Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Biblioteca Naţională va dezvolta cea mai mare bibliotecă digitală pentru nevăzători

0

Biblioteca Naţională a României lansează proiectul „Sunetul paginilor” ce are ca scop crearea şi dezvoltarea celei mai mari biblioteci digitale pentru nevăzători din ţară.

sunetul paginilor afis nou 2

Proiectul se desfăşoară în perioada mai 2015 – iunie 2016 şi are o valoare totală de 316.600 lei, din care 221.800 lei reprezintă finanţare de la Fundaţia Orange în cadrul programului „Lumea prin culoare şi sunet“.

Prin această iniţiativă, Biblioteca Naţională îşi propune să reunească într-o singură colecţie toate documentele digitale create în bibliotecile din România. Colecţia digitală va fi dezvoltată continuu prin adăugarea constantă de documente scanate şi accesibilizate cu ajutorul unui scanner performant achiziţionat prin proiect. Utilizatorii cu dizabilităţi vizuale vor avea acces gratuit on-line la această bibliotecă digitală atât la sediul Bibliotecii, cât şi din orice alt loc, pe bază de ID şi de parolă.

Accesul la documentele din această colecţie digitală se face prin selectarea bazei de date „Biblioteca digitală pentru nevăzători” din catalogul on-line al Bibliotecii Naţionale a României.

Integrarea persoanelor cu dizabilităţi vizuale şi participarea lor firească la toate activităţile societăţii este încă destul de dificil de realizat având în vedere barierele din societatea românească actuală. Biblioteca Naţională doreşte să contribuie la schimbarea acestei realităţi prin produsele, serviciile şi activităţile pe care le propune şi la care îi invită pe toţi cetăţenii României, indiferent de vârstă, sex, naţionalitate sau tip de dizabilitate. Persoanele cu dizabilităţi pot contribui activ la dezvoltarea comunităţii în care trăiesc şi este la îndemâna oricui să susţină acest deziderat.

Datorită proiectului DReam (Digital Resources – easy to access and manage), proiect demarat în 2013 tot cu finanţare de la Fundaţia Orange, Biblioteca Naţională pune deja la dispoziţia utilizatorilor nevăzători ce se pot deplasa la sediul său, cele mai noi tehnologii de accesibilizare a documentelor aflate în colecţiile sale.
Pentru cei care nu pot ajunge la sediu, Biblioteca Naţională a reuşit să scaneze şi să accesibilizeze la cerere documente (manuale şi cărţi din bibliografia şcolară) absolut necesare elevilor şi studenţilor în procesul de învăţare. Cu toate acestea, solicitările cărora li s-a dat curs sunt în continuare prea puţine în raport cu nevoia reală şi legitimă a acestei categorii de persoane de a avea acces la aceleaşi informaţii de care beneficiază toţi cetăţenii ţării.

De aceea, Biblioteca Naţională a României şi-a propus să continue această iniţiativă prin „Sunetul paginilor”, proiect ce va asigura acces de la distanţă pentru mai multe persoane la o colecţie semnificativă de documente accesibilizate prin intermediul catalogului on-line al instituţiei.

În calitatea sa de coordonator metodologic la nivelul Sistemului Naţional de Biblioteci, Biblioteca Naţională va continua să ofere asistenţă tuturor bibliotecilor care doresc să accesibilizeze spaţiul şi informaţia pe care o deţin, astfel încât să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi vizuale din comunitatea lor, precum şi tuturor acelora care doresc să ştie mai multe despre modalităţile de accesibilizare (instituţii de învăţământ, posibili angajatori).

În acest sens, în cadrul evenimentului are loc dezbaterea pe tema „Rolul bibliotecilor în integrarea persoanelor cu dizabilităţi” şi lansarea lucrării „Accesibilizarea bibliotecilor publice româneşti – între necesitate şi normalitate”.
Pentru îndeplinirea scopului proiectului „Sunetul paginilor”, un rol extrem de important îl vor avea voluntarii, care vor ajuta la scanarea şi la crearea legăturilor între catalogul Bibliotecii Naţionale şi documentul full-text propriu-zis.

Despre Biblioteca Naţională a României

Biblioteca Naţională a României este instituţia de prim rang a culturii naţionale ce administrează patrimoniul cultural naţional de publicaţii, manuscrise, carte veche, incunabule, hărţi, fotografii, materiale audio-vizuale şi documente electronice. Pentru a-şi îndeplini misiunea esenţială de a asigura accesul de calitate la colecţiile sale – în scop de cercetare, studiu sau informare – aceasta are datoria de a achiziţiona, prelucra, prezerva şi valorifica toate tipurile de documente din patrimoniul naţional. Pe de altă parte, Biblioteca Naţională a României asigură punerea la dispoziţia comunităţii a întregului patrimoniu naţional scris, produce şi diseminează conţinut informaţional pentru întreaga comunitate şi propune servicii utile acesteia în parteneriat cu reţeaua naţională de biblioteci şi alţi actori importanţi ce activează în cadrul societăţii informaţionale. Biblioteca Naţională îşi propune să fie una din cele mai moderne biblioteci din Sistemul Naţional de Biblioteci; să ofere informaţii şi expertiză de înaltă calitate pentru perfecţionarea în toate domeniile cunoaşterii; să ofere asistenţă în înţelegerea culturii şi tehnologiei; să asigure colecţii bogate şi cuprinzătoare pentru referinţe şi cercetare în toate domeniile fără a se limita la graniţele naţionale.
Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi www.bibnat.ro

Despre Fundaţia Orange

Fundaţia Orange România este o organizaţie non-guvernamentală care se implică în comunitate prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Împreună cu instituţii şi organizaţii non-guvernamentale specializate, Fundaţia Orange dezvoltă proiecte de sănătate, educaţie, cultură şi integrare socială în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz.
Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi www.fundatiaorange.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.