Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Bucatele divine: Antropologia hranei, gustului şi obiceiurilor alimentare

0

Fundatia Calea Victoriei vă invită marti 31 martie, de la ora 19:00 la cursul: Bucatele divine: Antropologia hranei, gustului şi obiceiurilor alimentare, susținut de sociologul Mirel Banica.

Antropologia hranei (food anthropology) este o ramură a antropologiei culturale care studiază reprezentările şi practicile alimentare ale omului. Începând cu studiile de pionierat ale lui Margaret Mead dedicate obiceiurilor alimentare, trecând prin celebrele Mythologiques din anii 1960 ale lui Claude Lévi-Strauss şi terminând cu studiile contemporane despre alimentaţia “la birou” din marile corporaţii, antropologia hranei a constituit o cale regală de înţelegere a relaţiilor dintre OM şi societatea în care acesta evoluează.

Simplul act de a ne hrăni nu este doar unul pur biologic, ci reprezintă o punere în scenă cât mai concretă a valorilor fundamentale ale unei culturi sau unei epoci anumite.

Bucatele divine au fost dintotdeauna şi o formă de legătură dintre oameni şi zei. Fără îndoială, domeniul food anthropology este unul imens, iar alegerea subiectelor principale, dificilă. Ne-am oprit însă asupra a cinci mari linii tematice, după cum urmează.

1. Istoria alimentaţiei şi evoluţia rasei umane. Alimentaţia în societăţile arhaice şi tradiţionale.

2. Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cine eşti: funcţia socială şi identitară a hranei. Cu un studiu de caz: sarmaua şi obsesia identitară naţională.

3. Evoluţia gustului şi prepararea hranei. Tehnicile alimentare de-a lungul timpului.

4. Interdicţii alimentare. Postul şi hrana rituală. Gust şi dezgust.

5. Tendinţele bio-eco în alimentaţia contemporană. De la world cuisine la “creolizarea bucătăriei”. Dietetică şi estetică.

Bucatele divine

Lector: Mirel Banica

Data incepere: 31 Martie 2015; Ora curs: 19:00

Cost: 250 ron (total 5 sedinte); Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 225 ron (total 5 sedinte)

Locul desfasurarii: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.