Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Balkanik Arts & Culture Festival

0

În perioada decembrie 2014 – aprilie 2016, s-a desfăşurat proiectul Balkanik: festival de cultură şi artă, implementat de Asociaţia Culturală Metropolis, în parteneriat cu Interkulturelt Museum Oslo, finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, prin programul PA17/RO13 “Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”.

balkanik festival

Cel mai important eveniment al proiectului a fost Balkanik! Festival. Desfăşurat timp de trei zile, acesta a reunit 100 de muzicieni din toate colţurile lumii. Concertele inspirate din cultura specifică zonei Balcanilor reprezintă o iniţiativă de promovare a patrimoniului cultural imaterial, de creştere a gradului de toleranţă în rândul publicului general, dar şi de revitalizare a zonei în care se desfăşoară evenimentele. Cartierul Uranus constituie, în prezent, o periferie în imaginarul colectiv al bucureştenilor, fiind locuit de o populaţie săracă, în majoritate de etnie romă.

studiu lautari

Târgul de meşteşuguri şi artizanat “Minorităţi: Tradiţii & Diversitate”, desfăşurat în cele 3 zile de festival, a reunit 40 de expozanţi – meşteşugari, designer, bucătari – care au evidenţiat caracterul multicultural al Balcanilor şi le-au prezentat celor din public piese atent lucrate, cu specific artizanal, obiecte decorative, vestimentaţie inspirată din portul tradiţional, bijuterii realizate de designeri contemporani şi multe alte produse, de la opere de artă, la delicii culinare.

Proiectul “Balkanik: festival de cultură şi artă” a inclus o componentă importantă de promovare a diversităţii culturale, pe mai multe paliere:

– un workshop pentru valorificarea economică a bunurilor meşteşugăreşti, la care au participat 50 de meşteri din Bucureşti şi din ţară şi care le-a propus acestora strategii de marketing adaptate pieţei contemporane, beneficiind inclusiv de experienţa partenerului norvegian;
– un seminar despre muzica lăutărească, cu participarea a 50 de copii din centre de plasament din Bucureşti, care au aflat informaţii despre această profesie, componentă a patrimoniului cultural imaterial, direct de la lăutari autentici;
– un seminar dedicat diversităţii culturale a comunităţii rome din România, la care au participat peste 100 de studenţi, profesori universitari, cercetători şi artişti de etnie romă ori inspiraţi de cultura romă; seminarul a inclus prezentări ale celor mai recente cercetări realizate în comunităţile de romi, conturate în strategii multiple: intervenţie socială, educaţia copiilor romi, film documentar, cercetări antropologice.
– un reportaj despre minoritatea Sami din Norvegia, una dintre cele mai bine conservate minorităţi etnice din lume; o expoziţie de fotografie ilustrând această comunitate a putut fi vizitată în 11-13 septembrie 2015, la Balkanik Festival si este în continuare accesibilă pe www.balkanikfestival.ro. Tot aici, veţi găsi un video intens al autenticului din Europa de Nord.
– o expoziţie de pictură şi mixed media a 4 artişti români inspiraţi de cultura romă: Daniel Brici, Iulian Bulai, Vlad Petri şi Eugen Raportoru; expziţia este găzduită de Interkulturelt Museum Oslo şi va rămâne deschisă pâna la sfârşitul verii.
– o cercetare de teren în care am întâlnit 20 de lăutari/grupuri de lăutari tradiţionali, aparţinând mai multor comunităţi etnice de pe întreg teritoriul României; găsiţi aici – balkanikfestival.ro/studiulautari.pdf – rezultatele cercetării noastre. Şi-un pic de răbdare dacă aveţi, o să-i înâlniţi pe câţiva dintre lăutari în toamnă, 9, 10 şi 11 septembrie 2016, în mijlocul târgului Balkanik! Festival.

BALKANIK! FESTIVAL în cifre

11-13 septembrie 2015
Grădina Uranus şi The Ark
15 concerte şi spectacole: Roots Revival Romania ◊ Kalyi Jag ◊ Ivo Papasov & His Wedding Band ◊ Kottarashky & The Rain Dogs ◊ Dj Click ◊ Lemon Bucket Orkestra ◊ Kocani Orkestra ◊ Crispus: The Art of Fire ◊ Fanfare Ciocarlia ◊ Cumbus Cemaat ◊ Ion din Dorobanți (Future Nuggets, Steaua de Mare, Raze de Soare) ◊ DJ Ovidiu Jakobsen (Norvegia) ◊ Fanfara de la Valea Mare ◊ Amsterdam Klezmer Band ◊ Shantel & Bucovina Club Orkestar
1 târg de meşteşuguri şi artizanat
40 de expozanţi – inclusiv meşteri tradiţionali, designeri, artişti urbani
29 de ateliere în cadrul târgului
5 expoziţii de fotografie
• Cristian MUNTEANU – “Copiii din Carcaliu”
• Silviu GHEțIE – “Maramureş”
• Silviu GHEțIE & Ligia KEșIșIAN MITULESCU – “Oamenii Nordului”
• Catinca ZAHARESCU-MEREUțĂ, Cristian DOROBANțU, Ligia KEșIșIAN MITULESCU – “Muzicieni din România”
• Ligia KEșIșIAN MITULESCU – “Guca Trumpet Festival”
3 expoziţii de pictură – Daniel BRICI, Paul HITTER, Eugen RAPORTORU
1 expoziţie de sculptură – “ArtBorescent”
9500 de spectatori

Şi-un making-of, să le priviţi pe toate, de găsit pe facebook.com/balkanikfestivalro şi la https://www.youtube.com/watch?v=jWjd7m9n46s.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.