Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

BIEFF 2015 se deschide cu o proiecție dedicată celui mai sensibil subiect al momentului: criza refugiaților

0

Criza refugiaților văzută prin ochii artiștilor – aceasta este tema proiecției cu care BIEFF 2015 se va deschide duminică, pe 29 noiembrie, la Cinema Muzeul Țăranului, de la ora 19:00, și prin care festivalul își invită publicul la reflecție. Exodul din Orientul Mijlociu și conflictele asociate lui marchează un moment istoric căruia îi suntem martori, dar tensiunile care au escaladat în ultimele luni sunt rezultatul unor acumulari de mulți ani, pe care cineaștii le-au observat și consemnat în filmele lor. Proiecția de deschidere BIEFF reunește șase scurtmetraje cu tematică dedicată drepturilor omului, ce pun în discuție granița atât de fragilă între statutul de imigrant și cel de refugiat, precum și situațiile în care anumite categorii devin refugiați în propria țară, și va fi urmată de o dezbatere organizată în colaborare cu PoliticALL.

unnamed
În linia succesului vizionărilor BIEFF 2014 desfășurate în spații neconvenționale, festivalul revine în acest an în format inedit: filmele merg la publicul lor, într-o ediție itinerantă care va debuta pe 29 noiembrie și va dura toată luna decembrie.

Selecția BIEFF este organizată și în acest an în jurul a cinci teme de interes: Migrants, Refugees & Inner Conflicts, Body Expressivity, Love as the Sweetest Experiment, Youth Rituals și Experimente Cinematografice Românești, în cadrul cărora BIEFF menține parteneriatele sale cu: Quinzaine des Réalisateurs – Cannes, Rotterdam IFF, Oberhausen ISFF. Proiecțiile vor avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, Institutul Cultural Român, UNA Galeria, Colegiul Național „Gheorghe Șincai” si alte spatii (ne)cinematografice care vor fi dezvăluite curând.

MIGRANTS, REFUGEES & INNER CONFLICTS
Duminică, 29 noiembrie, ora 19:00, Cinema Muzeul Țăranului

Butter Lamp (în foto), Franța / China, 2013, 15′, de Hu Wei – Nominalizare la Oscarul pentru Cel Mai Bun Scurtmetraj 2015
O interesantă investigație pe tema păstrării identității culturale, pornind de la o practică încă populară in China. La granița dintre ficțiune și documentar, filmul urmărește o ședință foto, în care un bărbat fotografiază familii de tibetani nomazi, cu locații celebre în fundal: Marele Zid Chinezesc, Disneyland, Stadionul Olimpic din Beijing, o plajă hawaiiană etc. Explorând cu inteligență relația vizuală dintre cele două planuri, Butter Lamp capătă o semnificativă încărcătură socio-politică, punând în discuție cu subtilitate fenomenul asimilării abuzive de către China și Occident a culturii tibetane, aceasta din urmă fiind nevoită să lupte de pe o poziție periferică pentru a-și păstra identitatea.

Einspruch VI, Elveția, 2012, 17′, de Rolando Colla – Câştigătorul Premiului Special al Juriului la Clermond-Ferrarnd 2012 şi nominalizat la Premiile EFA ale Academiei Europene de Film
Un film ce explorează problema violării drepturilor imigranţilor, bazat pe un eveniment real: respingerea cererii de azil politic a unui refugiat de origine africană conduce la deportarea lui din Elveţia şi la moartea lui tragică. Îndrăzneaţa opţiune regizorală de a filma întreaga poveste din unghiul subiectiv al protagonistului are un puternic efect de identificare, făcând privitorul să rezoneze profund emoţional cu drama personajului principal.

Impossible Exchange, Liban, 2011, 10′, de Mahmoud Hojeij – Berlinale 2012
O mostră de video-art documentar, care explorează modul în care dilatarea timpului prin slow-motion, împreună cu intervenţiile textuale, pot spori semnificația profundă a unei imagini. Utilizând mijloace minime cu un efect maxim, regizorul se adresează direct spectatorului, pe care îl implică într-un episod aparent banal, dar cu o puternică încărcătură politică şi emoţională. La bordul unui vapor, nişte turiști francezi vorbesc cu comercianții de pe mal. Oricât de aproape ar fi, fizic, una de cealalta, diferenţa evidentă dintre statuturile celor doua părți le plasează în lumi diferite.

Connection Lost, România / Turcia, 2012, 11′, de Paula Oneț & Manuela Borza
La granița dintre documentar și ficțiune, scurtmetrajul celor două regizoare este un comentariu inteligent despre relația dintre ele – tinere adulte care studiază temporar în străinătate – și părinții rămași acasă, în România. Cele două au înregistrat conversatiile pe Skype purtate cu rudele, fără ca acestea să știe, ceea ce aduce în prim-plan un tip de autenticitate specific documentarului. Subiectul principal este șederea lor în Turcia, ce declanșează dezvăluirea prejudecatilor și atitudinilor celor aflați la celălalt capăt al firului.

Démontable, Olanda, 2014, 12′, de Douwe Dijkstra
Un film amuzant şi ludic ce analizează relația absurdă dintre viața de zi cu zi și știrile mondiale. Informaţiile mass-media cu care suntem bombardaţi creează o distorsiune absurdă și o distanță între rutina noastră zilnică și problemele actuale reale. Démontable explorează acest melanj bizar de realități, aducând cele două lumi împreună: elicoptere de atac sfâșie un ziar, în timp ce o farfurie devine vicitma unui atac aerian. Sunt o serie de încercări de a întelege mai bine lumea, jucându-ne cu protagoniștii săi violenți.

New Year’s Eve 2014, România, 2014, 4′, de Artur Boruzs
Pe 1 ianuarie 2014, restricțiile de viză pentru Marea Britanie ale muncitorilor români au fost ridicate, declanșând temeri legate de o invazie iminentă. Evitând știrile despre reacția britanicilor, NEW YEAR’S EVE 2014 privește, mai degrabă, către rezultatele ipotetice din România. Fragmente de știri TV locale fermentează isteria în timp ce străzile își clipocesc luminile de neon într-un oraș pustiu. Utopia se transformă în distopie, iar România abandonată este lăsată să reflecteze asupra viitorului. Calculată și premonitorie, satira lui Boruzs se transformă în SF, oferind o alternativă oportună la problema de mondială a suprapopulației.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.