Bucurestiul „cool” vazut de NY Times!

1

NY Times a publicat azi un articol interesant la adresa capitalei! Comunismul, cultura, schimbarea, dar si elementele pozitive urbane sunt surprinse de jurnalistii americani.

Spying on Bucharest’s Cool Underground!

About three years ago, Bucharest experienced a revolution that was entirely ignored by the international community. Granted, the coup was not as dramatic as Romania’s 1989 revolution, in which Nicolae Ceausescu, the Communist dictator who had brutally mismanaged this Black Sea nation for more than two decades, was deposed and executed. Nor was it as momentous as when the country joined the European Union in 2007, along with Bulgaria, its neighbor to the south.

So subtle was the transformation, in fact, that most Bucharestians probably didn’t quite realize what was going on.

Here’s what happened: All around the capital, with no formal organization whatsoever, bar and restaurant owners grabbed their chairs and tables, carried them outside and … put them down gently, creating terraces and sidewalk cafes. No longer would patrons be confined to electric-lighted interiors! Now they could eat stuffed cabbage rolls and polenta in the fresh air, shaded from the sun by umbrellas advertising Ciuc beer!

Open-air terraces may not sound like much, but according to my Bucharest-born friend Horia Diaconescu, a keen observer of the city in which he’s spent his 29 years, they represent a sea change. Under Communism, he explained, public life was restricted — people simply did not go out to meet friends (or strangers) in bars and cafes. They socialized in private homes, or not at all. Now, however, “terasas” had become de rigueur, and streets like the cobblestoned Strada Smardan, in the heart of old Bucharest, are filled on summer nights with Romanians enjoying the cool breeze and each other’s company. Viva la revolución!

(foto Florin Ghinda, 2010)

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.