Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Balkanik Festival 2015: expoziții de pictură, fotografi renumiți și ateliere de meșteșuguri tradiționale

0

Balkanik Festival, aflat la cea de-a 5-a ediție, desfășurat în perioada 11 – 13 septembrie, la Grădina Uranus și The Ark, reuneşte o serie de expoziții de pictură, fotografie și sculptură care exploatează atât diversitatea și frumusețea culturilor balcanice, cât și problemele lor sociale actuale ce merită adresate.
Balkanik Festival atmosfera

Lucrările sunt realizate de artiști români renumiți precum Paul Hitter, Eugen Raportoru, Daniel Brici, Cristian Munteanu, Silviu Gheție. Pe lângă concerte, la Balkanik Festival 2015 nu poate lipsi nici târgul meșteșugăresc ce reunește meșteri din toate colțurile țării.

„Codruț.” Sculptură în lemn  Autori- Lea Rasovszky și Alexandru Petre
Pictori subversivi atrași de mahala și viața marginalilor

Paul Hitter este unul dintre cei mai influenți artiști Gipsy, co-fondator al mișcării expresioniste balcanice. S-a făcut remarcat printr-un stil personal, un univers artistic propriu, inspirat de folclorul românesc, de basmele și legendele care circulă în Balcani. A devenit cunoscut prin show-urile sale acompaniate de muzica celor de la Gogol Bordello, Taraf de Haidouks, Rona Hartner sau Fanfare Vagabondu, o idee care i-a marcat cursul carierei și i-a adus succesul internațional. În prezent picturile lui sunt colecționate de iubitori de artă din Kiev, Londra, Los Angeles, Paris, Milan sau Sidney.

Eugen Raportoru – artist cu o evoluție atipică dar de o valoare incontestabilă, în tablourile sale regăsim – configurată cu tușe energice și tonuri grave – atmosfera atemporală a mahalalelor bucureștene. Pictorul are în palmares peste 20 de expoziții în țară și străinătate, iar două dintre lucrările lui au participat la Vatican sub egida UNESCO, în anul 2004.

Daniel Brici, expoziție „Copiii care nu se văd” la Balkanik 2015

Expoziția de pictură „Copiii care nu se văd” a lui Daniel Brici abordează diferite aspecte ale vieții sociale dificile în cazul unor copii din România, oferind informații statistice și posibile soluții despre copii din medii defavorizate. Începând cu 2009, dedică subiectul majorității lucrărilor sale „copiilor care nu se văd”, din suburbii, de la țară, trăind printre ei, vorbind cu ei și încercând să îi facă vizbili. Brici folosește o tehnică de hiper-realism, arta lui putând fi descrisă ca având un efect de „lucrare neterminată”

Fotograful Cristian Munteanu prezintă expoziția “Copiii din Carcaliu”, pentru prima dată la București

Cristian Munteanu fotografiază din 2010 și a fost recompensat cu Premiul Honorale Mention Sony World Photo Awards în 2013 și 2014. Fotografiile sale au fost publicate în National Geographic Magazine, Mediafax Foto – Best of 2013, Photo Magazine, Featureshoot, Lenscratch, Art Photo Feature Magazine, Vice, Bucureştiul meu drag.
web: www.cristianmunteanu.ro

Fotograful Silviu Gheție, care a publicat până acum în numeroase publicaţii româneşti (de la Adevărul şi Dilema, la Academia Caţavencu) şi străine (de la Der Spiegel şi Kurier, la Lenswork), și a fost ales fotograful oficial de platou al filmului Aferim!, expune la festival fotografii cu poporul indigen sami din Laponia, ținut pe care l-a vizitat alături de echipa festivalului la începutului lunii februarie.

Proiectul „ArtBorescent”, care își propune să transmită un semnal împotriva defrișărilor ilegale prin valorificarea artistică a lemnului confiscat, ajunge în București

Vernisajul primei expoziții din seria ArtBorescent la București are loc sâmbătă, 12 septembrie, de la ora 16:30, în Grădina Uranus, în cadrul Balkanik Festival 2015, în prezența sculptorilor Leontin Păun, Roberta Curcă, Adrian Preda, Valentin Soare, Lea Rasovszky, Alexandru Petre, Hellene Neagu, Ștefan Curelaru și Mihai Ungureanu. 

Daniel Brici, Say cheese!,2009, courtesy Nasui collection & gallery

Pe lângă concerte, la Balkanik Festival 2015 nu poate lipsi târgul meșteșugăresc ce reunește meșteri din toate colțurile țării. Mesteshukar Butiq, o întreprindere socială ce revalorizează obiectele făcute de meșteșugarii romi, va aduce ibrice din cupru, platouri din lemn, coșuri împletite, bijuterii din argint, cupru și alamă, obiecte de vestimentație din materiale tradiționale rromani la modă. Participanții la festival vor putea interacționa și învăța meșteșug de la argintari, sticlari, împletitori în papură, ceramiști care au păstrat tradiţia ceramicii de Cucuteni şi Gumelniţa, dar și arta chiromantiei și tarotului.


PROGRAM

Vineri, 11 septembrie, se deschid portile Gradinii Uranus (str. uranus, 144) de la ora 14.00

Scena mare – Gradina Uranus

14.00 – Lunch balcanic, ateliere mestesugaresti, expozitii de fotografie, sculptura, pictura
17.30 – 19.00 – PREMIERA – Roots Revival – spectacolul Doina Revival in premiera
19.30 – 21.00 – Kalyi Jag
21.30 – 23.00 – Ivo Papasov & His Wedding Band

Afterparty – scena The Ark (str. Uranus, 150)

23.30 – 01.00 – Kottarashky & The Rain Dogs
01.00 – 05.00 – Dj Click

Sambata, 12 septembrie

14.00 – Lunch balcanic, ateliere mestesugaresti, expozitii de fotografie, sculptura, pictura
17.30 – 19.00 – Lemon Bucket Orkestra
19.30 – 21.00 – Kocani Orkestra
21.30 – 23.00 – Fanfare Ciocarlia

Afterparty – scena The Ark

23.30 – 01.00 – Cumbus Cemaat
01.00 – 03.00 – Ion din Dorobanti (Future Nuggets)
03.00 – 05.00 – Dj Sielat (Norvegia)

Duminica, 13 septembrie

14.00 – Lunch balcanic, Ateliere mestesugaresti, Expozitii de fotografie, sculptura, pictura
17:30 la The Ark – avanpremiera filmului „Dincolo de calea ferată”, în prezența regizorului Cătălin Mitulescu
19.30 – 21.00 – Amsterdam Klezmer Band
21.20 – 23.00 – Shantel & Bucovina Club Orkestar

Organizator: Asociația Culturală Metropolis, în parteneriat cu Muzeul Intercultural din Oslo, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.