BUCHAREST DESIGN CENTER, platforma pentru creatorii romani de design

0

BUCHAREST DESIGN CENTER promoveaza design-ul romanesc de obiect, scoala romaneasca de design de obiect si creatorii romani de design.

O initiativa tip “cluster”, BUCHAREST DESIGN CENTER doreste sa devina puntea de legatura intre designerii romani si marile branduri si producatori de design international, organizatiile internationale de profil, cumparatori si mass-media. Ca sa aflam mai multe detalii despre aceasta initiativa am adresat cateva intrebari Simonei Buta, Membru fondator BUCHAREST DESIGN CENTER.

 –

BUCHAREST DESIGN CENTER, platforma pentru creatorii romani de design

RomaniaPozitiva: De ce aceasta platforma?

Pentru ca Romania nu exista nicaieri pe harta designului international. Nu suntem o piata mare, insa avem designeri buni, avem obiecte de calitate produse aici, dar ca de obicei, lipseste ca de obicei know-how-ul de a face „marfa” vandabila.  Exista designeri tineri ca Dragos Motica, Alexe Popescu sau Anca Fetcu si altii care acum studiaza cu pasiune designul de produs si care merita sa fie incurajati sa produca in tara lor.

Daca tarile nordice sunt renumite pentru obiectele lor de design, acest lucru se datoreaza politicilor publice care incurajeaza designerii de produs si promovarii de care se bucura munca lor.

Noi am descoperit ca avem obiecte extraordinare – contemporane, functionale, comparabile cu cele de pe pietele internationale consacrate – si ne-am propus ca in primul rand sa educam piata in ceea ce priveste designul romanesc. Trebuie sa stim in primul rand ca EXISTA design romanesc de produs!

RomaniaPozitiva: Ce inseamna azi un obiect romanesc bun? 

Bun inseamna functional si estetic. Designul de produs raspunde simultan nevoilor de functionalitate si celor de estetica. Ne place sa traim bine, suntem o piata care se educa din ce in ce mai mult in zona esteticului – dar de ce sa cumparam designeri straini cand ii putem incuraja pe cei locali?

RomaniaPozitiva: Ce intentie aveti pentru viitoare comunitate de designeri? 

Dorim in primul rand sa cream o comunitate coagulata de designeri. Dorim sa dezobisnuim publicul roman sa desconsidere tot ce este creat si produs in Romania.

Avem programate o serie de evenimente pentru promovarea designului de produs si vanam toate manifestarile internationale unde putem participa cu obiectele designerilor romani. Nu in ultimul rand, cautam finantare – pentru ca designerii romani nu pot produce la infinit obiecte din resurse proprii, fara sprijinul unor mecanisme puternice si al unor strategii coerente in acest sens.

Multumim Simona pentru interviu! 

Interviurile RomaniaPozitiva, septembrie 2012

Simona Buta, Membru fondator BUCHAREST DESIGN CENTER

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează