Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Campanie de salvarea a Parcului Verdi

0

Floreasca Civicã / SALVĂM PARCUL VERDI! Campania Verde de Verdi.

Floreasca Civică este o inițiativă civică a locuitorilor din Floreasca, a cărei activitate a început de la un singur om în 1999, şi a continuat de-a lungul anilor atrăgând noi membri, cu misiunea de a informa cartierul despre deciziile și măsurile instituţiilor publice locale ce privesc zona și de a crește calitatea vieții prin protejarea și conservarea spațiului verde (parcuri și zonele verzi dintre blocuri) și a calității aerului.

Invitatie

Floreasca Civică organizează împreună cu Let’s do it, Romania! și cu sprijinul CeRe o acțiune de curățare a Parcului Verdi pentru a readuce în atenția publică, dar și pe ordinea de zi a Primăriei Sectorului 2 și a Primăriei Generale a Municipiului București, a pericolului pe care îl poate reprezenta pentru oraș dispariția parcului.

Sectorul 2 deține cel mai mic procent de spatiu verde/locuitor – 12,43mp – în anul 2011, în vreme ce normele europene în vigoare prevăd minim 26 mp de spațiu verde pentru un singur locuitor.

Ultimul mare proprietar al moșiei Floreasca, G.M. Negroponte, a înființat Parcul Verdi pe locul fostului hipodrom, având inițial o suprafață de 17 hectare. În prezent, suprafața parcului este de doar 5,6 ha și este în continuare gazda unui habitat natural de excepție (copaci de peste 80 de ani, diverse specii de păsări, veverițe și dihori) – o mică pădure în inima Capitalei.

Însă omul este pe cale să-l distrugă: întreaga suprafață a parcului a fost parcelată și retrocedată, iar noii proprietari presează autoritățile prin instanțele de judecată, să le fie eliberate autorizațiile de urbanism sau de îngrădire, ceea ce va duce la defrișarea masivă și apariția de imobile.

Toate acestea într-un cartier care este deja sufocat de construcții, de trafic și de poluare.

Acțiunea de curățenie face parte din Campania Verde de Verdi și va avea loc sâmbătă, 17 Iunie 2017, între orele 11:00 – 13:00. Ne vom strânge la intrarea în Parc, dinspre strada Verdi.

Vor fi puse la dispoziția tuturor voluntarilor participanți materialele necesare: mănuși, saci de gunoi, greble, etc.

Va exista un punct în care cetățenii vor putea lăsa în scris doleanțele, propunerile sau criticile legate de viața în cartierul Floreasca și Parcul Verdi pentru a fi transmise Primăriei Sectorului 2.

Vom semna Petiția Verdi de Verdi prin care cerem instituțiilor publice locale să găsească soluția pentru a reglementa situația juridică a Parcului Verdi, astfel încât acesta să rămână parc așa cum își doresc locuitorii cartierului Floreasca.

La acțiune vor fi invitați şi Primarul Sectorului 2, consilieri și funcționari din departamentele conexe ale Primăriei.

Vă așteptăm pe toți, cu mic cu mare, sâmbătă, 17 Iunie 2017, începând cu orele 11:00, în Parcul Verdi, intrarea dinspre Strada Verdi.

http://letsdoitromania.ro

Let’s Do It, Romania! este cea mai mare mișcare socială din țară, în cei 7 ani de activitate reușind să mobilizeze peste 1.400.000 de voluntari în acțiuni de protecție a mediului înconjurător, misiunea sa fiind o țară cu 0 deșeuri.

http://www.ce-re.ro

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică este de mai bine de 10 ani, organizația care încurajează cetățenii și ONG-urile să aibă o voce puternică în fața autorităților publice, în decizii cu impact direct asupra lor și a comunităților pe care le reprezintă.

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.