Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Calatorie pe Calea Victoriei si la Palatul Cercului Militar National

0

ziua armatei cercul militar poza  mare


Fundatia Calea Victoriei are placerea de a va invita joi, 9 mai, de la ora 18.30, la evenimentul care deschide LUNA BUCURESTILOR (9 mai – 9 iunie), conferinta istoricului Georgeta Filitti despre istoria celei mai spectaculoase strazi din Bucuresti – CALEA VICTORIEI, si palatele care se afla pe aceasta “coloana vertebrala” a orasului.
Palatele si monumentele despre care doamna G Filitti va povesti, cu detalii inedite despre cei care au locuit si au trait momente memorabile aici sint: Palatul Cantacuzino, Palatul Ghika-Gradisteanu, Academia Română, Casa Monteoru-Catargi, Palatul Stirbei, Ateneul Roman, Palatul Regal, Biblioteca Centrala Universitara, Biserica Creţulescu,  Casa Capsa, Cercul Militar National, Biserica  Sarindar, CEC si Palatul Postelor.
Initial Podul Mogosoaiei – devenit ulterior Calea Victoriei – era strada pe care puteai gasi in sec XIX casele si palatele celor mai de seama familii din Bucuresti, inclusiv Palatul Regal precum si institutii culturale emblematice, cum ar Ateneul Roman.
In perioada interbelica Calea Victoriei devine un loc mai populat si prietenos, locul paradelor si al promenadelor pentru oameni din toate categoriile sociale, insa cit mai frumos imbracati, iar strada devine aglomerata si pestrita, lasind cu greu loc masinilor sau trasurilor.

Numerosi scriitori, intelectuali si artisti de la inceputul sec XX au scris despre atmosfera cosmopolita de pe Calea Victoriei, au frecventat locuri cum este Cafeneau Capsa (vis-a-vis de Cercul Militar National) si au fost surprinsi de contrastele pe care aceasta strada le dezvaluie, doamne extreme de sofisticate alaturi de florarese vesele, domni grabiti cu serviete, copii galagiosi sau ofiteri, in costumele lor impecabile, la plimbare.

Unul dintre cele mai frumoase palate de pe Calea Victoriei este Cercul Militar National, cladire finalizata in perioada interbelica, aflata la intersectia Caii Victoriei cu Bulevardul Elisabeta.
Cladirea pastreaza, intr-o forma extrem de eleganta si bine pastrata, amprenta arhitectonica si decoratiunea interioara atit din perioada Belle Epoque, cind a inceput constructia, cit si din perioada interbelica, cind a fost finalizata si deschisa efectiv pentru public.
Intrarea este libera – pe baza de inscriere pe contact@victoriei.ro, avind in vedere ca locurile sint limitate.

Lector: Georgeta Filitti
Data: 9 Mai 2013; Ora: 19:00
Cost: intrare libera
Locatie: Cercul Militar National – Sala de Marmura

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.