Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Calatorie in universurile esentiale: lumea vechilor greci si lumea Vechiului Testament

0

Fundatia Calea Victoriei va invita din 14 mai, de la ora 19:00, la cursul Calatorie in universurile esentiale: lumea vechilor greci si lumea Vechiului Testament, sustinut de Stefan Colceriu, doctor in filosofie clasica.

Lumea vechilor greci

Cursul propune o calatorie in doua universuri esentiale pentru gandirea europeana: lumea greaca si lumea israelita a Vechiului Testament. Cum subiectul este inepuizabil ne vom apleca asupra ideilor cosmologice din cele doua spatii culturale, cu alte cuvinte asupra modului in care grecii antici si autorii biblici isi concepeau lumea.

Vom intelege ca ambele conceptii despre lume fac parte din contexte culturale mai ample (hittit, egiptean, est- si vest-semitic) la care ne vom referi constant de-a lungul intalnirilor. Scopul ultim al incursiunii propuse este descoperirea unui bun constitutiv al identitatii europene. Ca in orice domeniu al culturii careia ii apartinem,  Grecia antica si Israelul biblic sunt locuri de neocolit ale spiritului.

Prelegerile vor fi insotite de proiectii si exemple iconografice din toata aria culturala la care ne referim.

Structura cursului – organizat in cinci intalniri interactive – este urmatoarea:

1.  Eliade nu are intotdeauna dreptate. Doua mari modele de intelegere a lumii mediteraneene antice: „locativul” si utopicul in conceptia lui J. Z. Smith

2.  Ce inseamna kosmos? Perfectiunea rotunda a lumii grecesti

3.  In ebraica nu exista un termen tehnic pentru „lume”. Ordinea bipartita  a lumii biblice: cerul si pamantul, cu toate ale lor.

4.  Al treilea nivel al lumii biblice: lumea mortilor sau marea primordiala.

5.  Unde si ce e Paradisul? Concluzie: Europa, o lume a sistemelor deschise

Lector: Stefan Colceriu
Data incepere:  14 mai 2015; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 5

Frecventa: saptamanal, joi

Cost: 250 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 225 ron

Locul desfasurarii: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)

Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.