Basme si legende traditionale – Calatorie in lumi fantastice

0

Fundatia Calea Victoriei va invita incepand de miercui, 4 februarie, de la ora 19:00, la atelierul Basme si legende traditionale – Calatorie in lumi fantastice, sustinut de Laura Jiga Iliescu, cercetator in cadrul Institutului de Etnografie si Folclor.

Vom vorbi despre ce ar putea fi acelea spatiu si timp din perspectiva culturii traditionale, dar si despre ce ar fi acela sat, traditie chiar, cultura orala, ritual, sacru, viata si moarte, comunitate, oferind discutiilor perspectiva transfigurata a basmelor, legendelor si altor texte. Povesti.

Basme si legende traditionale

Temele intalnirilor sunt:

  1. Spatiul din afara (hotarul, mosia), spatiul din interior (satul, curtea, casa, mormintele, sufletul) spatiul imbunatatit, spatiul interzis.
  1. Calatorie, initiere, cunoastere si pericole ale lumii de aici, ale lumii de dincolo a d’albului de pribeag, ale celorlalte taramuri. Calea, vama, copacul, fantana, rascrucea, odihna, cartea, comunicarea, lumina, insotitorii, destinatia…, basme si cantece rituale
  1. . Mai multe cosmografii si cosmogonii sau cum se face ca lumea arata asa cum arata. Fartatul, nefartatul, crucea, muntii si vaile, apele, raiul, iadul, marginea lumii, vazduhul, legend si carti.
  1. . Timpul, calendarul, vremea.

Lector: Laura Jiga Iliescu

Data incepere: 4 februarie; Ora curs:19:00

Numar ateliere: 7

Cost: 180 ron; Cost studenti si pensionari: 160 ron

Locul desfasurarii: Str Popa Soare 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri-Blv Corneliu Coposu)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.