Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Balcicul artiștilor români

0

Nicolae Darascu - Cismeaua din Balcic

Un univers desprins din cufărul cu povești și surprins cu măiestrie de Țuculescu, Dărăscu, Șirato, Mützner, Iser, Petrașcu, Tonitza sau Constion, aceasta a însemnat Orientul pentru pictura românească. Noua expoziție dedicată Licitației de Orientalism amintește de importanța Balcicului pentru imaginarul românesc, totodată punând în valoare arta decorativă orientală. Majoritatea obiectelor decorative prezente au aparținut colecțiilor dr. Iosif Dona și ministrului George Macovescu. Fără a omite apropierea anotimpului de vară, expoziția prezintă și Licitația de Sculptură și Mobilier de grădină – o selecție de mobilier de grădină de la începutul secolului trecut.

Țărmul Mării Negre a atras mulți artiști români, care s-au lăsat fermecați și eliberați de atmosfera orașelor de pe malul mării. Un astfel de exemplu este Ion Țuculescu prezent în licitație cu opera „Bordeiul turcoaicei Eminé” (valoare estimativă: 25.000 – 40.000 euro), foarte elocventă pentru funcţia cromaticii în creaţia lui Ţuculescu. Călătoriile către malul mării l-au fascinat și pe Francisc Șirato, în special Balcicul. Astfel, talentul artistului poate fi admirat prin opera „Balcicul dinspre tătărie” (valoare estimativă: 18.000 – 28.000 euro), realizată în anii ̀̕ʹ30 – cea mai importantă perioadă de creație a artistului.

Un alt artist căzut în mrejele Balcicului a fost Nicolae Dărăscu, care este reprezentat în expoziție prin două lucrări „Cișmeaua din Balcic” (valoare estimativă: 15.000 – 25.000 euro) și „La cafeneaua lui Mamut” (valoare estimativă: 10.000 – 20.000 euro), ambele lucrări fiind realizate în perioada de maturitate artistică a pictorului. Exoticul Orientul nu a fost surprins doar prin peisaj, ci și prin expresivitatea personajelor dinspre Răsărit. Un astfel de exemplu este tabloul „Odaliscă” (valoare estimativă: 14.000 – 22.000 euro) de Samuel Mützner. Același subiect este abordat și de Iosif Iser în opera „Intimitate” (valoare estimativă: 3.000 – 4.500 euro). Artistul este prezent în licitație și prin peisajul „Cartierul tătăresc din Balcic” (valoare estimativă: 3.000 – 4.500 euro).

Secțiunea de artă decorativă orientală este în mare parte formată din obiecte care i-au aparținut fostului Ministru de Externe George Macovescu și care au făcut parte din colecția dr. Iosif Dona. Din cadrul colecției Dona se remarcă un Ibric din metal aurit din secolul al XIX-lea (preț de pornire: 1.000 euro) și doua piese de colecție rare, Vase persane de la sfârșitul secolului al XVIII-lea (fiecare cu prețul de pornire de 2.000 euro), toate trei fiind clasate în categoria Tezaur.

Alte obiecte de colecție rarisime sunt un Iatagan otoman de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, care a aparținut unui rang militar/ administrativ superior (preț de pornire: 1.000 euro), o Piesă persană de interior pentru arderea mirodeniilor din secolul al XIX-lea (preț de pornire: 1.800 euro), o Lampă de podea, otomană, bogat decorată cu simboluri islamice din secolul al XIX-lea (preț de pornire: 950 euro) sau o Lampă de plafon, persană, bogat decorată cu flori și păsări exotice din secolul al XIX-lea (preț de pornire: 1.200 euro).

Expoziția poate fi vizitată în perioada 22 – 28 aprilie la Palatul Cesianu-Racoviță. Licitația de Orientalism și Licitația de Sculptură și Mobilier de grădină vor avea loc marți, 29 aprilie, la Athénée Palace Hilton București, de la ora 19:30.

Despre Artmark

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.

În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (76% cotă de piață în 2013, conform datelor Indexului Pieței Românești de Artă), a organizat peste 120 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 15.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie (dintre care, numai în 2013, aproximativ 5.000). Piața licitațiilor de artă din România s-a situat în 2013 la aprox. 15,1 milioane euro (comparativ cu valoarea de 14,6 milioane euro în 2012 și 13,7 milioane euro în 2011), într-o piață de artă ce poate fi estimată ca depășind 28 milioane euro. Diversificarea ofertei în piață a dus la creșterea numărului de tranzacții, licitațiile de artă înregistrând adjudecarea mai multor obiecte de artă decât în 2012 cu 6%.

Din poziția de lider, Artmark și-a asumat rolul de formator de piață, promovând activitățile educative și de sporire a interesului și fondului de cunoștințe despre arta românească, în context internațional. În 2013, Artmark a itinerat o seamă de expoziții de licitație la nivel național, facilitând amatorilor de artă din țară (orașe precum Constanța, Timișoara, Arad, Iași, Ploiești, Brașov, Focșani, Buzău, Sfântul Gheorghe, Bacău, Piatra Neamț etc.) accesul la capodopere ale creației artistice românești din colecții private. Tot din seria de evenimente de informare și educare a publicului, Artmark a continuat și dezvoltat, prin Institutul Artmark de Management al Artei, programa de cursuri de weekend despre arta românească și mecanismele de funcționare a pieței de artă.

Către sfârșitul lui 2013, casa Artmark comunică oficial înființarea Consiliului său de Excelență, ce acoperă, ghidează și girează activitatea întregii platforme culturale Artmark, inclusiv Centrul Cultural ArtSociety și Institutul de Management al Artei, cuprinzând ilustre personalități culturale sau publice românești, cu misiunea declarată de a se implica în creșterea vizibilității culturii românești și a impactului acesteia în modelarea societății românești, de la Președintele României (1996-2000) prof. univ. dr. Emil Constantinescu la Prințesa Marina Sturdza ori la artistul Ioan Sbârciu, Președintele Senatului Universității de Artă Cluj, sau la Catrinel Pleșu, directorul Centrului Național al Cărții etc. Este de menționat și numirea în Consiliu a Angelei Baillou, directorul general al Christie’s Austria, în coordonarea activităților pentru Europa Centrală și de Est, pe fondul intensificării colaborării profesionale între cele două case și a interesului manifest al Christie’s pentru evoluția pieței regionale.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.