Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Bolnavii de aritmie au o nouă alternativă de tratament în România: ablația epicardică

0

Spitalul Monza, centru specializat în chirurgie cardiovasculară, a anunțat o nouă intervenție realizată în premieră pentru România: ablația epicardică în cazul bolnavilor de aritmie ventriculară. Intervenția a fost efectuată de Dr. Radu Vătășescu, medic specialist cardiologie-aritmologie.

“În contextul în care bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în lume, iar România se situează pe locul trei în Europa în ceea ce privește numărul deceselor cauzate de acestea (60% din toate decesele), prevenția și metodele noi de tratament sunt o necesitate. De-a lungul timpului, ne-am implicat activ în ambele direcții: am derulat campanii de informare și evaluare pentru prevenție, și am realizat anumite intervenții pentru prima oară în România”, a spus Carmen Drăgan, Președinte Spitalul Monza.

Tahicardiile ventriculare (ritm cardiac anormal, accelerat, cu originea în ventriculi) sunt întâlnite frecvent la pacienții cu afectare structurală cardiacă, în special când performanța de pompă a inimii este semnificativ afectată — între 30 și 50% dintre pacienții cu insuficiență cardiacă decedează subit prin mecanism aritmic. În mod frecvent, în tahicardiile ventriculare, zonele care cauzează aritmia sunt situate în grosimea peretelui cardiac (intramurale) sau pe suprafața externă a inimii (epicardice).

Până în prezent, în România, bolnavii ce prezentau aceste zone aritmogene pe exteriorul inimii nu aveau o metodă de prevenție și tratament dedicată. Defibrilatorul implantabil salvează vieți, oprind aritmiile, dar nu poate preveni recurența acestora. În plus, adesea, intervenția defibrilatorului afectează calitatea vieții pacienților, și cel puțin pentru șocurile electrice se asociază cu exces de mortalitate. Medicamentele antiaritmice au o eficiența limitată atât în terminarea aritmiilor, cât mai ales în prevenirea acestora, fiind totodată grevate de frecvente și severe efecte secundare.

“Ablația clasică (endocavitară sau endocardică) la pacienții cu tahicardie ventriculară cu circuit pe exterior nu este la fel de eficientă precum în cazul celor cu circuit pe interior: cauterizezi pe interiorul inimii, în speranța că vei atinge zona aritmogenă aflată pe exterior. Abordarea epicardică —sau ablația celulelor de pe exteriorul mușchiului cardiac— asistată 3D este soluția de prevenție și tratament în cazul bolilor structurale de inimă. Această metodă poate fi curativă, adesea nemaifiind necesară o medicație antiaritmică ulterioară”, a declarat Dr. Radu Vătășescu.

Spre deosebire de procedura clasică, în care cateterul este introdus printr-o venă sau arteră a piciorului, în cazul ablației epicardice se introduce un ac special în regiunea situată imediat sub stern. Procedura se efectueaza sub anestezie locala; daca nu există complicații, aceasta durează 1-2 ore, iar pacientul poate pleca acasă a doua zi.

Pentru pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală pe cord (cum ar fi o intervenție de bypass coronarian, sau plastie de valvă) procedura de ablație epicardică trebuie uneori modificată, fiind necesar un abord chirurgical, combinat cu cel epicardic. Pentru aceste situații, dar și pentru a preveni orice risc, intervențiile epicardice se vor efectua în prezența unui chirurg cardiovascular din echipa condusă de Dr. Theodor Cebotaru, Director Departament Chirurgie Cardiovasculară la Spitalul Monza.

Despre Spitalul Monza www.spitalulmonza.ro

spitalul monzaCunoscut în special ca fiind centrul de excelență în chirurgia cardio-vasculară, Spitalul Monza este specializat în efectuarea intervențiilor chirurgicale complexe și în asigurarea unor servicii medicale de înaltă performanță.

Parte componentă a grupului italian de spitale “Policlinico di Monza” —grup ce însumează 10 spitale situate în Lombardia și Piemonte— spitalul este o structură medicală modernă, dotat cu tehnologie medicală de vârf și echipamente electro-medicale de ultimă generație. Departamentele spitalului sunt conduse de medici reputați ai sistemului de sănătate din România.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.