Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Belle Epoque, Impresionism si Avangarda

0

Belle Epoque, Impresionism si Avangarda

-O calatorie imaginara in doua secole care au schimbat lumea-

 Toulouse_Lautrec_Moulin_Rouge-370x250

Fundatia Calea Victoriei va invita din 15 iulie la un atelier despre Belle Epoque, Impresionism si Avangarda – O calatorie imaginara in doua secole care au schimbat lumea.

Impreuna cu istoricul Monica Neatu, povestim despre romane si tablouri celebre si stilul de viata extravagant al artistilor care le-au creat, despre ce a insemnat aparitia cinematografului sau descoperirea psihanalizei.

Atelierul nu se doreste o incursiune exclusiv istorica sau estetica in cele doua secole ci, mai degraba, o calatorie in imaginarul, bucuriile, visele si dramele oamenilor acestor veacuri. Sensibilitatea noastra contemporana, obosita sau curioasa, se va delecta cu tihna, stralucirea, fronda si teribilismul strabunicilor nostri.

In imaginarul european, si nu numai, secolele XIX si XX sunt asociate unei imagini complexe, ce are drept punct de plecare stralucirea culturala si bogatia unei lumi ce isi traieste cu fast apogeul, ajungand, apoi, la drama si angoasele razboaielor, crizelor si spaimele omului contemporan.

Temele celor 4 ateliere sunt:

1. Olympia, Dejun in iarba, Originea lumii si Florile Raului – atunci cand arta si literatura produc scandal. Scrieri la moda si interzise.

2. Orasele sfarsitului de secol XIX. Doua identitati: Parisul si Viena. Art Nouveau, Klimt si Mahler. Minunata inventie a fratilor Lumiere.

3. Belle Epoque – cum s-a nascut mitul epocii fericite?. Avangarda. Chipul artei se schimba. Imaginatia la putere. Stilul international. Arta si putere.

4. Mitologiile secolului XX. Omul contemporan si idealul sau estetic. Cateva controverse. Picasso, Balthus, Centrul Pompidou, etc.

 

Lector: Monica Neatu

Data incepere: 15 Iulie 2013; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 4; Frecventa: zilnic (luni-joi) (15 – 18 iulie)

Varsta Minima: 16 ani

Cost: 170 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 150 ron

Loc: fundatie – Popa Soare nr 40, etaj 1

Va puteti inscrie la CONTACT@VICTORIEI.RO

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.