Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

AZI, Cinema Muzeul Taranului: filmul care a adus cinematografiei cehoslovace primul #Oscar: Magazinul de pe strada mare. Intrare Liberă.

0

Cinema Muzeul Țăranului – Studioul Horia Bernea vă invită la film miercuri, 6 ianuarie, ora 18:30 – Magazinul de pe strada mare – filmul care a adus cinematografiei cehoslovace primul #Oscar.

Intrarea este liberă.

OnK1
Filmul a adus cinematografiei cehoslovace primul Oscar și, în același timp, a abordat, cu un curaj demn de toata admirația, câteva subiecte pe vremea aceea tabu: destinul tragic al evreilor în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, participarea activă la Holocaust a Statului Slovac „independent” (de fapt, o marionetă in mainile lui Hitler), „colaboraționismul pasiv” al slovacilor cu naziștii, compromisul moral la nivel individual și colectiv și consecințele, de obicei dramatice, ale acestuia. Interesantă este și apariția pentru prima dată pe ecranele cehoslovace a unui tip de personaj evitat pana atunci cu grijă de cinematografia comunistă: „arizatorul” slovac (Tono Brtko, în interpretarea magistrală a lui Josef Kroner), așadar reprezentantul „rasei superioare” locale care, în virtutea „dreptului arian”, preia fără scrupule și mustrari de conștiință proprietățile si averea „veneticilor” evrei.
Magazinul de pe strada mare
Regia: Ján Kadár, Elmar Klos
Sursa literara: Ladislav Grosman (romanul omonim)
Camera: Vladimír Novotný
Muzica: Zdeněk Liška

Distributia: Ida Kamińska, Jozef Kroner, František Zvarík, Hana Slivková, Martin Hollý st., Elena Pappová-Zvaríková, Martin Gregor, Adam Matejka, Mikuláš Ladižinský, Alojz Kramár, Eugen Senaj, František Papp, Gita Mišurová, Tibor Vadaš, František Bujdák, Andrej Šilan, Anton Baláž, Martin Hajný, Štefan Petrák, Ladislav Farkaš, Elena Šoltésová

Filmul va fi proiectat cu titluri engleze.
Proiectia va fi precedata de o prezentare a filmului si urmata de o sesiune de Q & A.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.