Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Bucharest Pride 2016

0

A început Bucharest PRIDE 2016, festivalul drepturilor și culturii persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și trans (LGBT) din România.

image024

În perioada 20-25 iunie vă așteptăm la expoziții, proiecții de film, dezbateri și evenimente comunitare. Festivalul se încheie cu Marșul Diversității, ce are loc pe 25 iunie de la ora 15:30, pe ruta Arcul de Triumf – Piața Victoriei. La Marș ni se vor alătura Michael Roth, Ministrul de Stat German pentru Afaceri Europene, precum și Carla Delgado, prima persoană trans aleasă ca parlamentar în Spania.

Ajuns la ce-a dea 12 ediție, Bucharest PRIDE se desfășoară sub semnul familiei. Familia pe care 3 milioane de români încearcă să o redefinească, limitându-i sensul. Familia pe care ei vor să ne-o interzică. Dreptul la viață intimă, privată și de familie e garantat de Constituție și de toate tratatele internaționale și europene la care România e parte. La fel și dreptul la nediscriminare. Cu toate acestea, ultimele şase luni au însemnat pentru persoanele din comunitate o confruntare zilnică cu ura şi intoleranţa celor care strângeau semnături „împotriva homosexualilor,” nicidecum pentru prezervarea familiei tradiționale. Semnăturile au fost strânse fără considerație sau respect pentru demnitatea persoanele LGBT, care sunt deseori vecinii, colegii de muncă și școală, enoriașii sau chiar prietenii celor implicați. Demersul i-a afectat și pe heterosexualii ce nu se încadrează în tiparul promovat de Coaliția pentru Familie, cărora li s-a spus iar și iar că relațiile și afecțiunea ce îi leagă nu merită recunoaștere şi protecție.

Singurul rezultat al acestui demers antidemocratic, care vizează limitarea drepturilor unei minorități, a fost marginalizarea persoanelor LGBT și instigarea la ură împotriva acestora, sub pretextul unui așa-zis civism. În joc, însă, nu sunt doar demnitatea și dreptul la viață de familie a persoanelor LGBT. Aceleași organizații ulta-conservatoare care alcătuiesc Coaliția pentru Familie au cerut în repetate rânduri un control sporit al statului asupra vieții private a persoanelor, precum interzicerea întreruperilor voluntare de sarcină, limitarea accesului la reproducere asistată, obligativitatea consilierii înainte de divorț, chiar și înăsprirea nemotivată a unor pedepse din Codul Penal. Dacă o societate reduce drepturile unei singure minorități, toate celelalte grupuri devin vulnerabile.

Decizia limitării drepturilor și libertăților civile poate îndrepta România într-o direcție de dreapta radicală, din ce în ce mai comună în zonă. Fie că vorbim de Ungaria, Polonia, Rusia sau Turcia, vedem diverse societăți alunecând spre autoritarism, limitând drepturi cetățenești și demonizând minoritățile. Valorile fundamentale europene includ protecția minorităților și asigurarea egalității tuturor cetățenilor, indiferent de rasă, etnie, religie, gen sau identitate de gen, orientare sexuală, abilitate fizică sau statut socio-economic. Trebuie să reținem doar că România este printre ultimele state din UE, împreună cu alte 5 țări – toate din regiune – ce nu oferă persoanelor de același sex posibilitatea oficierii unui act civil prin care să își unească destinele. Alternativa, reprezentată de Rusia și alte țări ale spațiului ex-sovietic, este un mediu nedemocratic în care oamenii intră la închisoare doar pentru că vorbesc despre homosexualitate sau comemorează victimele masacrului din Orlando, SUA.

Statul român, prin Curtea Constituțională și Parlament, are datoria să apere valorile democratice și să protejeze minoritățile în fața unei inițiative ce încalcă drepturile omului și Constituția României. Mai mult, statul de drept trebuie să încurajeze diversitatea și egalitatea, valori ce aparțin întreg spectrului politic democrat.

Inițiatorii propunerii de restrângere a familiei în Constituție uită, însă, cât de generoasă este însăși familia. Pentru noi familia înseamnă același lucru ca pentru toți românii: rude apropiate, părinți, copii, parteneri de viață și tot alaiul lor. Înseamnă respect, dragoste, prețuire, protecție, siguranță. Mai mult, pentru persoanele LGBT, deseori discriminate și marginalizate, confruntate cu oportunități reduse pe piața muncii, acces limitat la servicii medicale sau la educație, violență și hărțuire, chiar comunitatea și aliații ei reprezintă o familie și un sistem de suport. Suport de care avem nevoie anul acesta mai mult decât am avut vreodată. Pe 25 iunie mergem la PRIDE în familie!

Festivalul Bucharest PRIDE cuprinde 27 de evenimente organizate în parteneriat de Asociațiile ACCEPT, MozaiQ și PSI-România prin programul Eu Sunt! Tu?. Detalii pe www.bucharestpride.ro

Sponsori: Casa de Avocatură Ionescu și Sava, Cabinet Individual de Avocatură „Daniela Ududec”, Cabinet Individual de Psihologie „Ciucu Alexandra-Elena”, Club CONTROL

Parteneri media: Șapte seri, VICE, Decât o Revistă, SUB25, Metropotam, Baboom

Parteneri: Ambasada Spaniei la București, Ambasada Regatului Unit la București, Ambasada Suediei la București, Ambasada Franței la București, Institutul Cervantes, Cinema Elvira Popescu, Centrul Ceh, Love+, ROQ DOC, Macaz, Club Queens, Centrul Artelor Vizuale Multimedia, Sens Pozitiv, Hecate, Share Cafe, Epic Bar, Tranzit, Campus PRIDE, LiteraQ, Kafka

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.