Cântarea României, Festivalul de lăutarie, sărbatorindu-l împreună cu cei mai iubiți lăutari pe Maestrul Ionică Minune, pe scena Sălii Palatului București

1

Lansăm Cântarea României de astăzi: o scenă a autencitităţii, improvizaţiei impresionante, a talentului din popor neșlefuit și… mai apoi șlefuit, o scenă a valorilor care au dobândit și vor dobândi recunoaștere prin aplauzele ascultătorilor și trăitorilor de muzică. Un festival susținut de nume mari, care va reuni audiții, spectacole, concursuri, emisiuni, din care ne dorim să se nască bucurie atât pentru artistul de pe scenă, cât mai ales pentru publicul său.

Cu inspiraţie de la maestrul acordeonist Ionică Minune, în 25 și 26 februarie 2023, Cântarea României  va fi Festivalul de Muzică Lăutarească: la chemarea să, cei mai iubiţi lăutari din România și Republica Moldova și nu numai, vor face nu doar o petrecere cu lăutari ci un maraton muzical de 2 zile festive.

În dorința de a revigora artă lăutărească am dedicat prima zi a festivalului tinerelor talente muzicale care să ducă mai departe tradiția lăutăriei.

În 26 februarie, pe scenă Sălii Palatului București vor cânta:

Orchestra Fraților Advahov

Orchestra Moldovlaska

Orchestra Cristinel Turturică

Orchestra Marian Mexicanu

Steliana Sima

Constantin Enceanu

Mariana Căpitanescu

Ionel Tudorache

Panseluța Feraru

Dorel de la Popești

Nicu Boieru

Mugurel de la Paris

Jazz Manouche Quartet by Marius Apostol & Angelo de Balle – Franța

Frații Cocoș

Taraful Marius Fulger

Milan Dimic & Dejan Matic – Serbia

Petar Ralchev -Bulgaria

Banat Expres

Bogdan-Mihai Simion

Sergiu Diaconu – Cobză Moldovei

Taraful Aurel Croitoru

Jean de la Giurgiu

Ionel de la Giurgiu

Ninel de la Brăila

Formația Bogdan Sas

Și, desigur, Maestrul Ionică Minune

Prezentatori: Luana Ibacka și Bogdan-Mihai Simion

De ce acest nume, Cântarea României, cu rezonanţe din comunismul trăit? L-am numit Cântarea României când ne-am entuziasmat noi, în pregătirea festivalului, vorbind de cântarile din program, „ce nume bun”, ne-am zis că o cântare lăutărească, – poate cea mai profundă și mai autentică modalitate de exprimare artistică a sufletului românesc – poate înnobila, reînălţa, tămadui și un nume căzut cândva în politizarea comunismului. Mereu atenţi la dorinţele publicului, lăutarii rămân păstrătorii, continuatorii unor vechi tradiţii româneşti.

Cine Cântă România azi, cu adevărat?  Muzică lăutarilor! Ea face parte integrantă din esența, cultură naţională. Și dacă viaţa a fost suportabilă în ultimele secole în România se datorează şi lăutarilor care, cu suflet, curiozitate, cu haz și romantism au încurajat spiritul boem să rămână viu.  Veniți dacă vă place muzică autentică, improvizaţia…

Vă invităm pe toți iubitorii muzicii din popor să participaţi împreună cu noi la o renaștere a Cântării României, de dată această o cântare autentică în care lăutarul „cântă frunză verde, cântă floarea câmpului, cântă floarea muntelui, cântă nădejdea… Nădejdea e glasul Domnului!” așa cum spunea Alecu Russo în a să „Cântarea României”, la 1850.

Vă invităm la o mare Cântare! În 25 februarie la Sala Cinema Pro (Luceafărul) de la ora 14, și în 26 februarie la Sala Palatului de la ora 16.30. Bilete prin Myticket și Eventim și magazinele partenere ale acestora, și prin casieria Sălii Palatului.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Un comentariu

  1. avatar

    Vă salut.
    Am fost la acest Spectacol de Lăutarie cu fetița mea de aproape 8ani.
    A fost Frumos pănă la apariția lui Mexicanu care a prăbusit Toată Bucuria adusă de Moldoveni.
    Cine tea”foŕțat” Mexicane să amesteci Genuri de Muzică insuportabile?
    A căzut Toată Sala în depresie Iar fetiței mele a trebuit să ii acoper Urechile cu mâinile mele.
    E foarte grav ce ai cântat!!!
    Lumea după o viață panicată de Pandemie Nu are nevoie de interpretări absurde si imposibil de înțeles.
    A trebuit să plec pt că Nu mai suportam.
    Am venit pt Frații Cazanoi si Moldovlaska dar ai Distrus Tot Spectacolul.
    Vă rog să publicați acest comentariu.
    Nu îl ștergeți.
    Solicitați si alte opinii să vedeți câți Regretă.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.