Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Carnavalul venetian: masti, seductie si fast

0

Fundatia Calea Victoriei va invita incepand de sambata, 21 februarie, de la ora 11:00, la evenimentul Carnavalul venetian: masti, seductie si fast, sustinut de istoricul Monica Neatu.

Carnavalul venetian

Anual, la inceputul primaverii, Venetia este cuprinsa de forfota carnavalului, turistii si privitorii curiosi admira parada mastilor, iar orasul pare ca se intoarce intr-un trecut fastuos, libertin si mitizat. Carnavalul, considerat parte integranta a istoriei si civilizatiei venetiene, si-a facut aparitia in evul mediu, el fiind celebrat inaintea postului Pastelui. Reunind serbarile populare cu ceremoniile politice, evenimentele din laguna aveau drept scop afirmarea hegemoniei Serenissimei in Adriatica si etalarea tuturor bogatiilor sale. Nenumaratele ceremonii din aceasta perioada transformau piata San Marco si faimoasele palate venetiene in adevarate splendori pentru calatorii timpului. Dogii proclamau puterea si stralucirea republicii si reuseau sa ii reuneasca pe toti venetienii in jurul unor simboluri politice comune.

Carnavalul simboliza si o abolire, chiar daca simbolica, a structurilor sociale, sub adapostul mastilor toti venetienii se bucurau de distractii mai mult sau mai putin rafinate, aristocratii se pierdeau in multime, iar curtezanele puteau trece drept prea cinstite doamne. Simbol al unei lumi bogate, stralucitoare si care nu se fereste sa guste din placerile vietii, carnavalul avea sa isi gaseasca consacrarea ultima in secolul XVIII, atunci cand libertinul Casanova, omul nenumaratelor masti, pare sa isi traiasca viata intr-o celebrare perpetua.

Astazi, cand gloria serbarilor venetiene a apus, iar multi dintre noi vedem carnavalul din laguna drept o inventie desueta si mercantila, va invit sa descoperim cum si-a facut aparitia aceasta institutie in civilizatia europeana. Cu ajutorul unor tablouri si miniaturi fermecatoare vom descoperi simbolistica mastilor, vom admira carele alegorice si minunatele curtezane.

Lector: Monica Neatu

Data incepere: 21 februarie 2015; Ora curs: 11:00

Cost: 35 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 30 ron

Locul desfasurarii: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

 

 

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.