Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

BookLand, povestea unei caravane culturale

0

Cultura adusa in magazin. Carte sub forma de caravana. „Caravana BookLand este cel mai atipic targ din tara, fiind o alternativa moderna, interactiva si dinamica la targurile clasice, aducand cultura la indemana oamenilor, in cele mai mari mall-uri si centre comerciale din tara”, ne spun prietenii de la BookLand. Curiosi din fire, am dorit sa aflam mai multe informatii despre acest concept si despre cum sunt percepute cartile in viata romanului.

Ne face placere sa iti prezentam un interviu marca RomaniaPozitiva cu prietenii de la BookLand.

BookLand, povestea unei caravane culturale

RomaniaPozitiva: Cine sunteti?

BookLand: BookLand reprezinta un concept integrat, reunind sub aceeasi umbrela un targ, ce se desfasoara la nivel national sub forma de caravana si o librarie online.

Caravana BookLand, lansata in 2011, in Bucuresti, este cel mai atipic targ din tara, fiind o alternativa moderna, interactiva si dinamica la targurile clasice, aducand cultura la indemana oamenilor, in cele mai mari mall-uri si centre comerciale din tara.

In 2011 BookLand a avut 3 „editii”: prima, care a coincis cu lansarea brandului, in luna aprilie, la AFI Palace Cotroceni – Mega Fun Bucuresti, a doua in tara (9 saptamani, 9 orase), care a pus in scena noul format, acela care ofera deja servicii integrate editurilor si nu doar un spatiu de inchiriat, precum si editia de iarna de la Bucuresti (8 saptamani, 6 mall-uri).

 

Anul acesta, pana pe 24 decembrie, Caravana BookLand va tranzita 39 de orase, timp de 42 de saptamani, lasand in mana romanilor mii de carti, jocuri, CD-uri cu muzica si filme.

Ancorat in realitatea cotidiana, in care lectura se imbina cu diversitatea si modernismul, BookLand iese din stereotipul unui targ de carte clasic oferind publicului un adevarat mix cultural: lansari de carte, improvizatii, dinamism, concerte, dialoguri, dezbateri, muzica, dans, film.

In toamna anului 2011 am lansat si verisiunea on-line a targului de carte, www.book-land.ro, tocmai pentru a mentine legatura cu cei ce ne-au vizitat la targ si dupa plecarea noastra din orasul respectiv (si, in general, cu toti iubitorii de cultura). Portalul aduce cele mai noi titluri, recomandari, promotii si oferte speciale in materie de carte, muzica, film sau jocuri.

RomaniaPozitiva: De ce o caravana a cartii? 

BookLand: Caravana BookLand a pornit de la premiza ca fiecare carte trebuie asociata cu viata de zi cu zi, cu nevoile cotidiene, cu preocuparile omului contemporan si pliata pe restrictiile pe care le impune astazi viata urbana: lipsa de timp, supra-informarea, modelul unei societati in care consumul da tonul. Mai mult, am dorit ca prin aceasta caravana sa aducem cartea mai aproape de cititorii sai, in locuri care acestora le sunt dragi si pe care le frecventeaza in mod frecvent. Sunt orase in Romania in care librariile lipsesc cu desavarsire, sau sunt mult prea putine pentru nevoile si dorintele celor interesati. Caravana BookLand vine in intampinarea lor si ii asteapta in marile centre comerciale pentru a le oferi experiente unice.

Asa s-a nascut BookLand.

RomaniaPozitiva: Ce fel de carti citesc romanii?

BookLand: Beletristica si cartile pentru copii au dominat vanzarile. Asta place in general “cititorului de mall”. Faptul ca generatia tanara este atrasa de cartea in format tiparit si mai putin de cea online este mai mult decat imbucurator. Pe de alta parte, este fireasca preocuparea parintilor pentru educatia copiilor lor, investind in dezvoltarea acestora prin achizitia de carti, jocuri educativ-instructive, audio book-uri sau muzica adecvata.

RomaniaPozitiva: Cum se vede de la voi viitorul cartii in Romania?

BookLand: Desi internetul si cartea in format electronic castiga teren si la noi in tara, romanii sunt inca interesati de cartea tiparita, iar viitorul acesteia va fi in ascensiune. Speram ca editurile sa inteleaga importanta promovarii scriitorilor romani contemporani, astfel incat acestia sa ii surclasese pe cei straini in ceea ce priveste publicul din tara.

RomaniaPozitiva: Online vs. carte tiparita. Argumente pro si contra

BookLand: Exista avantaje de ambele parti, evident. Intr-un secol al vitezei, se cauta in mod constant noi modalitati de a facilita accesul la informare, iar cartea si cultura in general nu fac exceptie. Marele avantaj al e-book-urilor este acela ca permite stocarea unui volum mare de informatie, ce poate fi transportata usor, spre deosebire de cartea tiparita.

Cartea tiparita insa are o anume istorie, de la manuscris, pana la iesirea ei pe piata. Nimic nu se compara cu mirosul filelor, cu placerea de a tine o carte in mana dimineata la cafea sau intr-un weekend de vara pe terasa.

Daca vorbim de avantaje, e-book-ul este mai comod si mai rapid, e mai usor sa descarci o carte stand acasa, decat sa pierzi timpul cautand-o prin librarii sau sa astepti sa vina comanda facuta pe internet.

In schimb, cartea tiparita este mai “personala” si creeaza acea conexiune cu cititorul, oferind placerea rasfoirii acesteia si a zgomotului filelor intoarse una cate una.

Argumente pro si contra putem gasi la nesfarsit, insa important este ca e-book-ul si cartea tiparita nu se exclud una pe cealalt si pot coexista in aromie, in aceeasi casa.

RomaniaPozitiva: Un vis al vostru despre industria cartii in Romania.

BookLand: Nu cred ca il putem numi vis, insa ne dorim ca setea de cultura a romanilor sa fie in crestere, sa ne educam copiii in acest spirit si de ce nu, sa nu mai fim in capul listei in Europa, printre tarile cu cel mai inalt grad de analfabetism.

In acelasi timp, o alta dorinta de-a noastra este aceea de a transforma BookLand, atat targul, cat si libraria online (www.book-land.ro)  intr-un brand foarte cunoscut la nivel national si de a evolua astfel incat anul ce vine sa avem o acoperire geografica si mai mare si sa aducem si mai multe carti in casele romanilor.

RomaniaPozitiva: Un mesaj pentru vizitatorii RomaniaPozitiva.

BookLand: Nu ratati Caravana BookLand, in perioada 2-8 Aprilie in AFI Palace Cotroceni si 9-15 Aprilie in Parcul IOR, iar in decursul anului in toate marile orase ale tarii. Poposim timp de 6 zile in fiecare oras. Lista destinatiilor o gasiti pe site-ul www.book-land.ro , in sectiunea Targ/Evenimente.

Va asteptam cu o multime de surprize!

 

Multumim pentru interviu!

Interviurile RomaniaPozitiva, aprilie 2012

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.