Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Bucureştiul fanariot – Haine şi podoabe orientale

0

Oferă-ți două ceasuri de tihnă vineri seara, de la șapte, și vino la Fundația Calea Victoriei, la evenimentul Bucureştiul fanariot – Haine şi podoabe orientale, să descoperi o savuroasă felie de istorie.

Povestind despre veșminte cu nume neobișnuite, istoricul Roxana Coman îți va dezvălui lumea plină de culoare și farmec oriental a unei perioade mai puțin discutate din viața orașului nostru.

Ca și acum, în trecut veşmintele erau menite să transmită statutul purtătorului, fie că era boier velit, fie că era domn. În mod firesc, fineţea şi calitatea materialelor din care erau croite erau unul din factorii importanţi în a contura imaginea unui om cu stare materială şi socială semnificativă. Blănurile, de exemplu, decorau anteriile boierilor, blana de samur fiind foartă căutată şi destul de costisitoare (o feregea garnisită cu samur putea ajunge până la 1000 de taleri). Dar știi ce era diferit? Accesul, chiar dreptul de a purta anumite accesorii, materiale sau culori depindeau nu doar de puterea de cumpărare, ci și de statutul social sau funcția politică.

Inspirate de moda de la curtea sultanului, confecţionate cu materiale ce proveneau din varii zone ale imperiului, hainele din perioada fanariotă erau purtate în straturi suprapuse, urmau coduri sociale bine stabilite şi cunoscute tuturor (diferenţele dintre un costum de boier şi un costum de negustor erau foarte evidente, prin culoare şi croială).

Cu işlic şi cu turban, povestim lângă divan despre caftan, anteriu, pipiri, iminei, şalvari ş.a. Descoperim împreună oraşele de unde erau importate stofele preţioase folosite în realizarea hainelor şi aflăm cât de cosmopolită era lumea fanariotă.  O lume aparte pentru călătorii străini, cu discrepanţe mereu prezente în însemnările lor de călătorie datorate diferenţelor de vestimentaţie, de moravuri şi de comportament.

Evenimentul Bucureştiul fanariot – Haine şi podoabe orientale are loc vineri, 20 aprilie, de la 19.00, la noul sediu al Fundației Calea Victoriei: str. C. A. Rosetti 47. Et. 1. Taxa de participare este de 50 de lei, iar înscrierile se fac pe adresa contact@victoriei.ro.

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.