Cărți despre numismatică și onoare la Muzeul Naţional de Istorie a României

0

Muzeul Naţional de Istorie a României are plăcerea de a vă invita la lansarea volumelor “Cercetări Numismatice XV” şi “Onoarea Naţiunilor. Ordine şi Decoraţii din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României”, eveniment care se va desfăşura miercuri, 18 ianuarie 2012, orele 11.00, la sediul instituţiei (Bucureşti, Calea Victoriei, nr. 12), în prezenţa unor personalităţi marcante ale istoriografiei şi numismaticii româneşti: acad. Şerban Papacostea, prof. dr. Bogdan Murgescu, dr. Emanuel Petac, lect. dr. Simion Câlţia şi a directorului general al muzeului, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu.


Cercetări Numismatice XV este un volum special, dedicat memoriei reputatului numismat Octavian Iliescu (1919-2009) a cărui activitate a marcat evoluţia numismaticii şi istoriografiei româneşti din cea de a doua jumătate a secolului al XX-lea şi de la începutul secolului al XXI-lea. Volumul este deschis de un studiu care prezintă viaţa şi prolifica activitate a lui Octavian Iliescu, oglindită de bibliografia operei ştiinţifice (cu 361 de titluri), adunată aici integral, pentru prima dată.

Volumul al XV-lea al periodicului Cercetări Numismatice reuneşte sub aceleaşi coperţi o serie de articole şi studii, cu precădere din domeniul numismaticii antice, medievale şi moderne, semnate atât de specialişti români, cât şi de specialişti din străinătate. Alături de articolele de numismatică, în care sunt abordate cele mai variate subiecte (de istoric şi istoriografie a problemei, de metrologie, de circulaţie monetară, de prezentare a unor tezaure sau a unor piese numismatice izolate), mai sunt editate şi contribuţii legate de heraldică, sigilografie, genealogie şi filatelie.

Temele numismatice aduse în atenţia cititorului acoperă toate perioadele istorice: monetăria antică şi bizantină, medievală, modernă şi contemporană. Publicaţia Cercetări Numismatice este editată de Muzeul Naţional de Istorie a României din 1978, iar în ultimii ani are un prestigios comitet ştiinţific format din: prof. dr. Mihai Maxim de la Facultatea Istorie a Universităţii din Bucureşti, prof. dr. Bogdan Murgescu de la Facultatea Istorie a Universităţii din Bucureşti, prof. dr. Florin Curta al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Florida, dr. Virgil Mihăilescu Bîrliba de la Institutul de Arheologie din Iaşi şi lect. dr. Adrian Popescu de la Muzeul Fitzwilliam al Universităţii Cambridge, alături de redactorul principal, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Lucrarea Onoarea Naţiunilor. Ordine şi decoraţii din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României semnată de Katiuşa Pârvan, Cătălina Opaschi şi Tudor Martin, este o realizare inedită în peisajul cercetării de specialitate româneşti, deoarece se adresează în egală măsură atât specialiştilor, colecţionarilor, cât şi persoanelor dornice să cunoască istoria acestor simboluri ale excelenţei. Sunt prezentate ordine şi decoraţii din 50 de state, precum şi ale unor entităţi de sine stătătoare – Patriarhia Ortodoxă de Ierusalim şi Ordinul Suveran de Malta (expuse în ordine alfabetică, iar în cadrul fiecărei ţări, ele sunt descrise în ordine cronologică).

Unele din acestea se remarcă prin raritatea şi frumuseţea lor: Ordinul manciurian al Orhideei Înflorite, Ordinul britanic al Jartierei, Ordinul imperial rusesc al Sfântului Andrei, Ordinul italienesc Annunziata, Ordinul prusian Pour le Mérite, Ordinul sârbesc Sfântul Sava cu diamante, Ordinul portughez Turnul şi Spada, Ordinul chinezesc Tigrul Dungat. Importanţa acestora rezidă nu numai în raritatea ordinelor ca atare, ci şi în faptul că sunt în cel mai înalt grad. Majoritatea dintre ele au fost primite de personalităţi importante ale vieţii politice şi sociale româneşti, de diplomaţi (Nicolae Titulescu, Savel Rădulescu), de mareşali (Ion Averescu, Constantin Prezan şi Ion Antonescu), de generali (Ştefănescu Amza, Eremia Grigorescu, Eracle Nicoleanu) şi de capete încoronate (regii Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea, Mihai I, reginele Elisabeta şi Maria).

Pentru fiecare ordin sunt prezentate informaţii despre istoricul său, despre fondator, despre principalele etape ale evoluţiei, despre modificările survenite în statute, iar acolo unde a fost posibil, au fost ilustrate şi descrise toate gradele ordinului. Anexele de la sfârşitul volumului cuprind informaţii despre panglicile fiecărui ordin, despre clasele sau gradele prezentate şi despre unele personalităţi care au primit distincţii.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează