Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Atelier practic de masti venetiene / 12 martie 2011

0

Fundatia Calea Victoriei va invita, din 12 martie, la un atelier nou pe parcursul caruia vom (re)descoperi, alaturi de Beatrice Iordan, frumusetea mastilor venetiene si vom invata cum putem face si noi astfel de obiecte.

In cele doua intalniri ale Atelierului practic de masti venetiene, vom invata sa modelam ( pentru a realiza suportul mastii), vom invata tehnica de papier-mache, vom afla cate ceva din cromatismul acestui tip de masca si ne vom bucura de timpul petrecut impreuna.

Folosind tehnica de papier-mache, vom incerca sa ne apropiem cat mai mult de masca venetiana si ne vom confectiona singuri mastile, pornind de la zero.

Candva mastile aveau o folosinta practica. La adapostul acestora, Dogele si cel mai sarac venetian aveau aceleasi drepturi. Sub masca, venetienilor le era permis sa faca tot felul de “lucruri rusinoase” si scapau, pentru o vreme, de rigorile sociale si morale. In urma cu sute de ani, mastile erau folosite de persoane de vaza, localnici sau turisti care soseau incognito la Venetia pentru a petrece fara a fi recunoscuti. Cu aceasta ocazie, toata lumea purta masti. In vremea republicii controlate de oligarhie, carnavalul lasa poporului iluzia ca, pentru scurt timp, devine egal conducatorilor. La adapostul mastilor, oamenii simpli puteau rade in public de mai marii vremii.

Carnavalul venetian a fost infiintat in anul 1100. Cel mai vechi document care face referire la acest carnaval dateaza din 2 mai 1268. Inca de pe atunci, oamenii isi faceau singuri mastile si costumele pe care le purtau la parada si la petreceri, iar identitatea, sexul si statutul social pur si simplu nu mai existau. Un decret din 13 august 1608 a limitat purtatul mastilor doar pe perioada Carnavalului si a banchetelor oficiale. Candva, manifestarea dura cateva luni: din a doua zi de Craciun pana in ultima zi dinaintea Postului Mare. Acum se tine doar in cele doua saptamani dinaintea Miercurii Cenusii, ziua care marcheaza intrarea in post si totodata trecerea de la iarna la primavara.

Lector: Beatrice Iordan

Data incepere: 12 Martie 2011; ora curs: 15.00

Numar ateliere: 2; frecventa: saptamanal

Varsta Minima: 15 ani

Cost: 120 lei (include materialele de lucru)

Locatie: Fundatie (str. Caimatei 20, et. 3)

Inscriere la contact@victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.