BiotopART Bucharest – arta în folosul naturii din Parcul Natural Văcărești

0

Asociația UMA ED, în parteneriat cu Asociația Parcul Natural Văcărești, lansează proiectul BiotopArt Bucharest, o inițiativă de pionierat în România care se bazează pe utilizarea artelor vizuale contemporane în folosul conservării biodiversității și educației pentru natură într-o arie naturală protejată. Proiectul este finanțat de Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti – ARCUB și Primăria Municipiului București.

credit foto Helmut-Ignat-Vacaresti-Wetlands-1024x768-1024x768

Proiectul pilot propune un nou spațiu de experiment colaborativ la care vor participa opt artiști vizuali, ceramiști și sculptori, și membri ai echipei de administrare a Parcului Natural Văcărești.

Artiștii vor face schițe, machete și apoi obiecte urmărind atât necesitatea îmbunătățirii condițiilor de hrănire și reproducere pentru anumite specii de insecte, păsări, reptile sau amfibieni, cât și principii estetice de integrare a unor obiecte de artă într-un mediu natural. Creațiile artiștilor vor lua forma unor obiecte precum “hoteluri de insecte” din ceramică arsă și lemn, cuiburi artificiale și hrănitori pentru speciile de paseriforme care cuibăresc sau care iernează în zonă și hibernacule sau zone de înnoptare pentru amfibieni și reptile.

 

”Tema acestui proiect este o invitație la joc și responsabilitate, este pur și simplu o provocare. Regăsirilor senzoriale li se adaugă un sentiment uitat al firescului și necesarului. Parcă reînveți mersul, și sigur reînveți să gândești lumea. Un simpozion care te aduce înapoi acasă.” (Lucian Țăran, sculptor)

Obiectele de artă vor fi mai întâi executate la scară mică pentru a fi expuse în Observatorul Parcului Natural Văcărești în cadrul unui vernisaj și a unei expoziții inedite. Astfel, vizitatorii vor putea afla cum interacționează și depind de lumea naturală operele de artă, vor putea discuta cu artiștii și vor afla mai multe informații despre biodiversitatea celui mai mare spațiu verde al capitalei. Totodată, ulterior, obiectele vor deveni subiectul unor trasee tematice de vizitare în perimetrul Parcului Natural Văcărești. Întregul proces de colaborare va fi documentat audio, video și foto.

În toamnă va fi organizată la Centrul de Observare al Parcului Natural Văcărești și o dezbatere la care vor participa speakeri din cele trei domenii abordate în proiect: arta contemporană, sțiința mediului și educația ecologică. În cadrul evenimentului vor avea loc discuții pe marginea rezultatelor proiectului pilot și a posibilității de a continua acest tip de intervenție.

Despre proiectul BiotopArt Bucharest

Inițiatorii proiectului: Asociația UMA ED ROMÂNIA în parteneriat cu Asociația Parcul Natural Văcărești

Artiști vizuali: Lucian Țăran (sculptor), Georgiana Cozma (ceramist), Vlad Basarab (ceramist), Oana Florică (ceramist), Dumitru Ioan Cozma (sculptor), Iulian Vîrtopeanu (ceramist), Dragoș Manea (sculptor), Mihai Cozma (sculptor).

Biolog: Vlad Cioflec

Finanțator: Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti – ARCUB și Primăria Municipiului București.

Partener: Invisible Nature

Despre Asociația UMA ED România

Asociația UMA ED România este o asociație de educație culturală prin mijloace audiovizuale și comunicare prin artă, profesională, autonomă și non-profit. Printre proiectele asociației derulate până în prezent se numără ,,UMA – Un minut de adolescență”; ,,Tabără de Creație Maraton Raku”, ,,Refractie. O perspectivă asupra autismului”, ,,SinCronic”, etc..

Despre Asociația Parcul Natural Văcărești

Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV) este o organizație neguvernamentală înființată în anul 2014. APNV a condus campania pentru înființarea primului parc natural urban din România și a devenit administratorul oficial al parcului, în aprilie 2017, în urma câștigării sesiunii de atribuire în administrare organizată de Minsterul Mediului.

Obiectivele APNV pentru Parcul Natural Văcărești sunt: protecția și conservarea naturii, încurajarea cercetării științifice, sprijinirea acțiunilor de educație și informare pentru mediul înconjurător și asigurarea condițiilor pentru recreere sănătoasă.

Parcul Natural Văcărești are o suprafață de 183 de hectare și a fost declarat oficial, prin hotarare de Guvern, parc natural, fiind instituit în această zonă regimul de arie naturală protejată.

http://parcnaturalvacaresti.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.