Bunăstare sau Buen Vivir?

0

Bunăstare sau Buen Vivir? REPER21 vă invită să reflectăm împreună la această întrebare marți, 9 mai, orele 18.30 – 20.30, pe terasa The Coffee Factory!

BuenVivir-Facebook-v2

Civilizația europeană a sădit în oameni aspirația pentru proprietate, consum și confort. O dată cu dezvoltarea democrațiilor moderne, forțele politice au exacerbat cultura și valorile materialiste promițând în mod sistematic “bunăstarea” cetățenilor. În ultimul secol, bunăstarea materială a reprezentat conceptul cardinal în jurul căruia s-au elaborat, justificat și afirmat principalele doctrine politice, care i-au atribuit rolul de liant fundamental al societății. De câteva decenii, proprietatea, consumul și confortul sunt însă sacralizate prin tehnicile de marketing și difuzate prin forța financiară și militară a Occidentului în toate țările lumii. Astfel, conceptul de bunăstare și-a pierdut potențialul emancipator. Asistăm în prezent la apariția unei civilizații globale relativ omogenă valoric pentru care bunăstarea, definită prin valori pur materialiste, a devenit o adevărată obsesie. Există totuși zone de rezistență…

Buen Vivir-ul! Este o alternativă la obsesia bunăstării pe care Mișcarea “Utopia” a identificat-o în societățile andine din Ecuador, Bolivia, Peru, Columbia, cu care această mișcare internațională, născută inițial în Franța, împărtășeste valori esențiale și dezvoltă legături strânse. Conceptul de Buen Vivir deplasează focusul de pe aspirațiile materialiste ale individului și îl centrează pe nevoia de legături armonioase în viața comunitară, precum și a simbiozei între comunitate și natură.

Vă invităm să discutăm despre potențialul emancipator al conceptului de Buen Vivir și principiile promovate la nivel internațional de Utopia împreună cu:

Dezbaterea este animată de Ana-Maria Paladus (vicepreședinte REPER21)

REPER21 coordonează dezvoltarea Mouvement Utopia în România.

Prin această dezbatere REPER21 dă startul unei serii de întâlniri și inițiative vizând prezentarea Mișcării Utopia și difuzarea conceptului de Buen Vivir în societatea civilă românească.

ÎNSCRIERE
Numărul de participanți fiind limitat la 30 de participanți, vă rugăm să transmiteți un scurt mesaj de înregistrare la adresa contact@reper21.org

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/1864884663762547/

Evenimentul este organizat cu sprijinul The Coffee Factory.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.