Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Atelier de Modelaj in lut. Tehnici ale vechilor civilizatii

0

La fiecare intalnire, cercetam tehnici de modelaj in lut specifice unei culturi si, cu ajutorul imaginilor, facem cate o scurta incursiune in atelierele vechilor mestesugari din Grecia, Mesopotamia, Romania si Africa. Invatam in acest fel sa observam si sa recunoastem asemanarile si diferentele dintre canoanele plastice ale fiecareia dintre culturile mentionate.

400px-Qajari_relief-370x250

Lucram prin adaugare sau inlaturare de material, invatam sa dam mai multa expresivitate obiectelor modelate folosind metode de texturare a suprafetei prin tehnica amprentei.

Aflam si cateva notiuni teoretice despre forma, volum, proportii, compozitie, textura, stilizare, relatia dintre lumina si umbra, dintre plin si gol.

Ne vom bucura, la final de curs, de cel putin patru obiecte facute cu mainile noastre dintr-unul din cele mai prietenoase si ascultatoare materiale, lutul.

Fiecare atelier va avea ca tema ceramica si/ sau sculptura traditionala din patru zone diferite:

1. Mesopotamia – Studiem vechi reguli mesopotamiene de realizare a basoreliefului, un tip de sculptura ce se afla la granita dintre bidimensional si tridimensional. Aflam ce anume este un basorelief, la ce se folosea acesta si tehnicile de a obtine o lucrare reusita.

2. Grecia – Cercetam miniatura greceasca si descoperim felurite obiecte utile sau pur decorative din lut: personaje expresive, ce nu sunt mai mari de 10 centimetri, animale inspirat stilizate si obiecte gospodaresti lucrate cu mare rafinament. Inspirandu-ne din toate acestea, vom crea propria lucrare tridimensionala miniaturala.

3. Romania – Invatam sa modelam cu mana, fara ajutorul rotii olarului, vase inspirate din ceramica daco-romana. Vom obtine un frumos vas, decorat la exterior, util si rezistent pentru a putea ramane amintire intr-un colt al casei. 🙂

4. Africa – Avand deja destule cunostinte despre tehnicile de modelaj, vom face o masca din lut, inspirata din mastile si motivele sculpturii africane.

Lector: Maria Irina Balan

Data incepere: 9 Mai 2014; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 4

Frecventa: saptamanal, vineri

Cost: 270 ron (materiale incluse); Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 250 ron (materiale incluse)

Loc: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1

Va puteti inscrie la contact@victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.