,,Bucureștii Verzi și Noi” – un nou proiect de regenerare a spațiilor verzi de comunitate 

0

Simți nevoia de un spațiu verde de calitate lângă blocul tău, de care să te bucuri cât mai multă vreme împreună cu vecinii tăi? 

Un astfel de spațiu verde sănătos va prinde contur prin noul proiect „Bucureştii verzi şi Noi”. Proiectul pilot s-a lansat pe 21 iulie într-o micro-zonă din cartierul Bucureștii Noi. Un grup civic recent înființat își propune ca orașul să devină mai verde prin aplicarea unor practici sustenabile în gestiunea spațiilor verzi, prin implicarea comunității și autorităților responsabile. 

Grupul civic se numește Spații Verzi Sănătoase și proiectul pilot, pe care îl implementează ca model de bună practică, se va întâmpla în zona bulevardul Bucureștii Noi, nr. 70, în apropierea parcului Bazilescu. Aici, lângă blocurile mici P+3 din zona de cvartale, se află 5 alveole verzi la stradă și încă 2 în spate, lângă un loc de joacă care se vor bucura de atenție specială și intervenții blânde de regenerare.

Unul din membrii grupului civic, Iulian Ignat, care locuiește în zonă de 40 ani, menționează: “Bucureștii Noi este un cartier verde, cu un parc mare și sănătos, cu alimente cu arbori, arbuști, vegetație. Știm deja că spațiile verzi au un puternic impact pozitiv asupra comunității. Așadar merită să luptăm pentru a menține aceste spații verzi. În ultimul timp, schimbările climatice și gestionarea defectuoasă a spațiilor verzi au dus la o scădere vizibilă a calității acestora. Pentru că nu este importantă doar cantitatea spațiilor verzi, ci și calitatea, capacitatea lor de a ne oferi ce are mai bun natura urbană. ,,Igienizarea,, agresivă cu suflante și strângerea obsesivă a frunzelor de pe spațiile verzi, cosirea frecventă a covorului verde care acoperă solul, ciuntirea arborilor au dus la efecte vizibile precum degradarea solului, uscarea și prăbușirea unor arbori,deșertificarea unor mari parcele până anii trecuți înierbate. 

Motivul înființării grupului nostru civic este de a apela la experți pentru schimbarea mentalității asupra gestionării spațiilor verzi. Vom colabora  cu administrația și cu cetățenii pentru a găsi cele mai bune modalități de a avea spații verzi sănătoase, atât în cartierul Bucureștii Noi, cât și în restul orașului.”

Echipa grupului de inițiativă va veni în sprijinul lor, intervenind până în aprilie 2025 cu activități inovatoare de regenerare a solului și a spațiilor verzi prin: plantare arbuști autohtoni, însămânțare pajiști cu specii de flori anuale, bienale și perene, educarea celor mari și mici pentru a avea o natură mai curată și sănătoasă, reducere deșeuri la gropile de gunoi prin compostarea resturilor vegetale și producerea de îngrășământ natural pentru a hrăni solul, activități de socializare și închegare a comunității locale.

Pe lângă aceasta, va exista un demers de advocacy, prin care comunitatea locală să preia, în parteneriat cu ADP sector 1, cele 7 alveole verzi, pe perioada proiectului și să aplice bunele practici recomandate de specialiști în proiect, pentru ca solul să fie mai bogat în plante, mai sănătos și întreținut cu costuri reduse. Specialiștii vor crea un ghid de bune practici, ușor de parcurs și cu grafică prietenoasă, care poate fi folosit ulterior atât de vecini, cetățeni care doresc să se implice, cât și de autoritățile responsabile. 

Duminică, 21 iulie, echipa de proiect a organizat un prim eveniment de informare și socializare pentru vecini. Aceștia s-au bucurat de limonadă, cafea și gustări plant-based și zero-waste. Vecinii au fost provocați să exploreze conștient în echipe zona de intervenție, să observe cu atenție natura, să lase mesaje și desene pe traseu cu creta pe asfalt, să planteze primele semințe de flori melifere, să comunice cu vecinii care se opreau să admire grupul activ de participanți.

O vecină care a participat activ la primul eveniment a declarat: ,,M-am bucurat să întâlnesc oameni pasionați de natură și preocupați de îngrijirea spațiilor comunitare. Vreau să vă sprijin in demersul vostru de a convinge ADP să nu mai adune frunzele de pe spațiile verzi și din parcuri pentru a proteja și regenera solul care susține natura urbană, arborii, plantele și pe noi oamenii.,”

Dacă eşti din cartier, intră pe acest link pentru acces în grupul de whatsapp al comunității din Bucureștii verzi și Noi, unde vei afla mai multe despre viitoarele evenimente și nevoi de implicare voluntară în proiect: https://chat.whatsapp.com/EyUPePIP7a5LUgQiNJpOwa

Proiectul „Bucureştii verzi şi Noi”, implementat de grupul de inițiativă civică Spații Verzi Sănătoase, prin Asociația Aspire to Change, mai are ca parteneri Grupul de Inițiativă Civică Bucureștii Noi (https://www.facebook.com/Initiativa.Civica.Bucurestii.Noi) și ADP sectorul 1.

Acest proiect este finanțat de În ZONA TA, o acțiune a Platformei de mediu pentru București – program strategic al Fundației Comunitare București și ING Bank România. Această acțiune vizează încă 8 astfel de microzone în tot Bucureștiul. Le puteți descoperi aici: https://www.facebook.com/platformademediupentrubucuresti/posts/pfbid026kbSVp5PEbSTy5GcpY3bQ9di3fNfzPYQvn1P3Wb4HFWyHZqdEGkY8H5pzjor2ZMvl 

Detalii despre grupul de inițiativă: https://www.facebook.com/SpatiiVerziSanatoase

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.