AZI IN BUCUREȘTI: HAI în vizită la Casa Buburuza

0

“Să ne bucurăm de farmecul copilăriei – In vizită la Casa Buburuza”

Acţiunea de sâmbată, 22 iunie 2013 – ora 09:00, face parte din programul Campaniei ,,Să ne bucurăm de farmecul copilăriei” , iniţiată de Centrul European pentru Dezvoltare Incluzivă şi Intervenţie Socială – CEDIIS şi derulată în perioada 1 – 30 Iunie 2013.

cedisPrima acţiune a Campaniei organizate de CEDIIS, a debutat cu proiectul ,,1 Iunie – Să ne bucurăm de farmecul copilăriei” – şi  a constat  într-o competiţie inter-şcolară şi inter-comunală, un eveniment spectacol dedicat Zilei Internaţionale a Copilului, cu participarea: Şcolii gimnaziale nr. 1 Cosoba; Şcolii  cu clasele I – VIII Cartojani, Comuna Roata de Jos, Sat Cartojani; Şcolii gimnaziale ,,Nicolae Crevedia”, Comuna Crevedia Mare, toate trei din Jud. Giurgiu.

Ȋn cadrul evenimentului, componenta umanitară a cuprins promovarea şi susţinerea a trei cazuri sociale locale deosebite, iar componenta educaţional-umanitară a cuprins strângerea de donaţii constând în jucării, pe care copiii şcolilor participante le-au dăruit pentru copiii mai puţin norocoşi dintr-un Centru de Plasament.

A doua acţiune a Campaniei organizate de CEDIIS, este proiectul ,,Să ne bucurăm de farmecul copilăriei – Ȋn vizită la Casa Buburuza”, ce îşi propune să lumineze faţa şi copilăria micuţilor instituţionalizaţi în Centrul de Tip Familial pentru copiii cu dizabilităţi ,,Casa Buburuza”.

Pe langă activităţile de joacă, recreere şi socializare, în prezenţa doamnei Director Luminiţa Boghean de la Şcoala gimnazială nr. 1 Cosoba, Jud. Giurgiu – gazda primei acţiuni,  copiii vor primi jucăriile donate de copiii celor 3 comune din Giurgiu.

Echipa CEDIIS, împreună cu sponsorii şi partenerii săi, care au donat hainuţe, alimente şi produse de igienă corporală, vor aduce zâmbetul pe faţa micuţilor instituţionalizaţi.

Magicianul Emil Drăgan de la Teatrul de Magie, Minnie şi Mickey Mouse oferiţi de Infinity Events şi HappyŞor, vor fi invitaţii speciali care le vor însenina ziua copiilor.

Nu trebuie să facem lucruri nemaipomenite pentru a atinge perfecţiunea. Trebuie să facem nemaipomenit de bine orice lucru mic pe care îl întreprindem!

Misiunea noastră este centrată pe progresul individual, o provocare pentru schimbarea atitudinilor, a mentalitaţilor, a politicilor şi practicilor de excludere şi segregare.

Mariana Nica – Preşedinte CEDIIS

Casa de Tip Familial “BUBURUZA” este CASA celor 13 băieţei, părăsiţi de părinţi, cu vârste cuprinse între 4 ani şi 18 ani. Sunt frumoşi, jucăuşi, dornici să fie băgaţi în seamă, curaţi şi foarte respectuoşi. Copiii  suferă de diferite forme de dizabilitate, care evoluează la fiecare diferit, ceea ce îi şi diferenţiază ca reacţii, structură fizică şi comportament.

Personalul, restrâns ca număr, format din infirmiere, asistente şi educatoare, fac de toate, indiferent de calificarea pe care o au la bază. Sunt persoane dedicate, născute parcă să îngrijească aceste suflete. Fac faţă unei munci titanice care necesită tărie de caracter ca să poată avea grijă de aceşti copii, zi de zi (să-i hrănească, să-i spele, să-i înveţe, să le fii aproape).  Şi o fac cu dăruire!

Nu cer nimic, nu apelează la mila nimanui. Ȋşi doresc însă, ca cineva să le deschidă usa, din când în când şi să aducă zâmbete pe faţa acestor copii.

Obiectivele acestei acţiuni sunt: celebrarea copilului şi a farmecului copilăriei; ştergerea etichetei de “copil orfan” şi “copil cu dizabilitaţi”; înlocuirea tristeţii cu bucuria; sensibilizarea opiniei publice prin prezentarea cazurilor din Casa “Buburuza”; mediatizarea Centrului; încurajarea şi cultivarea stimei pentru sine a micuţilor instituţionalizaţi; relaţionarea pozitivă a copiilor cu ceilalţi membri ai comunităţii.

,,Există un singur fel de a înţelege oamenii, anume de a nu ne grăbi să-i judecăm, ci de a trăi în preajma lor, de a-i lăsa să se explice, să se dezvăluie zi de zi, să se zugrăvească ei înşişi în ei…”  (C.A.  Saine – Beune)

Despre CEDIIS

Campaniile desfășurate de CEDIIS au scopul de a aplica principiile INCLUZIUNII şi anume: principiul drepturilor egale, principiul nondiscriminării, principiul egalizării şanselor în educaţie, principiul centrării pe copil, principiul intervenţiei timpurii, principiul educaţiei de bază pentru toţi copiii, principiul asiguării serviciilor de sprijin, principiul cooperării şi parteneriatului.

De asemenea, campaniile CEDIIS au și o componentă de lobbyîn raport cu factorii de decizie, propunându-și să crească gradul de conștientizare privind implicarea membrilor societății în dezvoltarea educației copiilor, astfel încât egalitatea de șanse să nu ramană doar un deziderat, ci să devină o realitate.

 

Incluziunea înseamnă a personaliza activităţile în funcţie de nevoile fiecărui individ în parte, astfel încât oricine, indiferent de deficienţă, să poată fi tratat ca un membru al comunităţii din care face parte, iar diversele forme de sprijin de care are nevoie să fie furnizate în cadrul serviciilor sociale, educaţionale, medicale sau al altor servicii puse la dispoziţia tuturor membrilor societăţii. Altfel spus, INCLUZIUNEA este un concept mai larg care se referă la integrarea copilului cu cerinţe educaţionale speciale atât în sistemul educaţional, cât şi în cel comunitar, în ansamblul său.

Legislaţia trebuie să ţină cont de drepturile persoanelor cu nevoi speciale şi să favorizeze, pe cât posibil, participarea lor la viaţa socială. Ȋn cazul în care persoanele nu au posibilitatea să-si exercite aceste drepturi, trebuie să fie ajutaţi să participe cât mai mult posibil la viaţa civica, asigurându-le un ajutor adecvat şi luând măsurile necesare, oferindu-le condiţii de viaţă care să le asigure dezvoltarea lor normală.

Mariana Nica – Preşedinte CEDIIS

 

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează