Simți nevoia de un spațiu verde de calitate lângă blocul tău, de care să te bucuri cât mai multă vreme împreună cu vecinii tăi?
Un astfel de spațiu verde sănătos va prinde contur prin noul proiect „Bucureştii verzi şi Noi”. Proiectul pilot s-a lansat pe 21 iulie într-o micro-zonă din cartierul Bucureștii Noi. Un grup civic recent înființat își propune ca orașul să devină mai verde prin aplicarea unor practici sustenabile în gestiunea spațiilor verzi, prin implicarea comunității și autorităților responsabile.
Grupul civic se numește Spații Verzi Sănătoase și proiectul pilot, pe care îl implementează ca model de bună practică, se va întâmpla în zona bulevardul Bucureștii Noi, nr. 70, în apropierea parcului Bazilescu. Aici, lângă blocurile mici P+3 din zona de cvartale, se află 5 alveole verzi la stradă și încă 2 în spate, lângă un loc de joacă care se vor bucura de atenție specială și intervenții blânde de regenerare.
Unul din membrii grupului civic, Iulian Ignat, care locuiește în zonă de 40 ani, menționează: “Bucureștii Noi este un cartier verde, cu un parc mare și sănătos, cu alimente cu arbori, arbuști, vegetație. Știm deja că spațiile verzi au un puternic impact pozitiv asupra comunității. Așadar merită să luptăm pentru a menține aceste spații verzi. În ultimul timp, schimbările climatice și gestionarea defectuoasă a spațiilor verzi au dus la o scădere vizibilă a calității acestora. Pentru că nu este importantă doar cantitatea spațiilor verzi, ci și calitatea, capacitatea lor de a ne oferi ce are mai bun natura urbană. ,,Igienizarea,, agresivă cu suflante și strângerea obsesivă a frunzelor de pe spațiile verzi, cosirea frecventă a covorului verde care acoperă solul, ciuntirea arborilor au dus la efecte vizibile precum degradarea solului, uscarea și prăbușirea unor arbori,deșertificarea unor mari parcele până anii trecuți înierbate.
Motivul înființării grupului nostru civic este de a apela la experți pentru schimbarea mentalității asupra gestionării spațiilor verzi. Vom colabora cu administrația și cu cetățenii pentru a găsi cele mai bune modalități de a avea spații verzi sănătoase, atât în cartierul Bucureștii Noi, cât și în restul orașului.”