Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Campanie de diagnostic precoce a întârzierilor în dezvoltare

0

CAMPANIE DE DIAGNOSTIC PRECOCE A ÎNTÂRZIERILOR ÎN DEZVOLTARE

Asociaţia Help Autism, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3, implementează în perioada aprilie 2016 – martie 2017 proiectul ”Campanie de diagnostic precoce a întârzierilor în dezvoltare”. Întregul demers îşi propune creşterea gradului de conştientizare şi accesului la furnizarea de servicii sociale pentru depistarea precoce a copiilor cu întârziere în dezvoltare, prin crearea primului serviciu mixt Help Autism – DGASPC Sector 3.

campanie de diagnostic precoce- conferinta de presa

În România, tulburarea de spectru autist este, din păcate, prea târziu diagnosticată, în general părinţii sesizând un comportament al copilului specific acestei tulburări abia în jurul vârstei de 4-5 ani. Diagnosticarea târzie este deci, principala piedică în calea recuperării complete a copilului cu TSA.

Primele semne ale unei astfel de tulburări se pot observa în jurul vârstei de un an şi jumătate, însă, din pricina lipsei de informare cu privire la manifestările specifice unei tulburări din spectru, de cele mai multe ori, nici părinţii şi nici personalul medical sau didactic care intră în contact cu copilul nu sesizează comportamentul specific. Negarea comportamentelor atipice survenită, de multe ori, şi din lipsa pregătirii psihologice a părintelui în a face faţă unei astfel de provocări este de asemenea un factor în diagnosticarea întârziată a copilului cu autism.

Încă de la începutul misiunii sale, în urmă cu 6 ani, una dintre activităţile principale ale Asociaţiei Help Autism a vizat promovarea programelor de conştientizare, diagnostic precoce şi intervenţie timpurie, diagnosticarea precoce, chiar de la vârstă de un an şi jumătate reprezentând una dintre condiţiile esenţiale pentru recuperarea cât mai completă a întârzierilor în dezvoltare.

Astfel, în continuarea eforturilor de promovare a importanţei diagnosticării precoce, proiectul “Campanie de diagnostic precoce a întârzierilor în dezvoltare” vizează aplicarea chestionarului de screening unui număr de cel puţin 600 de copii din creşele Sectorului 3 al Capitalei.

Screening-ul dezvoltat de Ministerul Sănătăţii, prin Program Naţional de Identificare Precoce a Tulburării de Spectru Autist şi Tulburări Asociate este un instrument extrem de facil în identificarea rapidă a întârzierilor în dezvoltare la copii, instrument de a cărui aplicare la timp poate depinde recuperarea şi integrarea copilului cu autism. În cadrul proiectului, 30 dintre copiii care în urma aplicării screening-ului vor prezenta simptome specifice vor fi incluşi în programe de evaluare psihologică, psihoterapie sau logopedie.

Proiectul dezvoltă o abordare inovatoare a problematicii, creând un parteneriat activ între Asociaţia Help Autism şi DGASPC Sector3, într-un proiect pilot, care îşi propune să devină un model de bune practici atât în ceea ce priveşte funcţionarea parteneriatelor public-private cât şi în oferirea de sprijin familiilor, de la diagnosticarea copilului şi până la includerea într-un plan de terapie personalizată.

Pentru că efortul comun al mediului ONG şi al Instituţiilor statului poate reprezenta soluţia pentru crearea unui sistem funcţional în sfera tulburărilor din spectrul autist, proiectul îşi propune organizarea unei serii de mese rotunde care să aibă drept tema de dezbatere această problematică şi să încerce identificarea de soluţii comune.
Secundar, proiectul vizează informarea a 10000 de persoane interesate în sprijinirea directă sau indirectă a copiilor cu întârziere în dezvoltare.

Proiectul “Campanie de diagnostic precoce a întârzierilor în dezvoltare” este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă şi are un buget total de 83.210,50 CHF. Grantul acordat este de 74.889,45 CHF, iar co-finanţarea asigurată de agenţia executivă este în valoare de 8.321,05 CHF. Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elveţiano-Român, va invităm să vizitaţi http://www.swiss-contribution.ro .

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.