Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

BIBLIOTECA VIE: Persoane cu dizabilități psihosociale și-au povestit viața

0

Biblioteca vie “Decid pentru mine!”

Persoane cu dizabilități psihosociale și-au povestit viața, așa cum este ea, plină de obstacole dar și de speranță

Grupul „Decid pentru mine!”, primul grup de inițiativă civică din România format din persoane cu dizabilități psihosociale, a oferit azi jurnaliștilor și bloggerilor ocazia să descopere ce se ascunde în spatele etichetei pe care o poartă o persoană cu dizabilități psihosociale în România. Cătălin, Paul, Antonia, Filip, Andreea, Gabriel, Carmen și Claudia au devenit „cărți” cu suflet, minte și povești extraordinare de viață, în cadrul evenimentului de presă BIBLIOTECA VIE, organizat de aceștia la Ceainăria ARTea din București.

DECIDPENTRU MINE

Cele opt „cărți” cu suflet au putut fi împrumutate de „cititori” din „bibliotecă” și citite din scoarță în scoarță. Acestea au răspuns întrebărilor jurnaliștior cu privire la dizabilitate, obstacolele sociale pe care le întâmpină zilnic, dar și cu privire la gândurile, ideile și aspirațiile unei persoane cu dizabilități psihosociale. Pe parcursul evenimentului, jurnaliștii prezenți au purtat discuții deschise cu membrii grupului, încercând să contureze modul în care decurge viața acestora.

Prin activitatea lor, membrii grupului „Decid pentru mine!” doresc să crească nivelul de conștientizare a drepturilor și posibilităților de autoreprezentare și acțiune civică a persoanelor cu dizabilități psihosociale, dar și să familiarizeze publicul larg cu afecțiunile de sănătate mintală, combătând miturile și stereotipurile cu privire la acestea.

Grupul „Decid pentru mine!” a luat ființă în vara anului 2014, în cadrul proiectului „Decid pentru mine! – Drepturi egale prin autoreprezentare pentru beneficiarii de servicii de sănătate mintală”, la inițiativa ActiveWatch și Asociației din România de Psihiatrie Comunitară. Membrii grupului au luat parte la o serie de traininguri și ateliere de advocacy, alături de reprezentanți ai instituțiilor statului, membri ai ONG-urilor din domeniul sănătății mintale, psihologi și medici. În urma trainingurilor, membrii grupului au deprins tehnici de advocacy  cu ajutorul cărora au identificat direcții de acțiune pentru implementarea a 20 de inițiative cetățenești în folosul persoanelor cu dizabilități sau a altor grupuri vulnerabile din România.

Până în prezent, grupul „Decid pentru mine!” a pus bazele unei platforme online de susținere a drepturilor persoanelor cu dizabilități psihosociale, a demarat o serie de inițiative civice (de la promovarea dreptului persoanelor cu dizabilități psihosociale de a practica activități sportive, până la pregătirea unei mese calde pentru oamenii evacuați din str. Vulturilor din București) și au planificat o campanie de informare și conștientizare cu privire la situația și drepturile persoanelor cu dizabilități psihosociale din România.

De asemenea, în cadrul proiectului a fost elaborat raportul de cercetare asupra calității vieții persoanelor cu dizabilități psihosociale din România. Acesta prezintă date și analize asupra contextului legislativ de organizare a asistenței în domeniul sănătății mintale, a sistemului de furnizare de servicii de sănătate mintală, dar și asupra percepției persoanelor cu dizabilități psihosociale în societate și pe piața muncii.

Descoperiți și alte acțiuni ale grupului „Decid pentru mine!” pe www.decidpentrumine.ro .

„Decid pentru mine! Drepturi egale prin autoreprezentare pentru beneficiarii de servicii de sănătate mintală” este un proiect derulat de ActiveWatch împreună cu Asociația din România de Psihiatrie Comunitară, în perioada aprilie 2014 – iunie 2015 și este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 72.270 EUR.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.