Bucuresti, „Parisul Balcanilor” (articol Agentia France Press)

0

„Parisul Balcanilor” este evidenţiat de Agenţia France Press într-un articol cu ocazia aniversării a  550 de ani de la înfiinţare. Agenţia franceză pune reflectoarele pe construcţiile din Bucureşti, amalganul de blocuri comuniste şi coloşii de sticlă ce riscă să afacteze patrimoniul arhitectural vechi al Bucureştiului precum şi atmosfera interbelică a capitalei. Totuşi, articolul pune în evidenţă şi dorinţa bucureştenilor de a regăsi identitatea oraşului.

 
piata-revolutiei„Desfigurati de cladirile de beton ale regimului comunist, apoi de colosii de sticla pe model occidental, Bucurestii isi redescopera istoria, sarbatorind cei 550 de ani de la infiintare si afisand dorinta de a-si prezerva patrimoniul arhitectural grav amenintat, relateaza AFP intr-un reportaj.

Agentia France Press trece in revista problemele unui oras afectat de megalomania comunista, dar mai ales de cupiditatea capitalista: cladiri de beton, reminescente ale totalitarismului, se insotesc cu gigantii de sticla si metal ai unui capitalism agresiv, noteaza NewsIn.

„Prioritatea noastra este sa restauram monumentele istorice si sa ne opunem celor care vor sa distruga capitala”, este citata declaratia de joi a ministrului Culturii, Theodor Paleologu. Potrivit ministrului, romanii sunt constienti de faptul ca trebuie sa isi salveze mostenirea, care reprezinta „o problema de viata si moarte” pentru Bucuresti si cele doua milioane de locuitori ai sai.

Bucurestean prin adoptie, Nicusor Dan si-a abandonat cariera de matematician pentru a fonda asociatia „Salvati Bucurestiul”. „Am simtit ca identitatea mea este agresata”, a declarat acesta, enumerand cladirile cu arhitectura unica lasate prada ruinei ori demolate fara sens, pentru a face loc cladirilor inalte, in contradictie cu armonia unor colturi din oras. „Bucurestii au inca 20.000 de case de la inceputul secolului XX, care au farmec si care risca sa fie distruse”, a precizat acesta. Lacune legislative, birocratie, coruptie si aviditate, toate acestea formeaza un cocktail mortal pentru orasul odinioara supranumit „Parisul Balcanilor”.

Continuarea articolului pe 9am.ro

(foto Florin Ghindă, Piaţa Revoluţiei Bucureşti, 2009)

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează