Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Bijuterii ale naturii

0

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe cei mici sâmbătă, 11 mai 2019, de la ora 11:00 la o nouă întâlnire cu Dodi și Roni. Temerarii exploratori vor fi însoțiți de Andreea Cătălina Drăghici, cercetător al muzeului precum și de trei invitați speciali: țestoasa de baga, gândacul nestemat și… o prețioasă scoică!

Natura este prietenoasă cu noi și ne oferă comori nenumărate, de la aur și pietre prețioase până la o minunată colecție de viețuitoare viu colorate!

Andreea le va povesti copiilor despre perlă, un adevărat miracol produs în interiorul unei scoici. Unele moluște secretă sidef, materia primă din care este alcătuită perla și care îi oferă acesteia strălucirea deosebită. Pe continentul nostru, scoica perlieră de apă dulce este, din păcate, ameninţată cu dispariţia, deoarece a fost intens colectată de către oameni și perlele produse de ea au fost utilizate în realizarea podoabelor. Acum, această scoică este subiectul unor intense programe de protecție pentru ca specia să poată fi salvată de la dispariție. De-a lungul timpului, omenirea a învățat că scoicile nu trebuie culese din natură pentru a ne bucura de perlele lor, ci pot fi crescute special pentru acest scop. Împreună cu cercetătoarea muzeului, copiii vor admira o perlă sălbatică dar și o perlă de cultură!

Țestoasa de baga, o altă comoară a naturii, reprezintă primul caz cunoscut de biofluorescență la o reptilă, acea capacitate a organismelor de a absorbi lumina, transformând-o și radiind-o într-o culoare diferită (în cazul de față verde, roșu și portocaliu). Andreea le va povesti micuților că această simpatică vietate este pe cale de dispariție, deoarece din carapacea ei se realizează rame de ochelari, precum și diverse accesorii mult căutate de amatorii de bijuterii.

Al treilea invitat al întâlnirii este gândăcelul nestemat, ale cărui aripioare pot fi admirate într-un Palat Regal! Camera Oglinzilor din Palatul Regal din Bruxelles găzduiește lucrarea de artă „Heaven of Delight”, executată pe plafon și candelabre, care este lucrată din 1,6 milioane de aripioare de gândaci nestemați, apreciate pentru iridescența lor fermecătoare, de un verde smarald metalic.

În a doua parte a evenimentului vă propunem o serie de jocuri și ghicitori realizate sub forma teatrului de umbre, la care copiii vor fi pe rând spectatori și protagoniști. Actorii păpușari Ana Crăciun-Lambru, Ana-Maria Cucută, Monalisa Toncu și Victoria Radu au pregătit o mică surpriză tuturor celor care vor fi inspirați de momentele artistice și vor dori să-și facă acasă propriul teatru de umbre!

La întâlnire sunt invitați copiii cu vârste cuprinse între 4 și 9 ani. Înscrierile se pot face pe adresa de e-mail info@antipa.ro, în limita a 80 de locuri, iar taxa de participare este de 15 lei/copil.

Parteneri: Pipo și Doxi

Parteneri media: Radio Romania Cultural, HotNews, SmartWoman, Centruldepresa.ro.

Detalii: www.antipa.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”: www.facebook.com/muzeulantipa.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.