Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cabala prin povesti

0

Fundatia Calea Victoriei organizeaza incepand de luni, 12 ianuarie, de la ora 19:00, cursul Cabala prin povesti, sustinut de profesorul universitar Felicia Waldman.

Cabala prin povesti

Nascuta in secolul al XII-lea ca o reactie impotriva incercarii lui Moise Maimonide, marele ginditor medieval, de a introduce ideile filosofiei grecesti de tip aristotelic in iudaism, cabala a reprezentat, in fapt, o Renastere avant la lettre, pentru ca s-a intors la radacinile antice ale traditiei evreiesti, recuperind elemente de mit si legenda carora le-a dat o semnificatie religioasa si morala.

Departe de a fi o doctrina, cabala a constituit un mod de a gindi, complet nou si novator, cu concluzii diverse si cu reverberatii profunde nu doar in lumea evreiasca, ci si in cea crestina (printre cei care s-au lasat influentati de ideile ei s-au numarat mare personalitati ca Pico della Mirandola, Johannes Reuchlin, Francesco Giorgi, ori Christian Knorr von Rosenroth). Pentru ca, daca pina atunci se considera ca faptele bune ale omului il ajuta pe Dumnezeu, cabala a venit cu ideea revolutionara conform careia fara ajutorul omului Dumnezeu nu poate tine lumea in miscare. Cu alte cuvinte, fiecare lucru pe care il facem are efecte cosmice.

In cadrul celor cinci intilniri ale cursului ne propunem asadar sa urmarim modul in care prin simboluri, metafore si povesti, cabala ne invata cum sa traim in armonie cu noi insine si cu cei din jur.

1. Povestea creatiei. Cum a facut Dumnezeu lumea: prin emanatie de lumina sau prin arta combinatorie a literelor si cifrelor? Care este semnificatia mistica si magica a alfabetului ebraic? Care este puterea creatoare si distrugatoare a literelor si a cuvintelor? Care este legatura dintre litere si cifre?

2. Povestea celor patru intelepti care au intrat in Paradis. Cate intelesuri se pot extrage dintr-o parabola de un paragraf? In cate moduri se poate citi un text? Cat de periculoasa este intreprinderea mistica? Cat de departe poate merge hemeneutica?

3. Povestea primei neveste a lui Adam, Lilith. Care a fost primul trio conjugal din istorie? Cum a aparut prima feminista? Cum a ajuns un demon al noptii alaturi de Dumnezeu? Cum sa nu ne lasam distrasi de la calea cea dreapta? Cum sa ne aparam de pericole?

4. Povestea Golemului. Poate deveni omul un demiurg? Putem imita – sau concura – creatia divina? Cum iti poti crea un ajutor – sau un aparator – de nadejde? Care este diferenta dintre mistica si magie? Cum putem manipula lumea divina?

5. Povestea repararii lumii, Tikkun OlamCum separam binele de rau? Cum afecteaza faptele noastre lumea? Cum ne reparam greselile? Cum contribuim la echilibrul si armonia universului? Cum interpretam invatatura cabalistica si cum putem trai in lumina ei?

Lector: Felicia Waldman

Data incepere: 12 ianaurie 2015; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 5;

Frecventa: saptaminal, luni

Varsta Minima: 16 ani

Cost: 220 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)

Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.