Cafeneaua publică “Decid pentru mine!” Persoanele cu dizabilităţi psihosociale la masa discuțiilor

0

Cafeneaua publică “Decid pentru mine!”
Persoanele cu dizabilităţi psihosociale la masa discuțiilor cu autorități publice, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști
print-afis-cafenea-publica-decid-pt-mine-v2

Analiza rezultatelor mai multor cercetări recente arată că în România persoanele cu dizabilități psihosociale reprezintă unul dintre cele mai discriminate și marginalizate grupuri, iar distanța societății față de aceste persoane este una din cele mai crescute din Europa.
Tocmai de aceea, Grupul „Decid pentru mine!”, primul grup de inițiativă cetățenească din România format din persoane cu dizabilități psihosociale, alături de Asociaţia ActiveWatch și Asociația din România de Psihiatrie Comunitară au chemat în sprijinul persoanelor cu dizabilități psihosociale reprezentanți ai autorităților publice, membri ai organizațiilor neguvernamentale și jurnaliști în cadrul evenimentului Cafeneaua publică “Decid pentru mine!”.
Evenimentul a avut loc marți, 14 iulie, între orele 10:00 – 12:30, la Spațiul Public European şi încheie seria de acțiuni din cadrul proiectului Decid pentru mine!, prin care, în perioada aprilie 2014 – iulie 2015, ActiveWatch și Asociația din România de Psihiatrie Comunitară au abilitat 15 persoane cu dizabilități psihosociale în tehnici de advocacy și comunicare pentru autoreprezentare și implicare civică în vederea promovării propriilor drepturi. Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Cafeneaua s-a desfășurat sub forma unor discuţii interactive, în cadrul cărora au fost abordate subiecte ce ţin de aspectele zilnice din viaţa oricărei persoane, inclusiv din viața persoanelor cu dizabilităţi psihosociale – dificultăţile pe care acestea le întâmpină în găsirea unei slujbe, reticența cu care se confruntă din partea comunității, imaginea demonizată a acestui grup în mentalul colectiv. Totodată, au fost abordate subiecte precum situaţia actuală a spitalelor de psihiatrie din România şi modul în care acestea sprijină şi tratează cazurile persoanelor diagnosticate cu tulburări psihice. Prin prisma acestor aspecte, dezbaterile au cuprins, de asemenea, soluţii şi iniţiative viitoare privind implicarea şi integrarea în cadrul comunităţii a persoanelor care suferă de tulburări psihice.
Printre specialiştii prezenţi care au venit în sprijinul evenimentului şi implicit în beneficiul persoanelor cu dizabilităţi psihosociale se numără: Asztalos Csaba Ferenc – Preşedinte Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Cristina Oprea – Carusel, Raluca Ical – Fundația Motivation România, Sanda Gancevici – şef birou evaluare complexă DGASPC sect. 1, Corina Siteavu – evaluare complexa DGASPC, Ion Purcărea – director dezvoltare, strategie, programe DGASPC Bucureşti, Claudia Popescu – psiholog, Simona Chirciu – FILIA, Eugen Ştefănescu – Fundaţia Estuar, Bogdan Constanciuc – psiholog.
Grupul de iniţiativă „Decid pentru mine” a fost înfiinţat în luna septembrie 2014, fiind singurul grup de inițiativă civică din România format din persoane cu dizabilități psihosociale. Acţiunile acestui grup au avut ca scop comun acela de a demonstra că dizabilitatea nu înseamnă să fii scos din uz și că, în unele cazuri, aceasta poate fi chiar o sursă de motivație în activitățile de zi cu zi. Deşi au început activitatea de puţină vreme, grupul de iniţiativă „Decid pentru mine” luptă şi militează pentru dreptul la autoreprezentare al persoanelor cu dizabilităţi psihosociale prin activităţi diverse şi discuţii cu diferite persoane resursă. Astfel, a fost inițiată platforma de advocacy www.decidpentrumine.ro, un spațiu virtual de întâlnire al persoanelor cu dizabilități psihosociale, psihologi, psihiatri, reprezentanți ai instituțiilor statului și alți cetățeni, unde se planifică inițiative cetățenești pentru îmbunătățirea cadrului legislativ, instituțional și a condiției individuale a persoanelor cu dizabilități psihosociale din România.

_MG_9692

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicarea liberă în interes public. Fiind formată din jurnaliști, analiști media și experți în comunicare, organizația dezvoltă metodologii de cercetare, de intervenție și instrumente de lucru pe cele patru domenii de acțiune pe care le vizează, acestea fiind: libertate de exprimare, antidiscriminare, bună guvernare și educație media. Toate aceste demersuri au ca scop promovarea valorilor unei democrații reale în România.

Asociația din România de Psihiatrie Comunitară (ARPC) este o organizație profesională neguvernamentală formată din mai mulți medici psihiatri și psihologi care lucrează împreună pentru a dezvolta programe psihosociale și pentru a oferi alternative la metodele tradiționale de îngrijire psihiatrică. Principiul activității ARPC este punerea în prim plan a beneficiarilor, persoane cu dizabilități psihosociale, oferindu-le acestora ocazia să se exprime, să se implice și să ia decizii în procesele de dezvoltare de programe psihosociale și de psihosociale.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează