Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Avangarda, Ceaușescu și Păunescu

0

Majoritatea artiștilor români avangardiști au cunoscut aprecierea și au fost cotați în primul rând de Occident și ceva mai târziu de spațiul românesc. Printre aceștia se numeră Jules Perahim, Marcel Iancu, Victor Brauner, Max Herman Maxy, Arthur Segal, Natalia Dumitrescu, Paul Ackerman, Hans Mattis Teutsch și mulți alții. Un altfel de talent a fost Marcel Iancu, creator al coloniei artistice de la Ein Hod și prezent în licitația actuală cu 8 opere, dintre care cea mai importantă operă este uleiul „Peisaj cu cetate” (valoare estimativă: 3.000 – 5.000 euro).

În aceeași categorie se încadrează și artistul Jules Perahim reprezentat de importanta operă „Cei din umbră” (valoare estimativă: 10.000 – 15.000 euro), dar care, la rândul său, numără alte 5 piese în ulei sau grafică în expoziția licitației. Vedeta licitației este „Vedere din atelierul artistului (Palma de Mallorca)” (valoare estimativă: 20.000 – 30.000 euro) de Arthur Segal, cunoscut drept un produs al culturii europene, artistul activând cu succes, creator de școală, în România, Germania, Elveția și Anglia. Pânza de față este realizată în perioada apogeului acestuia, la mijlocul anilor ‘30 și a facut parte din colecția Frank Rendall.

Hans Mattis Teutsch - Tors de femeie

O altă  operă care are o proveniență specială, colecția George Macovescu, este sculptura „Tors de femeie” (valoare estimativă: 15.000 – 22.000 euro) de Hans Mattis Teutsch, la rândul lui unul dintre cei mai lăudați artiști români din prima jumătate a secolului al XX-lea. Nelipsit din Licitația de Avangardă și Expresionism este Victor Brauner, cu certitudine cel mai bine cotat pictor român avangardist, prezent cu trei piese cu valorile cuprinse între 1.000 și 2.500 euro, conferind o ocazie rară publicului de a achiziționa un important artist universal la un preț de licitație.

O altă ocazie rară prezentă în sesiunea de licitații 24 – 25 iunie o reprezintă garnitura de mobilier de birou din lemn de paltin, un cadou monumental pentru a 72-a aniversare a liderului comunist Nicolae Ceaușescu, care pornește de la prețul de 10.000 euro și care oferă publicului o provocare mai puțin întâlnită. Garnitura face parte din Licitația de Mobilier de birou și Instrumente de scris de colecție, alături de care este prezentă o comodă-secretaire din lemn de nuc, stil Edward al III-lea, începutul sec. XX (preț de pornire: 450 euro).

Garnitura de mobilier de birou, N. Ceausescu

Din categoria de instrumente de scris de colecție, pasionații vor putea alege vedeta licitației – un stilou Montblanc, model Pope Julius II, din aur, decorat cu diamante și rubine (preț de pornire: 10.000 euro). Un alt stilou cu poveste este cel marca Tibaldi, model Da Vinci Code, din argint și aur, ale cărui proporții au fost calculate prin proporția divină „Phi”. Printre exponatele deosebite ale licitației se regăsesc o călimară din sidef, începutul sec. XX, oferită cadou ministrului George Macovescu de către Hussein al Iordaniei (preț de pornire: 50 euro), un set de instrumente de scris Cross, placate cu aur, care a aparținut lui Nicolae Ceaușescu (preț de pornire: 2.000 euro), un set de instrumente de scris Parker, din argint și aur, care a aparținut lui Adrian Păunescu (preț de pornire: 2.000 euro) sau un coupe-papier din argint aurit, gravat cu semnătura Reginei Maria a României, 1920-1938 (preț de pornire: 120 euro).

Până pe 23 şi, respectiv, 24 iunie, publicul va putea admira la Palatul Cesianu-Racoviță o expoziție complexă și inedită formată din loturile Licitației „Vechi Maeștri ai artei românești„, ale Licitației de Cinegetică și Echitație, ale Licitației de Avangardă și Expresionism şi cele ale Licitației de Mobilier de Birou și Instrumente de Scris de Colecție. Primele două licitații vor avea loc pe 24 iunie, iar ultimele două pe 25 iunie, toate licitațiile fiind organizate la Athénée Palace Hilton București.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.