Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ateliere de informare pentru părinți în grădinițele publice și private din București

0

Societatea Română de Pediatrie desfășoară ateliere de informare pentru părinți în grădinițele publice și private din București

  • În cadrul campaniei “Să protejăm împreună copilăria”, Societatea Română de Pediatrie (SRPED) anunță lansarea unui proiect în grădinițele din București, prin care medici specialiști susțin ateliere de informare pentru părinți cu privire la aspecte esențiale în îngrijirea corectă a copiilor;
  • În această etapă, atelierele “Să protejăm împreună copilăria” vor avea loc în 14 grădinițe publice și private din capitală și vor veni în sprijinul a circa 420 de părinți;
  • Atelierele în grădinițe sunt susținute de medici specialiști în pediatrie și în nutriție și au ca scop facilitarea accesului la informații avizate și complete cu privire la o mai bună îngrijire a copiilor.

Vizual_SRPED si Protejam Copilaria

În perioada martie–mai,în cadrul campaniei “Să protejăm împreună copilăria”,Societatea Română de Pediatrie desfășoară ateliere de informare pentru părinți în 14 grădinițe publice și private din București. Acestea sunt susținute de către medici specialiști în pediatrie și nutriție și abordează teme esențiale în îngrijirea corectă a celor mici – nutriția potrivită diferitelor grupe de vârstă și prevenirea bolilor infecțioase ale copilăriei, mai ales în contextul creșterii incidenței bolilor contagioase la copii, în special în comunitate.

Acest proiect de educare vizează atât părinții, cât și personalul grădinițelor și are ca scop acoperirea nevoilor de informare și facilitarea accesului la recomandările specialiștilor. În urma participării la atelier, grădinițele implicate în proiect vor primi diplome de excelență acordate de Societatea Română de Pediatrie, care subliniază grija acestor centre pentru o îngrijire corectă a copilului.

În cadrul atelierelor, de la dr. Valeria Herdea, medic primar de medicină de familie cu profil pediatrie, părinții pot afla mai multe despre bolile apărute odată cu intrarea în colectivitate, despre cele mai eficiente metode de prevenire a acestora, precum și sfaturi utile pentru depistarea lor.

Dr. Luminița Florea, medic specialist în nutriție, le vorbește părinților despre principiile de bază pentru o alimentație sănătoasă și corectă, atât la grădiniță, cât și acasă, discută despre stiluri de alimentație moderne, menținerea unei greutăți în limitele normale la cei mici, soluții de educare a copiilor și de păstrare a unui echilibru alimentar pentru fiecare copil.

Ambii medici oferă sfaturi personalizate și răspunsuri la întrebările părinților prezenți.

 

„Consider că baza unui sistem de sănătate performant este reprezentată de un proces educațional permanent, care să mențină în contact specialiștii în sănătate cu beneficiarii direcți ai sistemului de sănătate – populația, începând cu cele mai fragede vârste. Cel mai eficient mod de a menține sănătatea rămâne profilaxia – prevenția bolilor. Cum poți face o profilaxie eficientă? Educând pacientul, ajutându-l să primească informații medicale corecte, adaptate vârstei sale, nevoilor, sferei de interes și viitorului său. Achiziția de cunoștinte și schimbarea de atitudini și mentalități îl vor determina să se transforme din pacient într-un partener real al cadrelor medicale în lupta pentru menținerea propriei sale sănătăți”, consideră dr. Valeria Herdea, medic primar de medicină generală, medicină de familie cu profil pediatrie.

 

“Grădinițele și părinții împart rolurile principale din viața copiilor și investesc în ei multă dragoste, energie, răbdare, timp, iar menținerea sănătății este unul dintre scopurile principale. Mai ales că, din ce în ce mai mult, părinții sunt tentați să urmeze curente de creștere a copiilor care acoperă o paletă foarte largă, de la vegetarianism până la răsplătirea copilului cu fast-food la fiecare pas. Este esențial ca părinții să se informeze atent și de la persoane avizate, pentru a crește un copil sănătos, dezvoltat armonios, ferit de boli, cu o atitudine echilibrată față de alimentație“, a declarat dr. Luminița Florea, medic specialist în nutriție.

 

Prin organizarea atelierelor “Să protejăm împreună copilăria”, Societatea Română de Pediatrie atrage atenția părinților asupra necesității și importanței de a menține o relație deschisă de comunicare cu medicul pediatru sau medicul de familie, factori care  au un rol decisiv în asigurarea unei bune sănătăți a copiilor.

 

Părinții și viitorii părinți pot afla mai multe informații avizate despre sarcină și îngrijirea corectă a copilului între 0 și 5 ani, pe baza celor trei piloni esențiali în creșterea lui: nutriție, vaccinare și siguranță -pe http://www.protejamcopilaria.ro și urmărind campania „Să protejăm împreună copilăria” a Societății Române de Pediatrie. În cadrul site-ului, părinții au la dispoziție o secțiune de întrebari, unde vor primi răspuns din partea specialiștilor Societății Române de Pediatrie (intreaba@protejamcopilaria.ro).

 

Despre campania “Să protejăm împreună copilăria”

 

Campania a fost lansată de Societatea Română de Pediatrie în iunie 2012, cu sprijinul GSK România. În cadrul acesteia, a fost dezvoltatăprima platformă online pentru publicul larg, www.protejamcopilaria.ro, în care viitoarele şi actualele mămici pot găsi informații și pot primi sfaturi direct de la medicii specialiști.

 

În iunie 2012, în cadrul campaniei, Societatea Română de Pediatrie a lansat primul ghid cu “Recomandări de vaccinare în pediatrie din România”, adresat cadrelor medicale, un document util cu date despre bolile infecţioase frecvente în rândul copiilor şi recomandări de imunizare prin vaccinare, care a fost pus la dispoziția medicilor. Acesta este un suport real, cu argumente, în demersul de educare şi informare cât mai corectă a părinților cu privire la aspectele esențiale ale îngrijirii copilului. Imunizarea prin vaccinare reprezintă unul dintre cei 3 piloni esențiali ai protecției copilului, alături de nutriție și evitarea micilor accidente.

Campania vine pe fondul unor realități dramatice: România are încă cea mai ridicată rată a mortalității infantile din UE la copiii de până în 5 ani[1]. Mai mult decât atât, numărul cazurilor de îmbolnăvire ca urmare a bolilor infecțioase pediatrice a crescut în ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantilă în România este de 9,8 ‰ (9,8 morți la 1000 de nou-născuți), aproape dublă față de media europeană.[2]

 

 

 

Despre Societatea Română de Pediatrie

Societatea Română de Pediatrie a fost inițial înființată în 1926, având ca publicație Revista Română de Pediatrie. Până în 2001, când și-a dobândit personalitatea juridică, a funcționat în cadrul Asociației Medicale Române. Scopul Societății este crearea unui cadru organizatoric adecvat pentru specialiștii din domeniul pediatriei și pentru alți specialiști ale căror preocupări au legătură cu pediatria, în vederea ridicării nivelului profesional și științific al școlii românești de pediatrie și îmbunătățirii continue a asistenței pediatrice. Societatea Română de Pediatrie doreşte să realizeze o legătură strânsă între toţi cei care se ocupă de creşterea, îngrijirea şi starea de sănătate fizică şi mentală a copiilor.

 

 


[1] WHO Report 2011, pag 24

[2] Eurostat, ultima actualizare 25.04.2012

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.