Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Avanpremieră: Scenariul de film scris de Alexandru Macedonski va fi adaptat pentru prima dată la „Noaptea de octombrie”

0

Vineri, 31 octombrie, începând cu ora 20:30, la Ceai la Vlaicu (Str. Aurel Vlaicu nr. 47) va avea loc „Noaptea de octombrie”, cea de-a zecea ediţie a Nopţilor macedonskiene, seria de evenimente itinerante dedicate împlinirii a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski.

Noaptea de octombrie, un eveniment organizat în parteneriat cu laboratorul de teatru Citit În, promite să apropie publicul actual de literatura lui Alexandru Macedonki, (re)descoperit de această dată în ipostaza de cineast avant la lettre, prin adaptarea dramatizată a scenariului scris în anul 1911, Cum să devii bogat şi influent / Comment on devient riche et puissant.

macedonski

Evenimentul va prezenta spectatorilor în avanpremieră scenariul care nu s-a filmat niciodată, acesta fiind adaptat vineri seară sub forma unui spectacol de teatru senzorial prin intermediul căruia publicul va descoperi pe „ecranul imaginaţiei” componentele literare destinate filmului de la începutul secolului XX. Vor interpreta actorii:  Ruxandra Coman, Răzvan Ropotan, Adrian Ciglenean şi Olga Berar la vioară.

Alexandru Macedonski se numără printre primii autori români care au scris un scenariu de film, iar după unii cercetători Macedonski este considerat primul autor român care a experimentat cu noua formă de artă (ce prevestea, la acea vreme, dispariţia teatrului). Destinat adaptării pentru genul filmului mut, scenariul Cum să devii bogat şi influent a fost scris iniţial sub forma unui basm realist cu acelaşi titlu.

Irina Macedonski: „Astăzi poate ne vine mai greu să credem că un autor român contemporan cu Titu Maiorescu, Vasile Alecsandri şi Mihai Eminescu ar fi putut scrie un scenariu de film, însă, dacă privim cu atenţie preocupările estetice macedonskiene, acest lucru ne poate părea firesc. Macedonski a căutat să experimenteze şi să inoveze cu orice cost, prin cele mai noi forme de literatură specifice sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX european: a scris proză SF, poeme în vers liber, articole de estetică apărute cu 50 de ani înainte de vremea lor în România. Macedonski a fost un vizionar, un inventator (şi în sens propriu: a obţinut un număr de brevete de invenţie), care a crezut în permanenţă în necesitatea vitală de a evolua, de a capta curente noi de estetică, sincronizându-le, căutând mereu forma ideală de suport al celor mai complexe idei poetice.”

Spectacolul Cum să devii bogat şi influent este o avanpremieră a laboratorului de teatru senzorial Citit În. Conceptul evenimentului este realizat pentru un număr restrâns de persoane.

Pentru informaţii suplimentare: 0726 813 074
Pentru rezervări: 0727 609 699 – Ceai la Vlaicu

La Noaptea de octombrie intrarea va fi liberă.

unnamed

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.