Balkanik Festival – Home of World Music, 6-8 septembrie la București. Programul concertelor, DJ set-urilor și dezbaterilor

0

Balkanik Festival – Home of World Music, 6-8 septembrie la București

Programul concertelor, DJ set-urilor și dezbaterilor

Între 6 și 8 septembrie, Grădina Uranus din București se redeschide cu fast pentru public, cu prilejul celei de-a XI-a ediții a Festivalului Balkanik – Home of World Music. Participanți din cele patru zări se întâlnesc în capitala României, pentru unul dintre festivalurile de world music cele mai apreciate din Europa. Concerte live, târg meșteșugăresc, expoziții, dezbateri, DJ seturi, video mapping, activități pentru copii și adulți, conturează cea de-a XI-a ediție a Balkanik Festival, fueled by OSCAR Downstream. Balkanik Festival este un eveniment care și-a propus, încă de la prima ediție, să aducă împreună comunitățile, să promoveze incluziunea, înțelegerea și acceptarea altor culturi, prin muzică și alte arte. 

Iată spotul video al acestei ediții: https://www.youtube.com/watch?v=UNw1DHeb0fw 

Balkanik Festival este proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București 565. Conexiuni urbane” 2024.

La această ediție a festivalului, Grădina Uranus devine un spațiu al descoperirilor, în care vechiul și noul, tradiția și inovația se întâlnesc într-un peisaj armonios. Ca de fiecare dată, meșteșugarii ce vor putea fi întâlniți la festival, cu demonstrații, ateliere și produse artizanale de luat acasă, oferă publicului o experiență autentică și inspirată din rădăcinile culturii noastre diverse. 

Festivalul își deschide porțile vineri, 6 septembrie, de la ora 16:00. Sâmbătă și duminică, Grădina Uranus își primește publicul începând cu ora 12:00.

Artiștii care vor urca pe scena festivalului în acest an sunt:

  • Vineri, 6 septembrie:

18:00 Rumeliko (Grecia-România)

19:30 Dikanda (Polonia)

21:30 Fanfare Ciocârlia (România)

23:00 DJ Set Ligia Keșișian & Miko Baghdasarian

  • Sâmbătă, 7 septembrie:

17:00 DJ Set Obeah

18:00 Phuripe (ex-Ternipe, Ungaria)

19:30 Kermesz A L’Est (Belgia)

21:30 Shantel & Bucovina Club Soundsystem (Germania)

23:00 DJ Set Esma & Murat Ertel (Baba Zula)

  • Duminică, 8 septembrie:

16:00 DJ Set Miko Baghdasarian & Rautz

18:00 Mădălina Pavăl Orchestra (România)

19:30 Collectif Medz Bazar (Armenia-Franța)

21:30 BaBa ZuLa (Turcia)

Abonamentele și biletele la festival sunt disponibile în număr limitat. Abonamentele early bird se găsesc la prețul de 170 lei, iar biletele early bird pe zile sunt disponibile la prețul de 85 de lei, în rețelele LiveTickets, Iabilet, Bilete.ro și Eventbook. În măsura disponibilității, la intrarea în festival, abonamentele vor costa 210 lei, iar biletele pe zile vor putea fi achiziționate la prețul de 110 lei. Copiii cu vârsta de până la 9 ani se bucură de intrare liberă la festival, însoțiți de adulți. 

O componentă importantă a festivalului, pentru al doilea an consecutiv, o reprezintă dezbaterile, conturate la această ediție pe tema „Ancestralitatea și tradițiile în arta prezentului: RITUALURI X NATURĂ X ARTĂ”. În contextul stresului socio-economic, al schimbărilor climatice și al tulburărilor politice, există un risc crescut de alienare față de propria identitate umană, culturală și corporală. Această secțiune a festivalului Balkanik explorează cum ancestralitatea și tradițiile sunt recontextualizate în arta contemporană pentru a reconecta publicul cu ritualurile și peisajele naturale. Iată programul acestora:

Sâmbătă, 16:30 – Teodora Rotaru: Ritualuri ancestrale – ritualuri personale. Ritualurile practicate de femei în artă / Moderatoare: Alina Tofan

Sâmbătă, 17:15 – Alina Tofan: Cum putem genera noi mituri cu ajutorul artei? / Moderator: Gabriela Cherciu 

Duminică, 16:00 – Ioana Cotulbea: Fata Pădurii (cu focus pe acest personaj și misticismul din jurul ei)

Duminică, ora 17:00 – Dochia: Oracolul risipei fast fashion by Plastic Art Performance Collective (invocăm imaginea babei Dochia, cu care toarcem povestea risipei modei de consum de azi. Aducem în contemporanul concret, aproape de uzajele și percepțiile tinerilor, metafora acumulării de ”cojoace” produse industrial și aruncate rapid, și o transfigurăm performativ în manifest anti fast fashion.)

Târgul artizanal din cadrul festivalului oferă o varietate de obiecte făurite de tineri designeri locali, de la bijuterii, la haine din materiale naturale, accesorii pentru casă și multe altele, pornind de la motive etnice, reinterpretate în manieră modernă. 

Balkanik Festival invită și la această ediție meșteșugari din toată țara și din Republica Moldova, pentru a demonstra tradiții arhaice, pe cale de dispariție, creând un muzeu viu, unde tradițiile meșteșugărești trăiesc și evoluează, conectând trecutul cu viitorul prin mâinile și creativitatea acestor artizani remarcabili. Demonstrațiile și atelierele vor avea loc pe tot parcursul festivalului: Asociația Vatra Meșterilor și Creatorilor de Patrimoniu (Vatra MCP) continuă să susțină creativitatea și conservarea patrimoniului cultural, oferind o platformă meșteșugarilor din țară și străinătate. Printre aceștia se numără Dumitru Muruzuc, care împreună cu soția sa, păstrează tradițiile de cioplire a lemnului și broderie în Republica Moldova, tânărul Cosmin Miron Georgian din Vrancea, care duce mai departe arta țesutului, Nicoleta Uță din Argeș, dedicată cusăturilor tradiționale, Mihaela Plesea, o talentată olară din Braniștea. De asemenea, la festival vor putea fi întâlniți meșteri ale căror obiecte pot fi luate acasă: Victor Clopotar, care prelucrează metale în Sibiu, și bijutierii Monica Iacovenco și Icruș Florea, ce combină tradiția cu inovația. La Balkanik Festival, Cosmin Ciobanu prezintă bijuterii și accesorii inspirate din motive antice și etnice. 

Turnul de apă din Grădina Uranus va fi însuflețit și pus în valoare la această ediție de video mapping, cu animații realizate de artistul Adistu, cu sprijinul Epson, lider mondial în domeniul videoproiectoarelor. Animațiile proiectate pe turn pornesc de la elemente ale naturii, floră, elemente cerești.

Participanții la festival se vor putea răsfăța cu mâncare la ceaun, preparate tradiționale reinterpretate, dulciuri și răcoritoare proaspete și naturale, la umbra naturii urbane din Grădina Uranus. 

Abonamentele și biletele pe zile pot fi achiziționate de aici: www.balkanikfestival.ro/tickets2024

Eveniment Facebook: https://fb.me/e/6K3sAflP5 

În prim plan pe afișul ediției XI se află fotografia lui Renée Perle, românca născută la Iași, care a ajuns la Paris în urmă cu o sută de ani, unde l-a cunoscut pe celebrul fotograf Jacques-Henri Lartigue (autorul fotografiei). A devenit primul fotomodel profesionist din istoria omenirii, artistul imortalizând-o în 341 de imagini în numai doi ani! A fost lăudată de marele John Galliano, iar portretele sale au ajuns să fie licitate la casa Sothebyʼs. Între amicii ei parizieni, s-au numărat vedete ca Roland Garros, Pablo Picasso și Jean Cocteau. (din „Români și românce care au schimbat lumea”, autor Dan-Silviu Boerescu)

Balkanik Festival – Home of World Music #11 este organizat de Asociația Culturală Metropolis, fueled by OSCAR Downstream ca partener principal; proiect co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional*; Balkanik Festival este proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București 565. Conexiuni urbane” 2024.**;  sponsorizat de BRD Groupe Société Générale , Pop Cola, cu sprijinul Uniunii Armenilor din România, al Centrului Cultural Armean din București, Institutului Cultural Român, Institutului Francez Român, Institutului Polonez, Epson – partener tehnic, co-finanțat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din Polonia. 

Parteneri media: Radio Guerrilla, Pro TV, Cărturești, Aici a stat, Happ, Haute Culture, Infomusic, IQads, Scena9, Nine O’Clock, Observator Cultural, Revista Golan, spotmedia.ro, Trăiește muzica, Utopia Balcanică, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți, Munteanu Recomandă.

*„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul  în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea  beneficiarului finanțării.” 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.