Atelier de Grafică – Peniță și tuș

0

Fă-ți o bucurie! Rezervă-ți trei seri de marți pentru un Atelier de Grafică la care vei experimenta tehnica desenului în peniță și tuș. Întâlnirile încep pe 12 februarie, de la 19.00, la Fundația Calea Victoriei.

Peniţa îți permite să folosești două dintre cele trei elemente de limbaj plastic, şi anume punctul şi linia. Al treilea element de limbaj plastic, pata, va fi experimentat prin intermediul pensulei. Și nu orice tip de pensulă, ci cea chinezească. Ai lucrat vreodată cu aşa ceva?

Nu, nu-s făcute de un absolvent al Facultății de Arte, ci de cursanții Mariei Ionescu, lectorul ATELIERULUI DE GRAFICĂ:…

Publicată de Fundatia Calea Victoriei pe Miercuri, 30 ianuarie 2019

Tuşul ca material de lucru are o istorie îndelungată, dar de-a lungul perioadelor şi curentelor artistice nu a încetat să fie apreciat şi continuă să fie unul dintre materialele preferate ale artiştilor din zilele noastre.

Maria (Bălan) Ionescu, artist grafic, îți va povesti cum era abordată această artă în Orientul îndepărtat și te va învăța, mai întâi, să folosești instrumentele de lucru specifice Chinei şi Japoniei. Încerci apoi și tehnici folosite de mari artiști europeni. Uite ce se întâmplă la fiecare întâlnire:

1. Tuşul şi peniţa – arta europenă. În primul curs vom exersa acest tip de desen realizând o reproducere după desene ale unor artişti ce au utilizat frecvent această tehnică.

2. Tuşul şi pensula – arta orientală. Exerciţiul va consta în reinterpretarea unor picturi japoneze în tuş negru pe hârtie de orez.

3. Peniţa şi pensula – art nouveau. Întâlnirea finală ne pune în faţa unui exerciţiu ce utilizează ambele tehnici învăţate la cursurile precedente. Influenţa artei orientale asupra celei europene determină un nou tip de expresie, decorativ, organic rezultatul fiind reprezentat de stilul art nouveau. Exerciţiul va consta în a realiza o reproducere după o lucrare a artistului Aubrey Beardsley, acesta fiind unul dintre reprezentanţii stilului art nouveau şi singurul care lucra exclusiv cu tuş negru.

Accepți provocarea? Atunci înscrie-te pe contact@victoriei.ro, pentru că locurile sunt limitate. Cursul începe din 12 februarie, are 3 întâlniri, în seri de marți, de la 19.00, la sediul fundației – strada C. A. Rosetti 47, et. 1. Taxa de participare este de 240 de lei și include absolut toate materialele necesare.

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.