar retaileriijoacă un rol crucial în modelarea comportamentului consumatorilor, de aceea e important cum vor acționa de acum înainte, spune Magor Csibi, Director WWF-România.

Produse românești provenite din agricultură ecologică

Studiul Retailer Scorecard 2014 ne arată că se menține îmbunătățirea la nivel de piață pentru fructele și legumele fără certificare ecologică provenite din România (55%), dar în continuare niciuna dintre cele 11 companii nu comercializează fructe și legume românești provenite din agricultura ecologică.

Din totalul de lapte dulce comercializat, 56.5% provine din România, față de 54.43% în 2013. Cu toate acestea, doar 7.8% sunt produse cu certificare ecologică și în continuare un singur brand este prezent în categoria lapte românesc certificat ecologic pe rafturile magazinelor incluse în studiu.

Ouăle provin în proporție de 99.5% din România, dintre acestea doar 9.8% având certificare ecologică.

Produse cu certificare de mediu: hârtie, pește și detergenți

În ceea ce privește produsele din lemn și hârtie certificată FSC (Forest Stewardship Council), scorurile tuturor retailerilor s-au menținut sau îmbunătățit (în special cei doi retaileri care folosesc hârtie reciclată pentru materialele promoționale). O îmbunătățire ușoară se observă și în cazul scorurilor înregistrate pentru certificarea MSC (Marine Stewardship Council), în timp ce rezultatele la categoria detergent ecologic au rămas neschimbate față de anul precedent, doar trei dintre retaileri au astfel de produse pe raft, iar punctajul obținut este scăzut, din maximul de 6 puncte: Carrefour (1), Cora (1.5) și Auchan (1).

Un subiect nou inclus în studiul 2014 este caviarul, recomandarea fiind ca produsele din carne de sturion și caviar să aibă etichetă obligatorie CITES (Convenția privind Comerțul cu Specii de Floră și Faună pe Cale de Dispariție). Consumatorii trebuie să aibă această opțiune pentru a putea proteja sturionii, specii aflate la un pas de dispariție, comerțul ilegal cu caviar fiind una dintre cauzele principale ale declinului ultimilor sturioni sălbatici din Dunăre.

Evolutia pe 3 ani

PastedGraphic-1Studiul integral “Retailer Scorecard 2014” este disponibil la adresa: http://wwf.ro/?234516/WWF-Retailer-Scorecard-2014-Cat-loc-are-productia-locala-si-sustenabilitatea-pe-rafturile-supermarketurilor

Ghidul produselor tradiționale și ecologice: http://romania.panda.org/resurse/publicatii/ghidul_produselor_tradiionale_i_ecologice/

Mai multe detalii despre etichetarea caviarului: sturioni.wwf.ro/ro/caviarul/

Spot despre etichetarea caviarului, realizat în cadrul proiectului Life+ “Protejați sturionii, cel mai valoros dar al Dunării și implementat de WWF în Romania, Bulgaria și Austria: http://bit.ly/1FqQtpr

Analiza rezultatelor

Despre WWF (World Wide Fund for Nature)

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.